Sait ÖZDEMİR Uzman Psikolojik Danışman

Sait ÖZDEMİR Uzman Psikolojik Danışman


GENÇLİK NEREYE GİTMİYOR?

22 Mayıs 2024 - 09:13

Gençlik Nereye Gitmiyor?
Büyük Doğu Mimarı Üstad Necip Fazıl, “Gençlik bir yaş hâli değil, ruh hâlidir” der. Victor Hugo ise bir idam mahkûmunun son günü adlı eserinde idama mahkûm olan birinin çocukluk yetiştiği ortamı, anne babasının yaklaşımı'nı ele alarak onların da bu suça ortak olduklarına vurgu yapmaktadır. 
Bugün sokakta ve caddede alkol veya madde alıp sızan gençliği gördüğümüz zaman aklıma yukarıdaki müthiş tespit gelir. Bu gençlik nereye gitmiyor?
Öğretmen olmamız dolayı hemen herkes bize; “Hocam, suç tamamen sizin. Siz okulda bunlara ne öğretiyorsunuz da gençlik bu hale geldi” serzenişinde bulunuyor.
 Haklı olduğu kısım var az da olsa. Ama biz öğretmenler eğitim denen sistemin üçlü sacayağının  sadece bir ayağıyız.
Asıl en önemli ayak, üstüne basarak diyorum ki  aile. İkinci ayak  çevre ve üçüncü ayak ise okul  (öğretmen).
Eğitim anne karnında başlıyor. Uzmanlar diyor ki annenin hamilelilk döneminde beslenmesi, kitap okuması, dinlediği müzik,  yaşadığı stres, hastalık vs çocuğun gelişimini doğrudan etkiliyor.
Manevi anlamda ise çocuğa yedirdiğiniz lokmanın helal olması da oldukca önem taşımaktadır.
Ordinaryüs Prof. Dr. Süheyl Ünver diyor ki; Kardeşim! Yüz sene sonra ne sen kalacaksın ne ben. Bunu hepimiz biliyoruz. Onun için yapacağımızı yapalım.
Helali haramı öğretmediğiniz, dininden, örf ve adetlerinden, kimliğinden ve değerlerinden uzak tuttuğunuz gençlik bugün maalesef alkol, uyuşturucu ve sanal âlem, kumar ve kısa yoldan emek vermeden  köşeyi dönmeyi, zengin olmayı tek kazanç görmeye  dini değerleri ise  değersiz görmeye devam edeceklerdir.
Bundan dolayıdır ki her bir genç, ama öyle ama böyle, muhakkak kendisine bir hedef ve gaye tayin etmek zorundadır.
Öncelikli şart bu! Hedef ve gayede sıkıntı yaşayan her bir genç, “yaşamasa da olur” modunda yaşıyordur.
Yine bundan dolayıdır ki her bir genç, ama öyle ama böyle, yine muhakkak ki kendisine bir ruh ve fikir sistemi veya ahlâk veya anlayış sistemi bulmak zorundadır.Şimdi değerli anne babalar  sizlere soruyorum;
“Bu gençlik bu çocuklar  sahiden nereye gitmiyor…?”

Sait ÖZDEMİR
Eğitimci -Yazar

 

Reklam