Gökmen CAN

Gökmen CAN


Nurhayat Ablam

19 Eylül 2023 - 20:50

NURHAYAT ABLAM

Nefes aldıkça ve güzel şeylerle karşılaştıkça, insanın mutluluğuna mutluluk katılıyor. Bazen bir su şırıltısı, bazen bir kuş cıvıltısı, bazen “şaheser” denilmesi bile az gelen bir doğal güzelliğe bakmak insanı çok ama çok rahatlatıyor. Ama en önemlisi de “insana, insan gerekli” düsturu yansımayansa “güzel bir dostun” varlığı oluyor insana huzur veren.

Yirmi altı yıllık öğretmenim. Birlikte çalıştığım çok değerli arkadaşlarım var. Özellikle şu an çalıştığım kurumda “ablam” diye hitap ettiğim Nurhayat hocam, bana çok şeyler kattı. Kısa bir sürede kendisinden çok şey öğrendim. Her oturup çay içtiğimizde, birlikte tuttuğumuz nöbetlerde “evlatlarımızla (öğrencilerimizle)” ilgilenmemizde müthiş şeyler öğreniyorum. Bugün aramızda geçen konuşmayı siz dostlarımla paylaşmam için izin istedim. Sağ olsun kırmadı beni. 

Bakın yukarıda bile size anlatacağım hadisenin bir girişini, bir izahatını, bir açıklamasını ya da ne bileyim şerhini yapma ihtiyacı duyarak başladım yazmaya. Yanlış anlamayın sakın! Herkes aynıdır demiyorum. Fakat toplum olarak çok enteresan bir yapıya büründük. Bugün Nurhayat ablamla yine eğitim ve yaşadığımız hadiselerle ilgili sohbet ettik. O kadar etkilendiğim ve birey olarak kendimi hesaba çektiren şeyler anlattı ki adeta dilim tutuldu. Konuşmamız ne hikmetse “insanların birbirini anlaması” veya “izahatlı/açıklamalı konuşmalara” geldi. Nurhayat ablam konuşmasının bir yerinde bana dedi ki:

-“Gökmen, ben seninle konuşurken, anlatmak istediğim şeylerin açıklamasını yapma ihtiyacı hissetmiyorum. Senin bakışlarından benim ne demek istediğimi çok net anladığını anlıyorum. Ama maalesef toplum olarak bu özelliğimiz neredeyse silinmek üzere.”

Nurhayat abla bu ifadeyi kullanınca bir anda günlük, haftalık, aylık ve hatta yıllık görüştüğümüz eşimiz, dostumuz, arkadaşlarımız hatta evlatlarımız aklıma geldi. Film şeridi gibi geçti gözlerimin önünden. Hatta konuşma sonrası abdest alacaktım ama çeşmenin başında hala film izlemeye devam ettim. Ya sahi biz nereye gidiyoruz arkadaşlar? Üstüne üstelik Nurhayat ablanın sözlerinin etkisi daha hafiflememişken Ramazan ağabeyin bu minvalde söylemi kulaklarımdan girince ruhum sanki alabora oldu. N’olur söyleyin dostlar biz ne zaman böyle olduk? Ne güzel, çocukken ya da önceki dönemlerde konuşmalarımızın ardından açıklamaların yapıldığını hiç hatırlamıyorum. Meslek grubu ya da sıfatı ayırt etmeden söylüyorum inanın, hiç açıklamalı ifade hatırlamıyorum. Anamdan, babamdan, öğretmenimden, ustamdan, kalfamdan, arkadaşımdan…kimseden açıklamalı cümleler işitmedim. Peki, bizi “açıklamaya mecbur kılan şeyler” neler? Hııı, işte tam da yeri işte!

- Güven kaybolduysa,

- Adalet yitirildiyse,

- İnsanlık ayaklar altına alındıysa,

- İnsanlar 10*20 cm ebadında sanal aleme hapsedildiyse,

- Bile isteye yanlışlar yapılıyorsa,

- Önyargılar, tek hâkim ve karar verici duruma geldiyse,

- Empati hayatımızdan silindiyse,

- “Adamım” kelimesi sadece kuklalar için kullanılıyorsa,

- “Aşk” kelimse anlamını yitirip köpeğe ya da başka hayvana kullanılıyorsa,

- Doğru sözlüleri onuncu köyden kovuyorlarsa,

- Dürüstlük ve hamiyetperverlik kavramı eski çağlarda bırakılmışsa,

- Her bir yanımıza yaptırdığımız estetiklerle duygularımız kaybolduysa,

- Her kapıyı parayla ya da siyasi güçle açarız felsefesi hit olduysa,

- Kelimeler anlamlarını yitirdiyse hayatımızda,

- …
Hadi, gel de sen karşındaki insana gönül rahatlığıyla, açıklama yapmamanın verdiği mutlulukla konuş! Yok azizim yok. Pek az var böyle konuşmalar. Bu yüzden, elli iki yaşında gördüğün, “ablam” dediğin, yüreğinin ve fikrinin rahat edip olanı/olduğunu düşündüğün şeyleri rahatça, şerh etmeye ihtiyaç duymadan konuşabiliyor olduğun birisinin varlığı sizlere bu satırları yazdırabiliyor. Daha önceleri yazdığım bir makalede; “Yahu şu iyi insanlar toprağa mı girdi?” diye yazmıştım. Şükrediyorum Rabbime. İyi insanların hepsi toprağa girmemiş. Hatta konuşmamızın sonunda:
-“Gökmen altmış beş yaşına kadar çalışacağım, evlatlarımla, evimle çok mutluyum” dedi. Gerçekten de öyle. Zaman zaman gözlemliyorum ablamı. Bir anne, abla, hatta baba, abi oluyor. “Yok/hayır/değil” türünden olumsuzluklarla değil olumlu imge ve dizelerle kalplere nakış işliyor. Benim gibi kardeşlerine de “İyi ki varsın Nurhayat ablam” demek düşüyor. 
Unutmayın! İyi insanların hepsi toprağın altına girmemiş. İyi olalım ve iyilere rastlamanın dikkatine kesilelim.
Kalın sağlıcakla…

Gökmen CAN 
Eğitimci Sosyolog

Reklam

YORUMLAR

  • 21 Yorum
  • Fethullah Kaçmaz
    11 ay önce
    Rabbim iyi insanları hayatımızın her alanında karşılaştırsın. İyi insanların Nasihatlarına kulak vermeyi ve yaşamımıza uygulamayı , insan gibi insan olabilmeyi bizlere nasip etsin. Güzel duygularınız ve Nasihatlarınız için Allah razı olsun değerli hocam.
  • Mustafa Tekin KAYTANCI
    11 ay önce
    Harika , elinize , yüreğinize sağlık. Ş.Urfa Birecik teki nesli azalan kel aynak kuşlarına benzetiyorum ben böyle güzel insanları. Bu insanların sayısının artmasına-artırılmasına , bu insanlara sahip çıkılmasına bağlı bu ülkenin kurtuluşu. Hayırlı günleriniz olsun.
  • Bilal Öztürk
    11 ay önce
    Öyle içtenlikle samimi yazıyorsunuz ki hocam insanın kalbine hitap ediyor.
  • Sarah şimşek
    11 ay önce
    Yerinde tespitler… yürekten samimiyetle yazdığınız cümleleri okurken en sevdiklerime espiri yaparken dahi ‘söylediğime kırıldın mı?’ Teyidini kaygıyla yaptığımı fark ettim. Sebebini de madde halinde yazdığınız faktörlere bağladım. Çoğunluğun profili nispetinde kendimize ve biriciklere dair emin olmaktan uzaklaşma tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Belki de onları kaybetme korkusu ile… güzeli iyiyi kaybetme korkusu ile… zira gittikçe yalnızlaşan ve bireyselleşen toplumun içselleştirdiği temel duygulardan bu korkudur diye düşünüyorum. Son cümlelerinizi tekrarlamak istiyorum. İyi olalım, iyi insanlarla karşılaşalım, iyiliği yayalım
  • Fatma öztürk
    11 ay önce
    Her yazida farkindalik icin i*** tutuyorsunuz sizin gibilerin isiginida cok ihtiyac var toplumumuzda. Cogalmaniz dilegiyle zira cok azsiniz...
  • BİLAL ÜNVERDİ
    11 ay önce
    Aziz ve kıymetli hocam yüreğimize resmen derman oldun.ellerine yüreğine sağlık teşekkür ederim ALLÂH senden razı olsun ❤️
  • Cemal Kavak
    11 ay önce
    Can dostum , kıymetli kardeşim.. yazdığın bu güzel yazıda geçen tüm mesajların için teşekkür ederim. Gerçekten bizler yaşadığımız bu zor zamanlarda birbirimizi anlamak konusunda çok çetin bir çaba içerisinde kendimizi ifade etmeye çalışıyoruz. Zamanın getirdiği zorluklar içerisinde sosyal medya ve diğer materyaller bizleri birbirimizi anlama konusunda tuhaf düşünceler içerisinde bırakıyor… Geçmişe özlem , geçmişte yaşanan anlayışlı dostluklara özlem hep bugünün birbirini anlamama ,samimiyet duygusu olmayan günü birlik geçici menfaat ilişkisi içerisinde oluşan garip dostluklar yüzünden tabiki… Velhasıl can dostum biz kendimizi ifade edebileceğimiz bizi anlayan bir açıklama yapmak zorunda kalmayacağımız güzel dostlukları karşımıza çıkaracak günleri hasretle bekliyoruz…. Sağlıcakla kal !!!
  • Gülsüm Demiroğlu
    11 ay önce
    Merhabalar Değerli Arkadaşım... Yazdığın hemen her yazıda kendimi buluyorum..Çok güzel konulara değiniyo nokta atışlar yapıyosun...Kalemine,yüreğine sağlık... Evet maalesef günümüzde açıklama yapmadan konuşmak veya bişey yazmak pek mümkün değil gibi...Yanlış anlaşılmamak adına sürekli kendimizi açıklamak zorunda kalıyoruz.. Ahh...nerde o samimi,çıkarsız,birbirimizi yanlış anlamadığımız dostluklar,,nerde o bir bakışımızdan neyimiz olduğunu anlayıp,karşılıksız çözüm üreten gerçek arkadaşlar...nerde o günler... Hey gidi günler diyoruz artık istemsizce...Karşımıza, açıklama yapmadan bizleri anlayacak insanlar çıkması umuduyla... İyi Akşamlar...
  • Gülsüm Demiroğlu
    11 ay önce
    Merhabalar Değerli Arkadaşım... Yazdığın hemen her yazıda kendimi buluyorum..Çok güzel konulara değiniyo nokta atışlar yapıyosun...Kalemine,yüreğine sağlık... Evet maalesef günümüzde açıklama yapmadan konuşmak veya bişey yazmak pek mümkün değil gibi...Yanlış anlaşılmamak adına sürekli kendimizi açıklamak zorunda kalıyoruz.. Ahh...nerde o samimi,çıkarsız,birbirimizi yanlış anlamadığımız dostluklar,,nerde o bir bakışımızdan neyimiz olduğunu anlayıp,karşılıksız çözüm üreten gerçek arkadaşlar...nerde o günler... Hey gidi günler diyoruz artık istemsizce...Karşımıza, açıklama yapmadan bizleri anlayacak insanlar çıkması umuduyla... İyi Akşamlar...
  • Elazığli
    11 ay önce
  • Gülsüm DEMİROĞLU
    11 ay önce
    Merhabalar...Yazdığınız hemen her yazıda olduğu gibi bu yazı da da yine kendimi buldum..Elinize,yüreğinize sağlık gerçekten .Ne güzel konulara değiniyo, bam teline basıyosunuz.. Çok haklısınız..Maalesef artık gönül rahatlığıyla bir şey yazıp geçemiyoruz hatta konuşamıyoruz bile...Yanlış anlaşılmamak için sürekli açıklama yapmak zorunda kalıyoruz.. Nerde o insanların daha içten ve samimi olduğu,birbirlerinden hiç bir çıkarının olmadığı,bir bakışımızdan,bir sözümüzden halimizi anlayıp,her koşulda samimane bir şekilde yanımızda olduğu günler...Ahh ahh...Hey gidi günler hey ..Ama evet az da olsa o insanlar hâlâ varlar...Rabbim yolumuzu hep o güzel kalpli insanlarla kesiştirsin... İyi Akşamlar...
  • Münevver Ertan Bulut
    11 ay önce
    İyi insanlar iyi ki var. Allah karşımıza biz konuşmasak bile bizi anlayan insanlar çıkarsın. Severek takip ediyorum hocam başarılarınızın devamını dilerim.
  • Ali oğuz
    11 ay önce
    Çok değerli eğitimci hocam eserleriniz çok faydalı ve eğitici eserlerinizin devamını ve başarılarınızı dilerim
  • Vedat Özdemir
    11 ay önce
    İyilerden bir ben kaldım yüreğine saglik
  • Hayrettin Korkut
    11 ay önce
    Üstad çevrene karşı çok duyarlısın,İnsanlarla konuşurken ne kastettiğimizi açıklamak zorunda olmak çok acı.Nurhayat Hoca ile ilgili yazdıklarının altına imzamı atarım.Kalemine sağlık Değerli Hocam
  • Ahmet Ünverdi
    11 ay önce
    Güzel yazılarınız için Allâh sizden razı olsun Gökmen hocam
  • Abdullah ZENGİN
    11 ay önce
    hani şair diyor ya: " ne hasta bekler sabahı ne taze ölüyü mezar, ne de şeytan bir günahı. Seni beklediğim kadar" biz de birbirini anlayan bir toplum olmayı bekliyor, çalışıyor ve durmuyoruz çok şükür. Diline yüreğine kalemine fikrine ve zikrine sağlık kıymetli hocam.
  • Hatice Demir
    11 ay önce
    Etrafımızda Nurhayat ablamız gibilerin çoğalması anlayan ve anlaşılanlardan olabilmek duasıyla
  • Mehmet öz
    11 ay önce
    Harika yazı olmuş keyifle okudum. Kalemine sağlık
  • Bülent cankurt
    11 ay önce
    Yolumuzu aydınlattığınız gibi Yüce Allāh kalbinizi nurlandırsın
  • Adnan Alp
    11 ay önce
    Kıymetli Ağabeyim. Senin Nurhayat ablan varsa bizim de Gökmen Ağabeyimiz var. Allah seni korusun.☺️