Sait ÖZDEMİR Uzman Psikolojik Danışman

Sait ÖZDEMİR Uzman Psikolojik Danışman


Şükretme(me)...

12 Ekim 2022 - 15:16

ŞÜKRETME(ME)…
Şükür, kelime anlamı olarak “övmek, iyiliğe karşı dua etmek, kanaatkârlık, müteşekkir olmak, iyilik bilmek, güzelliğin takdiri ve minnettarlık” ifade eden bir kavramdır.

Mevlana Hz , “Nimete şükür nimetten hoştur,”der.

Amerikalı yazar Melody Beattie’Şükretmek, hayatın doluluğunun kilidini açar sahip olduklarımızı yeterliye ve daha da fazlasına dönüştürür. İnkar etmeyi kabullenişe, kaosu düzene, kafa karışıklığını berraklığa dönüştürür. Bir yemeği bir ziyafete, bir evi bir yuvaya, bir yabancıyı ise bir arkadaşa dönüştürebilir. Şükretmek geçmişimizi anlamlandırır der.

İnsan hayatındaki en önemli amaç, mutluluk arayışıdır. Şükretmek iyi olma, hayat memnuniyeti  mutlulukla bağlantılıdır.Bunun için her gün yaşadığınız  olumlu durumularımzı  not ederek şükretmeyi alışkanlık haline getirelim. Sabah yataktan sağ ve sağlıklı bir şekilde kalktığınızda  şükür edelim.
Bizi mutlu eden, stresimizi  azaltan  olumlu konulara odaklanmaya çalışalım.
Şükretmeyi alışkanlığa dönüştürmek  sağlığınızı olumlu katkılarda bulunacak sizlere  daha yüksek bir refah seviyesi sunacaktır. Aynı şekilde öfkemizi, üzüntümüzü ve anksiyetemizi daha iyi yönetmemize de yardımcı olacaktır.
Şükür ile ilgili yapılan çalışmalarda şükran hissi arttıkça, ruh halinin olumlu duygularla geliştiği görülmüştür.

Eğer başınızın  üzerinde bir çatı varsa ve günde en az bir öğün yemek yeme imkanınız  varsa şükretmek için nedenlerinizde  var demektir. Bunların hepsi genellikle kıymetini bilmediğimiz şeylerdir..

Fars şairi ve İslam alimi Sadi-i Şirazi,İnsan her nefesinde Allah’a karşı iki şükür borçludur,” der. Çünkü bir soluk alıp vermekte hayatını iki kez bağışlayan, can veren ALLAH’tır. Ona dil ile şükredebiliriz ya da adını anarak, nimet sahibi olduğuna inanarak, derinden iman ederek kalp ile şükredebiliriz.

Istırap  ve acı çeken insanlar için, acıların ötesini görebilmek zordur.İnsanoğlu zaman zaman bu dünyada var olmanın, yaşamanın, sonsuz nimetlerden yararlanmanın bir lütuf olduğunu unutuyor. Bu yüzden şükredenlerin sayısı azaldıkça, şikayet edenlerin sayısı hızla artıyor.

Şükürün tam tersi olan  şikayet beynimizi, gönlümüzü ve bedenimizi tümüyle olumsuz enerji adeta manevi zehir ile dolduruyorUnutmayalım ki,bu zehrin panzehri ise şükürdür.

Hazret-i Ali -radıyallâhu anh- buyurur: “İffet, fakirliğin; şükür de zenginliğin süsüdür.

İnsanlığın hayrı  ve  mutluluğumuz  için, , Allah’a daha yakın olmak  için “Hangisi daha hayrımızadır?” diye soracak olursanız, düşüncelerimi hiç tereddüt etmeden “Şükür”  derim.
Kalın sağlıcakla
Sait ÖZDEMİR
Uzman Psikolojik Danışman

 

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum