Gökmen CAN

Gökmen CAN


Çöp Kamyonlarından Uzak Durun

08 Eylül 2024 - 21:20

ÇÖP KAMYONLARINDAN UZAK DURUN!

Değerli okurlarım,
Yeni eğitim yılınızı öncelikle kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim. Bu makaledeki konumuz çok önemli ve koskoca bir yılımızı, bir çalışma dönemimizi ve hatta belki de tüm ömrümüzü etkileyebilecek bir husus.
 
Yaşınızı ve mesleğinizi ayırt etmeden hepinize sesleniyorum.
 
Öğretmen, müdür, müdür yardımcısı…
 
Öğrenci, veli ve yardımcı kardeşlerimiz…
 
İşçi, emekçi, kim varsa bu hayatta…
 
Bu hayatın neresinde konumlanmışsanız ve yaşamınızı sürdürüyorsanız her birinize ayrı ayrı sesleniyorum.
 
Lütfen bu söylediklerime dikkat ediniz. Çünkü hayat bizim hayatımız ve başkası bizim hayatımızı yaşamayacaktır.
 
Bildiğiniz gibi hayatımız boyunca farklı insanlarla karşılaşırız. Bazıları hayatımıza neşe, mutluluk ve huzur katarken, bazıları da sadece kaos, sıkıntı ve stres getirir. Özellikle bozuk kişilikli, ahlaksız, seviyesiz ve itici insanlar, adeta birer “çöp kamyonu” gibidir. Nasıl ki çöp kamyonları etrafa kötü koku ve pislik yayarsa, bu tür insanlar da bulundukları ortama negatif enerji saçarlar. Bu insanlardan uzak durmak hem zihinsel sağlığımızı korumanın hem de hayatımızı daha düzenli ve mutlu bir şekilde sürdürebilmenin en önemli yollarından biridir.
 
Bu tip insanlar, kendileriyle birlikte getirdikleri olumsuzlukları çevrelerindeki herkese yayarlar. Genellikle şikâyet etmek, suçlamak, küçümsemek ve insanları aşağılamak ve onları aşağı çekmek gibi davranışlar sergilemekte mahirdirler. İşte “çöp kamyonu” dediğimiz bu yürüyen negatiflik deposu kişilerin ortak özelliklerinden bazıları şunlardır:
 
–Dürüst Olmazlar ve ahlaki değerleri dikkate almazlar: Yalan söylemek, başkalarının arkasından iş çevirmek ve güvenilmez olmak bu insanların temel özellikleridir. İlişkilerinde manipülatif davranırlar ve sadece kendi çıkarlarını gözetirler. Senin ya da dürüst insanların hakları ve hukukları onlar için önemli değildir. Onlar ancak gelişmemiş benliklerinin ihtiras ve çirkinliklerini yaşar ve çöp kamyonunun kokusunu yayarlar.
 
-Saygısızdırlar ve seviye yerlerdedir: Başkalarının duygularına, düşüncelerine ve sınırlarına saygı göstermezler. Hatta lügatlerinde saygı kelimesi yer almaz. Sürekli sınır ve hak ihlali yaparlar. Bu da onları çevresindeki insanlar için zorlayıcı ve yorucu hale getirir. Hem kendilerinden tiksindirirler hem de etraflarında güzellik adına bir zerre bile bırakmazlar.
 
-Enerjileri hep negatiftir ve tavırları iticidir: Her zaman ve her olayda olumsuz düşünürler. Bu durumlarını çevrelerindekilere de itinayla yansıtırlar. Pozitif enerjiyi adeta sömürürler/emerler ve sürekli bir dram oluştururlar.
 
Çöp Kamyonlarından Neden Uzak Durmalıyız?
 
Tıpkı bir çöp kamyonunun bulunduğu ortamda kötü koku ve pislik bırakması gibi, bu insanlar da hayatımıza negatiflik, stres ve karışıklık getirir ve bırakırlar. Onlarla vakit geçirmek, enerjinizi tüketir ve ruh sağlığınızı zedeler. Hatta zedelemekle kalmaz darmadağın ederler. Onların sorunlarıyla başa çıkmak zorunda kalmak, kendi hayatınıza odaklanmanızı zorlaştırır. Ne kadar da çözümleyici yaklaşsanız, onun ruh hali ve kişiliksizliğiyle siz de bertaraf olursunuz. Bu nedenle bu kişilere yaklaşmamak hem duygusal hem de zihinsel sağlığınız için büyük önem taşır.
 
Daha Düzenli ve Mutlu Yaşamamızın Yolları
 
1.Negatif İnsanlardan Uzak Durmak: Çöp kamyonları gibi davranan insanlarla aranıza mesafe koyun. Bu, hayatınıza daha fazla pozitif enerji çekmenizi sağlar. İnanın öyle rahatlayacaksınız ki adeta kuş gibi olacaksınız. Lütfen onları ciddiye almayın.
 
2.Onları Sınırlarınıza Yaklaştırmayın: Çöp kamyonları genellikle başkalarının sınırlarını ihlal etmeye çalışırlar. Bu nedenle sınırlarınızı net bir şekilde belirleyin ve bu sınırlara saygı gösterilmediğinde adım atmaya çekinmeyin. Dil ile, el ile ve daha hangi yollar varsa onların hepsiyle sınırlarınızı kalınca ifadelerle belirtin ki adım bile atamasınlar.
 
3.Enerjinizi Muhafaza Edin: Olumsuz insanlarla vakit geçirmek enerjinizi tüketir. Pozitif insanlarla vakit geçirerek, kendi enerjinizi koruyabilir ve moralinizi yüksek tutabilirsiniz. Bu nedenle çöp kamyonlarıyla aman ha aman aynı yerlerde kesişmemeye gayret edin.
 
4.Kendinize ve Sevdiklerinize Zaman Ayırın: Bozuk kişilikli insanlar, zaman hırsızlarıdır. Her şeyiyle birer zaman sömürme mahlukatıdır. Bunun yerine yani kendinizi onlara kaptırma yerine kendinize ve sevdiklerinize daha fazla vakit ayırarak, hayatınızı daha anlamlı ve düzenli hale getirin.
 
5.Hedeflerinizi Belirleyin ve Onlara Odaklanın: Çöp kamyonu gibi insanlar, kendi amaçsızlıklarını sizin üzerinize yansıtmaya çalışır. Bu kişilerin etkisine kapılmamak için kendi hedeflerinize odaklanın ve bu hedefler doğrultusunda ilerleyin. Yani rotanızı siz belirleyin. Çöp kamyonunun son durağı büyük çöp alanlarıdır ve sizi yağmurdan kaçarken doluya yakalatırlar. Hedefi siz belirleyin ve onları yanınıza değil semtinize bile yaklaştırmayın.
 
Nihayetinde dostlarım, hayatımızda her türlü insanla karşılaşırız, ancak herkesin hayatımıza girmesine izin vermek zorunda değiliz. Bozuk kişilikli, ahlaksız ve seviyesiz insanlarla zaman kaybetmek yerine, bu “çöp kamyonlarından” uzak durarak hayatımızı daha düzenli ve mutlu bir hale getirebiliriz. Kendi sınırlarımızı koruyarak, pozitif insanlarla ilişkilerimizi güçlendirmek, yaşam kalitemizi artırmanın en etkili yollarından biridir. Hayatınızda çöp kamyonlarına yer açmayın, sağlıklı ve düzenli bir yaşamın kapılarını aralayın. Çöp kamyonları ille de üzerinize üzerinize gelirse de had bildirmeyi ihmal etmeyin.
 
Kalın sağlıcakla…
 
Gökmen CAN
 
Eğitimci Sosyolog
 

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum