Sezgin Duyar

Sezgin Duyar


Basının Topluluklar Üzerindeki Etkisi ve Yerel Basına Duyulan İhtiyaç

29 Temmuz 2024 - 00:39

Basının Topluluklar Üzerindeki Etkisi ve Yerel Basına Duyulan İhtiyaç

İnsan öğrenmeye açık meraklı bir yaratıktır. Toplumlara ilk duyurular halkı açık bir meydana davet edip sesi gür çıkan kişilerce yapılırdı. Bu sayede herkes aynı bilgiyi alır aynı düşünce etrafında toplanır, ya da aralarında tartışıp reddederlerdi. Hızlıca içinde bulunduğumuz zaman diliminden gelelim; kağıt üzerine baskı teknolojilerinin gelişmesi, elektronik sinyallerle etkileşen radyolar, televizyon ve kanalları, artık bireyselleşmiş sosyal medya mecraları. Tüm bunlar insanlar çevresinde ve uzaklarda olup biteni anlamak kendi düşüncelerini ifade etmek duyurabilmek için kullandığı araçlar haline geldi. Bize ait tecrübeler gösterdi ki iyi ve kötü mücadelesi hiç durmadan devam edecek. Bu mücadelede başat oynayanlar ve onların fikirlerine kapılmış o fikirleri onaylayan insanların fiilleri geleceğimizi ve şimdiki halimizi etkilemektedir. Önceden toplanan halklara kitlelere insanlara hitap etmek onlara seslenmek o devrin bilgilendirme yöntemiydi. Ama bugün artık bilgi doğrudan kişilere çoğu iradesi dışında zihinlere aktarılmaktadır. Bu kitle iletişim araçlarını elinde bulunduranlar neredeyse galibiyeti garantilemekte. Basının sosyal medyadan farklı tarafı, sosyal medyanın kaynağı haline gelmesidir. Dolayısıyla sosyal medyaya bilgi sağlayan bilgi servis eden adeta bilgiye noterlik eden bir enstrümandır. Sağduyu sahibi insanlar, topluluklar, kuruluşlar yaptıkları iyi, faydalı, yararlı işleri duyurabilmek için emsal olarak gösterebilmek için bir basın kuruluşunun yaptıkları işlerden ve kendilerinden bahsedilmesini bekliyor. Kimsenin profesyonel gazeteci olmasını beklemeden iyi insanların çok sayıda internet gazeteciliği yapmasını tavsiye ederim. İyiliklerin ve doğru işlerin doğru uygulamaların karşılık bulması için toplumda akis bulması, yankı bulması gerekiyor. Adana'da tanıdığım çok sayıda STK'lar içerisinde bulunan çok kıymetli insanlar var. Israrla bu arkadaşlarımızın dijital gazete formatında web sitesi açmalarını, kendilerinin ve çevrelerinin burada düşüncelerini kaleme almalarını ve sitelerini canlı tutmalarını tavsiye ederim. Bunlar çok farklı branşlarda olabilir, çok farklı düşüncelerde olabilir ama başkalarından etkilenmemek, bilakis etkileyen olmaları için muhakkak kendi yayın mecralarını kurmalarının şüphesiz faydalı olduğunu söyleyebilirim. Eline kalem olan köşe yazarı ya da köşe yazarı adayı toplumda olan biteni veya olmuş hadiseleri farklı bakış açılarıyla kaleme alabilir. 

Eh, ben söyledim, söylemek benden yapmak sizden.

Gayret sizden, tevfik Allah'tan.

Reklam

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Gökmen Can
    1 ay önce
    Üstad Sezgin...Doğru söz, hakikat kelamı alınıp başa taç yapılır. Diline, kalemine, fikrine, zikrine ve yüreğine sağlık.
  • Sezgin Duyar
    1 ay önce
    Can'daşım, yoldaşım, sütundaşım kardeşim, Hakikatler ve kıymetli fikirler, parlaklığından dolayı her tarafta yankılanmayı, yansımayı hak ediyor diye düşünüyorum. Aksiyoner dostları göreve davet ediyorum. Selamlar.