Yusuf KOÇAK

Yusuf KOÇAK

[email protected]

ÖĞRETMEN MAAŞI: 892 BİN LİRA

16 Eylül 2024 - 21:35

ÖĞRETMEN MAAŞI: 892 BİN LİRA
Hilmi Süngü’nün “Bazı OECD Ülkelerindeki Öğretmen Maaşlarının Karşılaştırmalı Bir Analizi” başlıklı makalesinde bazı ülkelerdeki brüt öğretmen maaşları karşılaştırılmış. Burada 2008 yılına kadar olan veriler yer alıyor. Ortaöğretim öğretmenlerine ilişkin verileri aktarıyorum.
 
10 yıllık bir öğretmen ABD'de aylık 42.475 dolar alırken, Türkiye'de 26.374 dolar alıyordu. En çok olandan en az olana bir sıralama yaparak bakacak olursak, ABD sıralamanın en başında, Türkiye ise en sonunda yer alıyor.  ABD’yi Almanya, Avustralya ve Avusturya takip ediyor. O günün şartlarında Türkiye, sıralamanın en sonunda yer alıyormuş ve bir öğretmen Türkiye’de tam 26.374 dolar alıyormuş. 

Bu, günümüz kuruyla 892.409,13 Lira yapıyor. Peki, öğretmenler şu an gerçekte ne kadar maaş alıyor? Yaklaşık brüt 50.000 TL ile 55.000 TL civarında alıyor diyebiliriz. Ufak farklılıklar olabilir ancak genel olarak rakamlar bu seviyelerde Müthiş bir fark var! 

“Bugün Türkiye’de yaşayan bir öğretmen ABD’ye taşınsa ve orada 10 yıl çalışsa, o eski hesaba göre 42.475 USD maaş alırdı. Yani ayda 1.437.213,83 Türk Lirası. 

Bir öğretmenin aylık brüt kazancı… Rakamlar ortada. Bu tablo karşısında yorum yapmak zorlaşıyor.

Asgari ücretle ev geçindirmeye çalışanlar var, değil mi? Ancak ben eğitim camiasında çalışanlardan bahsediyorum daha çok. Onlar 20.002,50 TL alıyor. Bu, brüt maaş. Net eline geçen miktar ise yaklaşık 17.000 TL. Onlar ne yapsın? Bir işimiz olsun, sigortamız yatsın, evde birkaç kişi çalışsın, kazancını birleştirsin diyerek işlerine dört elle sarılıyorlar. Öğretmenlerle birlikte onlarla aynı ortamda destek hizmetleri sınıfında çalışıyorlar. Üzerlerindeki yük de epey fazla. En azından bir güleryüzü ve ‘eline sağlık’ denmeyi hak ediyorlar. Motivasyona ihtiyaçları var. 

Öte yandan bugün bir pantolon almak istediğinizde 1500 TL vermeniz gerekiyor. Pazara gitseniz, 1000 TL harcamalısınız. Market masrafları oldukça yüksek. Alım gücümüz ciddi oranda düştü; paramızın değeri kayboldu. Her geçen gün daha da geriye gidiyoruz. 

Bunlara ek olarak dezavantajlı durumda olan engellileri de anmak istiyorum. Onlar bu yukarıdaki tabloya ek olarak bir de bedensel veya fiziksel engele sahipler. İş hayatının içinde bulunmaları gerekiyor. Onlara tanınan haklar olsa da bu haklar yeterli değil. Para kazanmanın zor şartlarına ek olarak, engelli olmalarından kaynaklanan zorluklar da onları yoruyor. Daha çok destek görmeye ihtiyaçları var. Örneğin, maaşlarına ek bir katkı sağlanması faydalı olabilir. Diğer öğretmenlerle aynı maaşı alıyorlar. Bu konuya el atılmalı. 

Az da olsa bir farklılık, onlara kendilerini daha iyi hissettirebilir. Aylık 5000 TL gibi bir fark verilmesi iyi olurdu. Engelli bireylerin yaşadığı psikolojik zorluklar göz önüne alındığında, ek bir destekle yaşam kalitelerinin artacağı düşünülebilir.

Eğitim camiası için bu kadar istekte bulunmam, diğer sektörlerdeki çalışanları üzmesin. 'Biz ne yapalım?' dedirtmesin. Ben daha çok eğitim alanında konuşmak istiyorum. Elbette diğer sektörlerde de birçok sorun var. Onlara da en içten duygularla Allah yardımcıları olsun diyorum. 

Hepimiz ağır imtihanlardan geçiyoruz. Geçim sıkıntısı içinde olan pek çok aile, çocuklarıyla huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamak istiyor ama zorlanıyor, biliyorum. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu zor günleri inşallah birlikte aşacağız. Dua etmeyi bırakmıyoruz. Ama rakamlar ortada ve bunu değiştirebiliriz. Bizim elimizde olan şeyler var. Lütfen öğretmenlerin yüksek maaş aldıklarını düşünmeyiniz. Asgari ücret alanlarla karşılaştırma yapmayınız. Öğretmenlerin maaşları enflasyon karşısında küçüldükçe küçüldü. Ben buna dikkat çekmek istiyorum. Öğretmenlerimiz hak ettikleri ücretin çok çok altında kazanç elde ediyorlar. Bu şartların düzeltilmesini talep ediyorum. 

Son olarak, 'orada bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür; gitmesek de, görmesek de o köy bizim köyümüzdür' şiirinde bahsedilen bir köy var Afrika’da. Orada bir yetimhane-okul var. Başlarında Hasan adında bir öğretmen bulunuyor. O köyün su kuyusu arızalanmış ve Hasan’ın dediğine göre yeniden yapılması gerekiyor. Yardım etmek isteyenler benimle iletişime geçebilir.

Selam ve dua ile… 
Yusuf KOÇAK
[email protected]

KAYNAKÇA
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/59586

Reklam

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Fatma koçak
    2 gün önce
    Yazıda bahsettiğiniz özel gereksinimli bireylerin desteklerinin artırılması gerçeği ve Afrika'da insanların içinde bulunduğu durumun zorluğu dikkat çekiciydi gerçekten,hatırlamak hepimizin üzerine düşen bir görev bu hatırlatma için teşekkürler