Gökmen CAN | Eğitimci | Sosyolog

Gökmen CAN | Eğitimci | Sosyolog


Uçanların Kanatlarını Kırmayalım

05 Temmuz 2024 - 12:13

UÇANLARIN KANATLARINI KIRMAYALIM

 
İnsanlık tarihine baktığımız zaman, yenilikçi ve faydalı işler yapan kimseler, topluluklar ve medeniyetler her zaman dikkat çekmiştir. Bu kimseler yaptıkları ve topluma kazandırdıkları ile adeta uçarlar; yani, kendilerini ve çevrelerini ileriye taşıyabilecek çalışmaları ile hem yakın çevrelerine hem de toplumlara yön verirler. Ancak bu uçuş sürecinde, onların önlerini açmak yerine kanatlarını kıracak dilsel ve fiili olarak olumsuzluk sergileyenler, sadece uçmayı başarabilenlere değil, topluma da büyük zararlar verebilir.
 
Yararlı ve Güzel Çalışmaların Önemi
Toplumlar gelişimini ve ilerlemesini, ekseri bireylerin yaptığı yenilikçi ve faydalı çalışmalar/etkinlikler sayesinde gerçekleştirir. Bu çalışmalar ve etkinlikler, bilimsellikten teknolojiye, eğitimden sanata, boş zamanları değerlendirme etkinliklerinden yeni alanları tesis etmeye varıncaya kadar geniş bir perspektifte olabilir. Teknolojik alanda yapılan bir buluş ve ortaya koyulan bir yenilik, binlerce ve hatta milyonlarca insanın hayata güzel dokunuşlar yapabilir. Eğitim alanında yapılan gelişimsel yenilikler, gelecek nesillerin daha farkında, daha bilinçli ve daha donanımlı olmalarını sağlayabilir. Bu nedenle, faydalı ve güzel çalışmalar/etkinlikler yapan kimseler, toplumsal kalkınmanın gizli ve açık itici güçleridir.
 
Uçarak Engellerle Mücadele Edilebilinmelidir
Yararlı işler yapan bireyler ve onların yer aldığı oluşumlar, kurumlar ve kuruluşlar, genellikle karşılarına çıkan engellere rağmen ilerlemeye çalışırlar. Bunu kararlılıkla sürdürmek isterler. Engellerin varlığı aslında onların “pes etmelerinden” ziyade olumlu motivasyonlarla daha güzele doğru gitmelerine vesile olabilir. Karşılaşılan ve maruz kalınan engeller gerek maddi zorluklar gerek toplumsal ve kültürel setlere kadar değişebilir. Lakin, bu süreçler ve durumlar içinde çalışan, üreten ve yenilikçilik ruhuyla varlık sergileyenler kanatları kırılmak yerine destek olunarak topluma da büyük faydalar sağlanır. Çünkü üretkenlik sergileyen bir mucidin yeni bir icat geliştirmesi hem kendi başarısı kabul edilir hem de insanlığın genel refahını ve konforunu da artırır.
Desteklemek, Yüreklendirmek, Teşvik Etmek ve Ön Açmak Gerekir
Faydalı çalışmalar yapan kimseleri desteklemek, yüreklendirmek, önlerini açmak ve onları teşvik etmek en başta bir kurum ve kuruluş yetkilisinin temel görevlerindendir. Teşvik etmek ve ön açmak, uçmayı başarabilen / başarabilecek kimselere maddi destek sunmakla birlikte moral motivasyon açısından da çok önemlidir. Yenilikçi ve üretici kimselerin önünü açmak, bu kişilerin daha rahat ve zihni olarak daha geniş perspektifli çalışmalarını sürdürebilmelerine çok büyük bir yardımcı olmaktır. Uçmayı başarabilen, nefsi ve vesvese merkezli yaşamdan/tutumdan/tavırdan ve yaklaşımdan uzaklaşarak çalışan/üreten bireylerin başarılarının ödüllendirilmesi de çok önemlidir. Çünkü hem o kişinin gücünü yenileyerek artırmasına hem de diğer insanlara ilham olur ve benzer çalışmaların yapmalarına teşvik olur.
Kanatları Kırma! Bilakis Açtır Kanatları ki Üretken İnsanlar Daha da Uçsun!
“Kanadı Kırık Organizasyon” ismi ve zihniyetiyle herhangi bir verimli bir iş yapmaya kalkarsanız daha başta kaybetmiş olursunuz. Neden? Çünkü isimden kaybetmişsinizdir. Eğer bizler de hangi kurum ve kuruluş içinde olursak olalım, yenilikçi, üreten ve bunları yaparken de manevi ve milli değerlere önem vererek tüm varlığını ortaya koyan kimselerin kanatlarını kırmak, yararlı ve güzel işler yapan kimselerin önüne çok büyük setler çekmek demektir. Bu, bireylerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine engel olur. Sosyal dokunun her türden gelişimine ket vurur. Böyle davranma yerine, uçmayı başarabilen kimselerin önünü açmak, onlara uygun çalışma alanları sunmak ve olası engelleri ortadan kalkmasına yardımcı ve destek olmak, daha yapıcı daha verimli bir yaklaşımdır.
Nihayetinde, faydalı ve güzel çalışmalar yapan kimselerin adeta uçmayı başarabilen kanatlarının olduğunu unutmamalıyız. Onların kanatlarını kırmak yerine, onlara destek olmak ve uçuşlarını kolaylaştırmak en başta toplumumuza ve tüm insanlığa büyük bir faydadır. Uçanların kanatlarını daha çok açmak ve uçuş tekniklerinin gelişmesine yardımcı olmak sadece bireysel başarıların değil, toplumsal kalkınmanın ve ilerlemenin de desteğini vermek demektir. Faydalı ve güzel çalışmalar yapan kimselerin önünü açmak, toplumun her kesimi için daha aydınlık daha müreffeh, daha güçlü ve umut dolu bir geleceğin kapılarını açar.
Kalın sağlıcakla…
Gökmen CAN
Eğitimci Sosyolog
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reklam

YORUMLAR

  • 8 Yorum
  • Münevver Ertan Bulut
    6 ay önce
    Başarılı bir insanın başarısını tebrik edip yoluna taş koymamak herkesin harcı değil maalesef bunu yapmak büyük bir erdem. Yolumuz hasetli ve şerli insanlardan uzak olsun. Yüreğinize sağlık hocam
  • BÜLENT cankurt
    6 ay önce
    Birbirimize köstek olmak yerine birbirimize destek olalım.
  • Hayrettin Korkut
    6 ay önce
    Uçanların Kanatlarını Kırmamak müthiş bir ifade değerli hocam.Bu konuyu kıranların görüp hatalarından dönmesi dileğiyle eline,diline sağlık
  • gökmen can
    6 ay önce
    Teşekkür ederim sevgili dostum.
  • Adnan Alp
    6 ay önce
    Ya hocam dilin yüreğin fikrin dert görmesin. Harika bir yazı yine. Size tercümanlık ödülü vermeliler.
  • Gökmen Can
    6 ay önce
    Eyvallah değerli dost kıymetli kardeşim.
  • Abdullah Zengin
    6 ay önce
    Kıymetli hocam kaç gündür bu yönde bir konudan yana dertliydim. Yüreğime tercüman olmuşsunuz. Yazınız çok değerli. Kaleminize kuvvet yüreğimize ferahlık olsun.
  • Seyfullah
    6 ay önce
    Hayra vesile olan yapan gibidir.