Gökmen CAN

Gökmen CAN


Hadi Hesaplaşalım

10 Ağustos 2023 - 08:13

HADİ HESAPLAŞALIM
Muhasebe yapmayalı ne kadar oldu? Ama gerçek anlamda bir muhasebe yapmak! Tıpkı maddi olarak hayatımızı sürdürürken gelir gider dengesini yapıp, gelirleri artırma gayretine girip didinmek ve aynı oranda refah içinde yaşamayı amaçlayarak yaptığımız muhasebeyi diyorum. Hâşâ kimsenin muhasebe sorumlusu ya da hesaba çekicisi değilim ama yaşamımız içinde çok fazla “muhasebeci” gördük ve çoğunun da “muhasebe” yaparken ya kendini kandırdığını ya kendinden ya da doğrulardan ve hakikatlerden kaçtığını gördük.  Bunun üzerine dertleşelim dedik.

El Enbiya sûresinin 1. âyeti şöyledir:

اِقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَهُمْ ف۪ي غَفْلَةٍ مُعْرِضُونَۚ

Anlamı:İnsanların hesap verme vakti iyice yaklaştı; fakat onlar hâlâ koyu bir gaflet ve umursamazlık içinde gerçeklerden inatla yüz çeviriyorlar.”

Gözleri kapamak, kulakları tıkamak, ayakların yönünü değiştirip elleri arkaya bağlayıp da dili türlü bencillik ve aymazlıklarda kullanarak sahte kaçışlar ve rahatlamalar içine girmek bitmeyecek mi sanırsınız? Yok yok! Öyle kaçış yok! Emin olun şu yalan dünyada başımızdaki polis ve kolluk gücü olan “kendimizden” kaçsak bile “kaçınılmaz sonda” yakalanacağız. En iyisi mi biz ne kendimizden fersah fersah beyhude kaçışlarla sahte mutluluklar içine girelim ne de gerçek.

Ne bencilliğimiz varsa,
Ne menem hırslara kapılmışsak,
Beyhude ve aşağılık aşklarda yol alıyorsak,
“Ben” deyip de hak yolda, hakka ayak bağı oluyorsak ve hatta hak yolda ilerlemek isteyen insanları uzaklaştırıyorsak,
Değişiklik denizinde hep olmamız gereken noktadan daha uzağa doğru evrilip çevrilerek değişiyorsak,
Kendimize verdiğimiz zarar yetmiyormuş gibi bir de dokunduğumuz her yeri ve şeyi de bozuyorsak,
Elimiz ayrı, ayaklarımız ayrı, dilimiz ayrı, kalbimiz ayrı ayrı oynuyorsa,
“Davam” dediğimiz rotada yol arkadaşlarımız “türbülansa girsin” ve başına gelmeyen korku kalmasın ve bana muhtaç olsun diyorsak,
Süslü kaseler içinde kardeşimize zehir sunuyorsak,
Mutsuzluklarla mutlu oluyorsak,
Yokluklarla hazzın doruklarına çıkıyorsak,
Daha böyle yüzlerce aymazlık ve doymazlıkla kendimizi hesaba çekiyor ve bir kanaat ehli gibi gösterme derdinden vazgeçmiyorsak varın artık gerisini siz düşünün.

Bu milletin, çivi çakıp da güçlendirme yapacak ehil insanlara ihtiyacı var. Bu milletin çivi söken, yollara kapanlar atıp da pusu kuranlara ihtiyacı yok. Zaten ne çektiysek kuzu görünümlü köpeklerden, sırtlanlardan çekmedik mi? Hâlâ da çekmiyor muyuz?

Hakikate gözünü, kulağını ve kalbini açan,
Hak yolda şaşmayan ve şaşırtmalara kanmayan,
Hak yolda nefsani tuzaklar kurup da yıkmayan,
Hak ehlini bin bir fesatlıkla uzaklaştırmayan,
Hakkaniyetin yılmaz eri olarak bıkmadan dimdik duran biri olmalıyız.


Bunun için de “muhasebe” sistemimizi her daim güçlü tutmalıyız. Her daim diri ve güncel olan bir sistem nasıl “error” vermiyorsa “muhasebesini” yapan kimseler de hata vermekte en minimum seviyede olurlar ve kendilerinden “iyilikten” başka bir şey sadır olmaz.

Bu arada hesaplaşırken, mahsuplaşırken şu düsturları da unutmayalım: Ya doğruya yol açalım ve doğruya gidelim ama asla doğrunun önünde engel olup da hem kendimiz hem de “davam” dediğimiz unsurların kaybetmesine sebep olmayalım.

Kalın sağlıcakla…
Gökmen CAN
Eğitimci Sosyolog

 

Reklam

YORUMLAR

  • 10 Yorum
  • Fatih KARAÇALI
    1 yıl önce
    Ne güzel, manası ne kadar derin. İlmine bereket, yüreğine, kalemine sağlık güzel dost.
  • Münevver Ertan Bulut
    1 yıl önce
    Yine çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Allah yolunuzu açık ve aydınlık eylesin hocam.
  • Hayrettin Korkut
    1 yıl önce
    Allah bizi doğru muhasebe yapanlardan eylesin,kalemine yüreğine sağlık üstad
  • Seyfullah Sarıaslan
    1 yıl önce
    Veresiye görülen ahireti,peşin (nakit) görülen dünyaya değişmeyip ,ekinini ekip ahirette biçmek üzere gayret eden,muhasebesini güzel yapan kullara selam olsun.
  • Fatma öztürk
    1 yıl önce
    Ne güzelde yazmissiniz Allah bizi dogruya giden ve dogruya yol acanlardan eylesin
  • Ahmet Ünverdi
    1 yıl önce
    Yazdığınız makaleleri beğeniyle takip edip okuyoruz. Başarılarınızın daim olsun
  • Coşkun Şahin
    1 yıl önce
    Gökmen hocam kaleminize elinize yüreğinize sağlık.Yazılarınızı takip ediyoruz ve faydalanıyoruz.Allah sizleri muvaffak eylesin.Müsait olursanız seminer için sizleri İstanbula da bekleriz.
  • Vedat Kahyalar
    1 yıl önce
    Çok güzel bir makale. Teşekkür ederiz,kaleminize, yüreğinize sağlık.
  • ömer demir
    1 yıl önce
    hûd suresi 15-16 ayet meali: "Kim yalnız dünya hayatını ve onun zinetini isterse, biz onlara yaptıklarının karşılığını orada tastamam öderiz. Orada onlar bir eksikliğe uğratılmazlar." "İşte onlar, kendileri için âhirette ateşten başka bir şey olmayan kimselerdir. (Dünyada) yaptıkları şeyler, orada boşa gitmiştir. Zaten bütün yapmakta oldukları da boş şeylerdir." Değerli dostum bu iki ayet meali her şeyi özetliyor. Kim Allâhın razı olduğu bir yaşayış üzre olursa ne mutlu ona. Her kim de kendi heves ve hevasına göre hareket edip kendini Haktan yana olduğu iddasında bulunursa da vay onuların haline. vesselam
  • Davut Ökten
    1 yıl önce
    Kaleminize sağlık. İğneyi kendine çuvaldınızı başkasına demişler.