1864 yılında dünyanın cennet köşelerinden birisi olan ancak jeopolitik konumu ve stratejik önemi nedeniyle egemen/emperyal devletlerin güç gösterme sahnesine dönüşen Kasfkasya’da büyük bir sürgün ve soykırım yaşanmıştı.
Rusya tüm zalimliğiyle dağlı halkların üzerine saldırmış ve bir gövde gösterisine imza atarak büyük bir soykırım ve ardından da sürgüne imza atmıştı.
Bir buçük milyondan fazla Çerkes doğup büyüdüğü, ana ve ata yurdu topraklardan ayrılmak zorunda bırakılmıştı.
Aynı şimdi olduğu gibi o dönemde de mazlum halklara ilk kucak açan Anadolu insanı olmuş ve Çerkesler Osmanlı’ya sığınmıştı.
O yıllarda Osmanlı 'hasta adam' olarak anılıyordu. 550 yıllık dünya imparatorluğu son demlerini yaşıyordu. Genç Çerkesler Osmanlı için bir umut ışığıydı. Devletin stratejik yerlerinde görev almaya başlamışlardı. Henüz 50 yılı biraz geçmişti ki Osmanlı bir istiklal mücadelesine girmişti. Kurtuluş Savaşı’nın açık veya gizli kahramanları arasında adını tarihe altın harflerle yazdıran komutanlar/askerler vardı. İşte o komutan/askerlerin çocukları bir dönem resmi ve gayrı resmi olarak asimilasyona uğramış olsa da her zaman bir kalpte iki vatan sevdasını yaşatmayı bildiler. Ata/ana vatanları Kafkasya’yla ilgili geri dönüş şarkıları söyler ve bunun özlemiyle yanarken aynı anda yurt ve vatan bildikleri Osmanlı’ya ve onun bakiyesi Türkiye’ye sıkı sıkıya bağlı insanlar olarak yaşamlarını idame ettirdiler. Dillerini, örf ve adetlerini, gelenek ve göreneklerini yaşamaktan da hiç geri durmadılar.
Zamanla bu birlik daha geniş kitlelere ulaşmak amacıyla resmiyete dönüşmüş ve Kafkas halkları çeşitli vakıf ve dernekler aracılığıyla birlik ve beraberlikleirnin sonsuza kadar sürebilmesi için çalışmalara imza atılmaya başlamışlardı.
Uluslararası Kafkas Derneği de bu kurumlardan birisi. Bugüne kadarTürkiye’nin çeşitli kentlerinde farklı programlara imza attı. Son iki haftada İstiklal Harbimizin kahramanlarından Çerkes Ethem ile ilgili bir sempozyum ile yine geleneksel hale getirdiği Yılın En İyileri Ödül Töreni’ne imza attı. Daha önce farklı şehirlerde gerçekleştirilen organizasyon gerçiğimiz hafta sonu Mersin’in merkez ilçelerinden Toroslar Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.
Uluslararası Kafkas Derneği Genel Başkanı Oğuz Berk önemli işlere imza atan bir isim. Bir koltukta bir çok karpuzu aynı anda taşıyabilen çalışkan bir başkan. Konuşmaktan çok iş yapmayı seviyor. Hal böyle olunca da her kesimden insanın takdirini alıyor.
Eşi de Çerkes olan MHP’li Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz Çerkeslere enişteliğinin hakkını bu programla verdi. Mersin’in tek Çerkes köyü Sadiye’de bir Kültür Merkezi açtıktan sonra Çerkes yapımcı Yasemin Nak’ın Kafes Filminin özel gösterimi, Azamat Kafkas Halk Dansları gösterisi ve son olarak da Yılın En İyileri ödül töreninde Başkan Yılmaz elini değil adeta gövdesini taşın altına koymuş. Ekibi de ellerinden gelenin en iyisini ortaya koyunca ortaya muhteşem bir iş çıktı.
Dört önemli programın finali olan ödül töreninde bu yıl ben de 'Yılın Gazetecisi' ödülünü aldım.
Bugüne kadar sahneye yüzlerce kez çıktım. Binlerce kez canlı yayın yaptım. Onlarca ödül aldım ama çok azında bu kadar heyecanlanmıştım. Bu ödül aslında bugüne kadar verdiğim emeğin boşa gitmediğinin de bir kanıtı niteliğindeydi. Ailemin de huzurunda gururla aldım.
Adettendir. Ödül törenlerinden ödül alanlar kısa bir konuşma yapar ve ödülü birisine/birilerine ithaf eder. Ben de hem bugüne kadar çeşitli asimilasyon çalışmalarına rağmen kendi dillerini, kültürlerini, inançlarını koruyan Kafkas halklarına hem de şu an kendilerine her türlü zalimliği yapan İsrail’in işgal ettiği topraklarında bir destan yazan Filistinli kahraman kardeşlerime ithaf ettim.
Yazının sonunda geceye emeği geçen herkese özellikle de Uluslararası Kafkas Derneği Adana İl Başkanı Erdal Denge’ye teşekkür ediyorum. Rahatsızlığından dolayı geceye katılamasa da gecenin gizli kahramanlarından Denge’ye acil şifalar dilyorum.
Yaşasın var olma mücadelesi veren, dilini, dinini, inancını, kültürünü, örfünü ve adetini yaşatma mücadelesi veren tüm halklar, kahrolsun zalim, katil ve işgalci devletler.
YORUMLAR