Neden yaratıldık?
Kur'an bunun cevabını:
(Cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.) şeklinde verir. (Zariyat 56)
Bu ayette öne çıkan birinci kavram olan kulluk nedir?
Rabbin emirlerine, kayıtsız şartsız uymak ve gereğini yapmak olarak tanımlanır. Kulluğu yerine getirebilmenin ilk yolu kişinin aklını ve kapasitesini en verimli şekilde kullanabilmesinden geçer.
Hadis-i şerifte, (Aklı olmayanın dini de yoktur) buyurulmuştur. (Tirmizi)
Aklı olan ve bunu verimli kullanabilen biri ancak Allah'ı ve emirlerini anlayabilir. Rabbimizin sonsuz ilmi, kıyaslanamaz büyüklüğü, benzerlikten münezzeh olması, gücünün muhteşemliği, tek yaratıcı olması, milyarlarca galaksinin yaratıcısı, yöneticisi ve tek hakimi olması, yaşam, ölüm, dünya ve bilinen, bilinmeyen her şeyin yaratıcısı ve sahibi olmasını takdir edebilmenin yolu akıl ve ilimden geçer. Rabbimizin büyüklüğünü ancak kendisi tam olarak bilip takdir eder. Mümin; merakıyla, araştırmasıyla, ilmiyle hayretiyle ve temiz vicdanıyla rabbini zerre kadar bile olsa, zahiren de olsa hisseder, görür, bilir, takdir eder ve iman eder.
Ya bunları bilmiyorsa? Ailesinden, komşusundan, dedesinden dinlediği masalları, geleneği, ya din zannediyorsa?
Kuran'a kulak verelim:
" Onlar Allah’ın kudret ve yüceliğini hakkıyla tanıyıp kavrayamadılar. Oysa kıyamet gününde bütün yeryüzü onun kudret elinde olacak ve bütün kâinat onun kudret eliyle bir rulo gibi dürülmüş olacaktır. Allah onların ortak edinip şirk koştuklarından münezzeh ve yücedir.
Zümer 67 "
" Onlar, Allah'ın, yüceliğini, kudretini, kadrini, zâtını vasfının, sıfatlarının tecellisinin ifade ettiği şekilde künhüyle kavrayamadılar, Allah'ı hakkıyla tanıyıp saygıyla hafsalalarına yerleştiremediler. Allah güçlü, kudretli, üstün ve hükümrandır.
Hacc 74 "
Kur'an-ı Kerim' in, "onlar" olarak hitap ettiği kitlenin birçok hususta yanlış, sapkın ve batıl yolda olduğu bildiriliyor.
Çoğunluk; Allah'a karşı isyankâr, nefsine uyan, günahkâr, nankör, vefasızlıkla suçlanıp gaflet, delalet ve ihanet içinde olmak şeklinde tanımlanıyor birçok ayette.
Çoğunluğa uymanın zararlarını bildiren Âyet-i kerime meallerinden bazı örnekler:
1- İnsanların çoğuna uyan sapıtır. (Enam 116)
2- Allah'ın mucize yaratabileceğini çoğu bilmez. (Enam 37)
3- Rızkı Allah'ın verdiğini çoğu bilmez. (Sebe 36)
4- İnsanların çoğu kâfirdir. (Nahl 83)
5- Çoğu fâsıktır. (Maide 49, 81,Tevbe 8, Hadid 16, 27)
6- Çoğu müşriktir. (Rum 42)
7- Çoğu inanmaz, iman etmez. (Bakara 100, Hud 17, Rad 1)
8- Çoğu inkârcıdır. (İsra 89)
9- Çoğu gâfildir. (Yunus 92)
10- Çoğu şükretmez. (Bakara 243, Yunus 60, Yusuf 38)
11- Çoğu zanna uyar. (Yunus 36)
En başa dönersek; Rabbimizi takdir edebilmek ve iyi bir Müslüman olabilmek için iyi bir çaba, ilim ve akıl gerektiğini anlayabiliriz.
Ancak ilim ve hak ehli; eğitimin, adaletin, liyakatine, meşveretin, merhametin, dürüstlüğün, toplumsal dayanışmanın, ötekinin mutluluğunun, insan haklarının, havyan haklarının, çevre duyarlılığının önemini gereğince anlayabilir ve hak üzere yaşayabilir. Allah'ı hakkıyla takdir edebilenler de bunlar olabilir. Ne cennet ucuz ne de cehennem gereksiz.
YORUMLAR