Gökmen CAN

Gökmen CAN


Puslu Aynaların Aldatıcıları

27 Ağustos 2024 - 23:53


PUSLU AYNALARIN ALDATICILARI

Günümüzde insanları ve dolayısıyla da toplumları kandırmak ve hatta bir cümle devletleri manipüle etmek için birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan biri de gerçeği çarpıtmak, yanıltıcı yollara sürüklemek, boyalı yalanlarda rehberlik etmek ve insanlara sunulan “puslu aynalar” dır. Puslu aynalar diye ifade ettiğimiz şeyler, gerçekleri olduklarından çok daha farklı gösteren, zihinleri kör edip uyuşturan, bulanıklaştıran ve insanları yanlış yönlendiren bir metafor olarak da düşünülebilir. Bu tür zehirli mi zehirli olan manipülasyonlarda, sahteden daha sahte bilgi ve yanlışlardan daha yanlış yönlendirme enstrümanları en önemli araçlar olarak karşımızda durmaktadır. Puslu ayna sahibi kişilerin bas bas bağırdıkları zaman ya da çağ/dönem algısı, çoğu zaman gerçekleri ve sapkınca duygu ve düşünceleri gizlemek için kullanılan bir demir perdedir. İnsanlara, geçmişi ya da geleceği olduğundan farklı göstererek, sapkın emellere uygun bir algı oluşturmak ister. En çok görülmesi istenilen şey, puslu aynalarda eski zamanlar ya da gelecekteki dönemlerin, bugünün gerçeklerinden daha muhteşem, daha cazip ya da sakınılması gereken bir durum olarak sunulur. Lakin bu sunumların arkasında en çok da bireysel menfaatlerden ve toplumların zaafları sayılan noktalarından yararlanma alicengizliği yatmaktadır.
 
Puslu ayna sahibi olan sahtekârlar, genellikle çok büyük vaatlerde bulunurlar. Puslu aynalarla gösterdikleri yolda, hayali zaferler, akıl almaz büyüklükteki kazançlar ya da akıl dışı kurtuluşlar göstermeye çalışırlar. Ancak bu vaatler mesnetsizdir. Boş lakırdıdan başka şeyler değildir. İnsanlar, bu düzenbazlara kapıldıklarında, farkında olmadan kendi doğru yollarını terk ederler ve başkalarının kuklaları olarak hizmet eder hale gelirler.
Puslu aynalarla insanlara yol göstermek, hedeflenen kitleler üzerinde adi mi adi Çin malı umutlar oluşturmak veya gereksiz mi gereksiz korkular zerk etmekten başka bir şey değildir. Bu zehirli yol göstericilik ve sahtekâr tacirlik, az da olsa düşünebilen insanların akıl ve iradelerini saf dışı bırakmaktadır. Öylesine yaşayan kişiler, dışarıdan gelen bu tür zehirli etkilere kapılırsa, kendi yolunu bulmak yerine başkalarının çizdiği yolda robot misali, zombi misali yürümeye başlarlar. Yani hedef kitleyi illüzyon içerisine sokar ve dink beygiri gibi döndürür durur. Arka tarafta da yapılacakları yaparlar en aldatmacalı olanlarla.
 
Bu sahtekarların yöntemleri genellikle tutarsızdır ve afaki olup belirsizliklerle gün gibi görülür. Bunu öyle bir yaparlar ki hafızalımız alamayabilir. Ama gerçek, onların sunduğu yol haritasından ve sisli yalanlarından daha farklıdır. O düzenbazların hedefleri insanları belirsizlik içinde bırakarak kendi iradeleriyle hareket etmelerini engellemektir. İnsanlara yol ya da seçenekler sunmak gibi yanıltıcı söylemler, birer tuzaktır. Onların peşinden gitmek hem zaman kaybına hem de onulmaz sıkıntıların varlıklarına çanak tutmaktır.
Nihayetinde dostlar, puslu aynalarla yansıtılan ve realitelerin gerçek yüzlerini saklayan aldatmacalara karşı dikkatli olmak gerekir. Gerçekler, belirsizliklerle değil, deniz feneri misali bir özelliğe/özelliklere sahiptir. Biz insanların tahsil edeceği ilmi ve fenni donanımlarla, aklımızı ve sezgilerimizi kullanarak, gerçekleri bulmamıza, kandıran yalancılıkların etkisinden kurtulmamızda önemlidir. Unutulmamalıdır ki, geleceğe dair gerçek bir vizyon ve bu vizyonu kendine misyon edinmiş kimseler için itibar edilecek şey, puslu aynalar değil, açık ve duru bir zihnin tercihleri olacaktır.
Kalın sağlıcakla…
Gökmen CAN
Eğitimci Sosyolog
 
 

Reklam

YORUMLAR

  • 25 Yorum
  • Fethullah Kaçmaz
    5 gün önce
    Elinize sağlık hocam, düşünce istikametinde sıratı müstakimde daim olmanız ve yarar sağlamada bereketli olmanızı yüce Allah tan diliyorum. Güzel bir konu ve güzel özetlemişsiniz. Yapılacak başka değerlendirme yok. Teşekkürlerimi arz ediyorum. Sağlık ve huzurla kalın.
  • Sarah şimşek
    2 hafta önce
    Manipülasyonlarla çevrelenmiş bir toplumda yaşıyoruz. Manipülasyon da bir dildir bana göre… duygu veya mantık dili… dediğiniz gibi belirsizlik ve sislilikten beslenir. Bu ikilinin arkasında ise manipülatörün acizliği yatar diye düşünüyorum. Yetersizliği, bilmeme korkusu gibi kırılgan alanları… üstünü manipüle ile örter. Çünkü kırılganlığı göstermek utanç gibi ağır bir tablo ile yüzleştirir. Bahsiniz bana daha çok günlük yaşamda rastlanan Gaslighting oyununu anımsattı. Bir diğerinin aklıyla oynama manipülasyonu… çok ciddi ve tehlikeli. Maalesef manipülatör zaman zaman bilinçli yapar zaman zaman ise bilinçsiz. Çünkü bu dil ile büyümüştür zaten. Manipüle edilememenin yolu ise kendine dair farkındalık ve ruhsal güçtür. Kendinden emin oluş ve kendine dair net sınırlardır. Kendini sevme ve özşefkattır. Kaleminize sağlık.
  • gökmen can
    2 hafta önce
    Teşekkür ederim kardeşim. Sizin gibi psikoloji eğitimi almış ve danışmanlık yapan işin ehli birinden yorum almak güzel bir duygu. Teşekkür ediyorum tekrar.
  • Ramazan YÜKSEL
    2 hafta önce
    Yaz hocam yaz! Yaz ki dağılsın sis, yaz ki kırılsın puslu aynalar. Saygılarımla
  • gökmen can
    2 hafta önce
    Aziz dost, can dost, canan dost...sen ilham eyle ben dillendireyim, Ben dillendireyim sen ilham eyle ben yine dillendireyim. Dil ile kalbi aynı güzellikte buluşturup en sevgiliye doğru yürüyüşümüzü devam ettirellim. Var mısın diye sormuyorum bile.
  • Tolga Topbaş
    2 hafta önce
    "Çıksam bi' türlü, dışar'da boşluklar Kalsam bi' türlü, içer'de aynalar Sihirli aynalara döndü insanlar" Yazısıyla değerli yazar dostum ve şair özetlemiş; insanlar birbirleriyle ilişki/iletişim halinde oldukça bu düzen devam edecek. Bize düşen sanırım bunların düzelmesi için Allah'a dua etmek olacaktır.
  • gökmen can
    2 hafta önce
    Aziz Dostum Muhterem Kardeşim...Senin şair yönünü biliyorum ve yaptığımız sohbetler bana hep ilham kaynağı olmuştur. Mesleğinin son düzlüğüne giren bir eğitimci olarak iyi ki senin gibi bir dost kazanmışım diyorum. Ne mutlu bana ki "aynası puslu ve kirli olmayan" aziz bir dost buldum. Servetime servet kattım. Elhamdulilleh.
  • Müslüm Artar
    2 hafta önce
    Her alanda doğru bilgi kriterleri ile gerçeklik dinamikleri arasında mutlaka bir bağlantı olmalıdır.Aksi takdirde hep yanılgı hem çarpıtma söz konusu olur.Ancak araştırma ve sorgulama yapmadan hazırcılık doğru bir davranış biçimi olmaz
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Katılıyorum kıymetli dostum. Teşekkür ederim
  • Seyfullah Sarıaslan
    2 hafta önce
    Allah biz ve insanlığı bu puslu ayna ve sahiplerinden muhafaza buyursun;İyi güzel,dogru ve faydalıdan ayırmasın.
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Amin saygıdeğer Müdürüm.
  • Abdullah Zengin
    2 hafta önce
    Hocam çok ama çok doğru noktalar. Yüreğiniz dert görmesin
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Dilinize sağlık kardeşim.
  • ömer demir
    2 hafta önce
    Değil puslu aynalardan uzak durmayı, puslu ortamı seven insanlardan da uzak durulmalı. Puslu ortamları sevenler ancak ve ancak kendi çıkarları doğrultusunda hareket ederler. Bu ülkenin geleceği için hiçbir alanda pus olmamalı ki gelecek şeffaf ve berrak olsun. kalemine sağlık aziz dostum
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Kıymetli Kadim Dostum, Ahretliğim...Her bir harfi doğru olan görüşlerine canı yürekten katılıyor ve bu uğurda senle birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Elhamdülillah 40 yılı devirdik. Nice dost bilinenleri gördük de postu farklı iskeleti farklı çıktı. Onlar da hayatımızdan çıktı, çıkarttık çok şükür.
  • Hayrettin Korkut
    2 hafta önce
    Zihinleri berraklaştırıp puslu aynalardan ırak durmak lazım.Kaleminin ışığı sönmesin değerli hocam.
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Çok teşekkür ediyorum Dostum. Hakikatleri haykırmaya, yaşamaya devam inşaallah
  • Veysi Danış
    2 hafta önce
    Çok güzel anlatmışsınız hocam ağzınıza ve yüreğinize sağlık
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Teşekkür ediyorum kardeşim. Diline sağlık. Gurbette huzurda olasın
  • Adnan Alp
    2 hafta önce
    Hocam yine çok güzel ifadelerle belirtmişsiniz. İyi ki varsınız.
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Hacım sen de iyi ki varsın. Senin gibi doğru sözlü, işinde sadık ve kalbi güzel olan kardeşlerimin olması bana güç veriyor.
  • Güney GÜLER
    2 hafta önce
    Kaleminize sağlık Hocam.
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Teşekkür ederim Dostum. Varolasın.
  • Muhittin YAMAN
    2 hafta önce
    Üstadım emeğine sağlık her yazını heyecanla okuyorum.
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Aziz Dostum. Kardeşim. Muhyiddin dostum...varolasın