Sait ÖZDEMİR Uzman Psikolojik Danışman

Sait ÖZDEMİR Uzman Psikolojik Danışman


BAŞARI VE BAŞARISIZLIK ÜZERİNE.

03 Haziran 2024 - 09:25

Okulların kapanmasının son haftalarına doğru hızla ilerliyoruz. İkinci dönem yazılılıları ve geçen hafta Liselere Giriş Sınavı yapıldı. Bu hafta da milyonlarca öğrencinin gireceği YKS(Üniversite Sınavları) var. Her anne baba çocuğunun başarılı olmasını istiyor, bunun için gece gündüz çalışıyor, imkânlarını zorlayarak, kurslara, dershanelere, özel derslere gönderiyor, karşılığında da çocuğunun başarılı olmasını bekliyor.
Okullar tatile girdiğinde öğrencilerimiz yapmış olduğu çalışmaların karşılığı Takdir veya Teşekkür belgesi alarak alıyor. Mesleğimiz işimiz gereği anne ve babalarla sürekli bir iletişim halindeyz. Anne ve babalarla çocuklarının başarısızlığı üzerine konuşurken çocuklarının yeterli olmadığını başarısız olduğunu ifade eden ebeveynlere ben şu soruyu soruyorum’çocuklarınız akademik anlamda mı yoksa karekter veya davranış bozukluğu anlamında mı  başarısız?
Maalesef ebeveynler başarısızlığı hep akademik olarak algılamaktadırlar.
Çocuk takdir veya teşekkür alamamışsa, LGS  (Liselere Giriş Sınavı)  veya YKS (Üniversite) giriş sınavlarını kazanamamış ise başarısız kabul ediyoruz.
Çocuklarımızın başarısını hep ders başarısı ile ölçüyoruz. Başarı dediğimizde hep dış başarıyı anlıyoruz. Hayat başarısını es geçiyoruz.
Çevremizde öyle insanlar varki bir takım nedenlerden dolayı başarılı olamamış ancak iş hayatı ailevi durum ve çevreleri ile mükemmel bir uyum içerisindedirler.
Şimdi okul hayatı boyunca dersleri zayıf olmasına rağmen uyumlu bir eş, çocukları ile ilgilenen harika bir baba, arkadaşları tarafından sevilen ve aranan bir arkadaş olmayı başaran bir kişiyi başarısız biri olarak mı kabul edeceğiz?
Ya da akademik olarak en tepe noktaya kadar yükselmiş ama etrafındaki tüm insanları küstürmüş birçok insana fayda yerine zararı dokunmuş herkesin arkasından olumsuz konuştuğu bir insanı akademik olarak en tepe noktaya çıkmış diye başarılı mı kabul edeceğiz?
Çevrenize bakın; okulları birincilikle bitirmiş ancak özgüveni ve girişimci ruhu olmayan, insan ilişkileri yeterli düzeyde olmayan kişiler, mesleklerinde başarılı olabiliyorlar mı?
Okul başarısı iyi, mesleğinde başarılı herkes aile hayatında özel hayatında mutlu olabiliyor mu? 
Değerli dostlar çocuklarımızın başarısını tek yönlü değil çok yönlü olarak ele alalım.
Okul başarısı, meslek başarısı, iş başarısı, kendi başlarına yetersiz kalıyor, bütün bu başarılara, aile yaşamındaki ve sosyal yaşamdaki başarılar-mutluluğu eklemek gerekiyor. Asıl olan tüm bunları dengede tutup ‘’yaşam başarısını’’ sağlayabilmektir.
Kalın Sağlıcakla
Sait ÖZDEMİR
Uzman Psikolojik Danışman
 

Reklam