Sedat Memili

Sedat Memili


Vergiler ve Mide Küçültme Ameliyatları

14 Ekim 2024 - 11:41

İktidar, egemenlik hakkını kullanarak yeni vergiler koyabilir. Başta Anayasa olmak üzere yürürlükteki kanunlar ile böyle bir yetkisi var.

Vergiyi kamu adına roplar ve kamu adına harcar.

Güzel… Bunda bir sorun yok… Ancak ister kanunlar, ister dini inanç isterse ahlaki açıdan olsun, bir iktidar kamu adına topladığı bu parayı nerelere harcadığını şeffaf olarak açıklamak zorundadır.

Eğer kamu harcamaları konusunda şeffaf değilse; Hem kanunlara, hem dinsel inanca hem de ahlaki anlayışa riayet etmiyor demektir.

Yani şeffaf olmayan iktidarlar hem kanunsuz, hem de ahlaksızdır.

İktidar, kanun, yönetmelik ve yönergelerin labirentlerine gizlenerek kamu adına toplanan bu paraları belirli şahıs ve kurumlara veremez.

 

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATLARI

Bunları neden mi yazıyorum? Hemen anlatayım.

Yetkililerin açıkladığına göre Yeni vergi Düzenlemesinin amacı Savunma Sanayini geliştirmek…

Hedeflenen gelir ise yılda 700 ila 800 milyar lira arası… Biz buna ortalama 75 milyar diyelim…

Bir iddiaya göre mide küçültme ameliyatları için özel hastanelere SSK’nın ödediği para yılda 36 Milyar liradır.

Rakam uçuk geldi değil mi? bana da öyle geldi. Ancak bu rakamlar doğru ise iktidar, kamu kaynaklarını, adına “Mide Küçültme Ameliyatı” denilen bir boru vasıtasıyla zincir hastanelere aktarmaktadır.

 

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Çevremizde obezite ameliyatından dolayı hayatını kaybeden birçok insanın varlığına tanık oluyoruz. Peki, bu ameliyatlara kim, nasıl karar veriyor? Kim ya da hangi kurumlar gelir elde ediyor?

Bir şahsın obezite olup olmadığı Vücut Kitle Endeksi (VKE) ile belirleniyor. Dünya Sağlık Örgütü VEK değerini şöyle tespit ediyor.

Vücut ağırlığının (Kilo cinsinden değeri) Boy uzunluğunun (metre cinsinin) karesine bölünmesiyle elde edilir. SSK’da bu kriterlere göre para ödenip ödenmeyeceğine karar veriyor. Bu hesaplamalara göre elde edilen değere göre ameliyat yapılmaktadır.

Örneğin Almanya sadece 40’ın üzerinde değeri olanların ameliyat parasını ödüyor. VKE’si 40’tan düşük olanlara da hem para ödemiyor hem de ameliyata izin vermiyor.

Daha açık bir ifade ile bu hesaplamalar sonunda Dünya sağlık örgütü şöyle bir kriter saptamıştır:

Düşük Kilolu :18.5'dan az. (Ülkemizde SSK bu ameliyata para ödemiyor)

Sağlıklı aralık: 18,5 ila 24,9.(SSK para ödemiyor)

Fazla kilolu: 25 ila 29.9.(SSK ödeme yapmıyor)

1. sınıf obezite: 30-34.9.(SSK Ödeme yapmıyor)

2. sınıf obezite: 35-39.9.(Ek bir hastalığı varsa ödüyor)

3. sınıf obezite: 40’ın üzerinde ise ödüyor)

 

Teknik olarak zihninizi karıştırmayım. Bu kriterler hastane personeli doktorların oluşturduğu bir ekip tarafından belirlenir ve aynı hastanenin doktoru da ameliyat eder.

Ben birçok hesaplama yaptım, sadece 1 kg’lık fark ile hastanın grubunun 2.sınıftan 3. Sınıfa geçtiğini gördüm. Matematik böyle diyor.

Bu kişinin ameliyat öncesi kriterlere uygun olduğunu kim denetleyecek, elbette Sağlık Bakanlığı… Peki Sağlık Bakanı, bu zincir hastanelerinden birinin sahibi olursa bu iç nasıl adaletli olacak?

Bir denetçi düşünün, denetlemeye gittiği hastanenin sahibi kendi amiri… Böyle bir sistemde adalet olacağını düşünmek saflıktır.

 

VERGİ İLE BAĞLANTISI

Peki, aklıselim, vicdan sahibi bazı doktorlar neden rahatsız şimdi ona gelelim…

SSK, safra kesesi ameliyatı için hastaneye 7.000 lira, Apandisit ameliyatı için de 3.000 lira ödüyor… Peki Mide küçültme ameliyatı için kaç lira ödüyor?

Şimdi sıkı durun… 45.000 lira ödüyor. (Yazıyla kırk beşbin Türklirası)

Evet, yanlış okumadınız, bir apandisit ameliyatı için harcanan zamanda yapılan mide ameliyatına ödenen para 15 kat daha fazla

Ve iddia şudur ki, Türkiye genelinde her gün ortalama 100 milyon lira mide küçültme ameliyatına ödenmektedir.

Yani yılda 36 milyar lira

Yani, milli güvenlik için toplamaya çalıştığımız verginin yarısı kadar...

Eğer bu doğruysa iktidar, Milli Savunmamızı rahatlatacak boyutta bir parayı, mide küçültme ameliyatlarına ödemektedir.  

Obezitenin halkımıza maliyeti, milli savunma için toplamayı hedeflediğimiz paranı yarısı kadardır.

 

MİDE KÜÇÜLTME PAZARI

İnsanımızın sağlığı elbette önemlidir. Ancak sağlık hizmeti gibi ulvi bir gerekçe ile kamu kaynaklarının belirli gruplara aktarılması adil değildir.

Bu işin pazarı oluşmuş, simsarları var… Küçük hastaneler arada bir ameliyat yapıyorlar diye pek seslerini çıkarmıyorlar, ama pastanın büyüğü, zincir hastanelerde.

Bir hasta mide küçültme ameliyatı için hastaneye ortalama 120 bin lira civarında ödüyor. SSK bunun 45 bin lirasını veriyor, gerisi hastanenin hizmet bedeli, artık ne çıkarsa bahtına…

 

SAYIN MEHMET ŞİMŞEK

Sayın Hazine ve Maliye Bakan’ım…

Bu bilgiler tamamen bir iddiadır. Sizin haberinizin olduğunu kişisel olarak düşünmüyorum. Kamu kaynağını kamu adına toplayıp kamu adına harcamaya yetkili iktidar doğruyu açıklayacaktır.

Eğer bu iddialar doğru ise, zincir hastanelerin desteklenmesini milli güvenlikten daha öncelikli gören bir sistem var demektir.

Mide küçültme ameliyatı neden safra kesesi veya apandisit ameliyatının onlarca katı olsun.

Bu ameliyat için ödenecek bedeli yarıya düşürseniz devlet yılda 18 milyar tasarruf eder. 10 bin liraya düşürseniz tasarruf miktarı 28 Milyar lira olacaktır.

Halkımız bunu sizden bekliyor…

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum