Gökmen CAN | Eğitimci | Sosyolog

Gökmen CAN | Eğitimci | Sosyolog


Diyanet İşleri Başkanlığına Açık Çağrımız ve Teklifimizdir

09 Kasım 2023 - 02:06

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINA AÇIK ÇAĞRIMIZ VE TEKLİFİMİZDİR

Her şeyi yoktan var eden ve hiçbir şeye benzemeyen, zamandan ve mekândan münezzeh olan Allah’a hamd olsun. O var iken hiçbir şey yok idi. O, her şeyi yarattıktan sonra da hiçbir şeye muhtaç olmadan vardır.

Değerli dostlarım, kıymetli okuyucular,

Hemen bugünkü yazımızın çok farklı olduğunu girizgahtan da anlamışsınızdır. Teveccüh göstereceğinizden hiç şüphe duymuyorum. Yazımızın sonunda da gereken dilek ve temennilerimizi ilgili makamlara bizlere yakışan şekilde ulaştırmaya gayret edelim.

Gece saat kaç bilmiyorum. Bakmadım da zaten. Gerek de duymadım hani! Sebebi? Bende kalsın. Arşivi karıştırırken, kavramlar, kelimeler ve cümleler arasında gezinirken kıymetli ağabeyim Ramazan YÜKSEL Beyin yaklaşık üç yıl önce kaleme aldığı bir yazıya rastladım. Okuyunca tamam dedim; işte bunun üzerine bir teklif yapmalıyım devlet ricaline. Kabul edilir edilmez orası benim sorunum değil. Benim sorunum sadece bana “fikrim geldi” dedirten Ramazan ağabeyimle omuz omuza vermektir. Çabalama bizden muvaffakıyet Rabbimizdendir. Tekliften önce Ramazan Yüksel ağabeyimin yazısını size sunmak isterim. Okuyalım ve ardına değerlendirmeyi ve teklifimizi dile getirelim:


 “Dua edelim birbirimize. Sabah kalkalım, Ailemize dua edelim. Hemen peşine komşumuza, sonra bizim için çalışan kamu görevlilerine, aşkla sarılsınlar işlerine. Askerimizin muzafferiyet ve cesaretlerine.  Polisimize. Ki; Allah ailelerine ve milletimize bağışlasın. Başımızdakilere, Allah salihlerle beraber eylesin, doğru kararlar alsınlar! Selam verelim sağa sola, esenlik içinde kalsınlar.

  Dua edelim komşu illerimize. Mersin'e Antep'e Hatay'a Niğde'ye. Niğde dua etsin Kars'a, Hakkâri'ye. Hakkâri; İstanbul Tekirdağ'a. Koca İstanbul el açsın Ordu, Sinop ve Artvin'e. Ordu da Fatsa’da toplansın. Ey Muğla, bu Cuma senin için el açıyoruz Mevla'ya. Ankara coşkun akan sel gibi; Kilis, Mardin. Hey! Peygamberler şehri Urfa!  Duamızı duyuyor muşunun? Bak yalnız değilsin, gelmesen de senin için el açtık Malatya! Gülesin Kahraman Maraş! Aydınlık yüzlü insanların şehri Aydın, esnafın harman olduğu şehir Kayseri! Vallahi senin selametin için göz yaşı döküyoruz! Mahsun kalma Van, Tatvan, Şemdinli, Eruh! Korkma, bin bir fitneye rağmen sağlam bizde, hâlâ o ruh!

Ellerimizi ağzımıza dayayıp avazımız çıktığı kadar haykırarak, ey Fas! Biliyor musun bugün duamızda sen vardın! Sabret Tunus! Haftaya dualarımız sana! Ey İslam’ın kahraman evladı Mısır kardeş, söyle, duamızda ne isteyelim sana? Ey Nazlı Karabağ, dön artık esas yurduna, sen Azeri’yi, Azeri seni özler, sever! Ey Kahraman Millet haydi, sırmalar saç sağ soluna, inciler diz yoluna! selam olsun Şanlı Türkün Bayrağına! Haydi artık sarılma vakti, nükleer silahların karşısında lâl kesildiği duaya!”


İnanın çok etkilendim. Bu dua zincirinin iç ve dış etkisini, rüzgarını düşündüm de… Harika kelimesi az kalır diye de düşünüyorum affınıza sığınarak. Hani teklifimi defalarca gözden geçirip hayalini kurduğum ve domino etkisi denilen etkiyi anlık olarak yaşadığım için şimdi tuşlara basarken bile yüzümdeki tebessüm adeta beni huzura yelken açtırdı.

Hutbelerimizde illerimiz birbirlerine dua etsinler. Hep komşu olup da birbirlerini yeren ve fıkralarla birbirini kötüleyen komşular olmayalım. Kimse böyle iftiralar atmaya yeltenmesin. Komşular dar günde de bol günde de yanımızda olan kimselerdir. Biz atalarımızdan böyle gördük.

Hem aynı sınırlar içinde olmamız ve sınırlarımız kendi içimizde komşu olmasa bile, aynı bağın üzümü olmamız hasebiyle de birbirimize can olmalıyız. Dil kalbin aynasıdır ve kalbe güzel mesajlar iletebilen bir organdır. Birbirimizi böyle sevelim. Bir memleket adı duyduğumuzda garip garip dönüp de “bunlar da kim” türünden bakmayalım.

İşte tam da burada birinci teklifim: Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu konuyu değerlendirmeye almasını rica ediyorum. Her hafta her il başka bir il ile “DUA KARDEŞİ ŞEHİRLER” olsun. Kalplerimiz sadece afetlerde ve acı olaylarda olmasın. Huzura huzur katmak için de olsun. Tüm camilerde “namaz öncesi vaaz” ya da “hutbe sonunda” bu dileğimiz gözden geçirilerek hayata geçirilsin.

İkinci teklifimiz ise “DUA KARDEŞİ ÜLKELER” hususudur. Düşünün bir kere, Ramazan ağabey yazısında Fas ülkesini zikretti. Her hafta bir ülkeye ya da birkaç ülkeye dua etsek; hem de hiçbir şey beklemeden ve istemeden, sadece “Tebliğin Yüce Modeli” Muhammed Aleyhissaletu Vesselamın ümmeti olarak ruhumuzla, benliğimizle dua etsek… Çok güzel olur çook. Büyükelçiler, o ülkenin vatandaşları ve diğer ülke ümmetleri koskoca ülke olarak hakkımızda ne düşünür? Elbette ki milyonlarca ağabeylerimiz, kardeşlerimiz bize dua ediyor diyecekler! Mukabelede bulunmak isteyecekler değil mi? Sonra da ağabey olarak sana; bu işin organizasyonu sende ağabeyim, senin liderliğinde dua kardeşliğini genişletelim diyecek. Olayın sağlayacağı ekonomik, siyasal, askeri boyutlarını geçin efendim geçin. Siz “nükleer silahların karşısında lâl kesildiği duaya!” bakın. Emin olun olayların evrilen yönlerini de kontrol edecek bir hüsnü niyetle yaklaşırsak var yaaa!

Yazımızın ulaştığı, ulaştırıldığı müftülük makamındaki büyüklerimiz ve onların bağlı oldukları ve bizim de asıl çağrımızı duyurmak istediğimiz ve icabetini beklediğimiz Diyanet İşleri Başkanlığı makamından adım/adımlar beklemekteyiz. Biz ciddiyiz. Nasıl ki kılıcın tutulma şeklinden kınından çıkartılmasına kadar olan sembollerin anlamlarını biliyorsak, duanın da ne olduğunu biliyoruz elhamdülillah.

Kalın sağlıcakla…
Gökmen CAN
Eğitimci Sosyolog

 

Reklam

YORUMLAR

  • 47 Yorum
  • Bülent cankurt
    9 ay önce
    Bütün müslümanlara dua edilmesi konusu gundemebgetirmeniz çok ince bir davranış
  • Şaban Akdemir
    10 ay önce
    Nihayet pozitif ve olumlu bir öneri.İnşaallah vücut bulur.
  • Fatih
    11 ay önce
    Ağzına sağlık Gökmen bey.
  • Salih
    11 ay önce
    Her zaman olduğu gibi yine çok doğru konuşmuşsunuz… Yazılarınız ile bizleri bilinçlendirdiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum.
  • Servet koçak
    11 ay önce
    Kalemine yüreğine sağlık hocam dillerim bu yolda muafak olursun ve senin yanında devamlı destekcin oluruz muhabet Allah rızası için olduğunda daha güzeldir Allah'a emanet olunuz inşeallah
  • Sarah şimşek
    11 ay önce
    Zor ve ferah zamanlarda beraberliği hissettiren bir kalkan olur dua zinciri…
  • Ömer sor
    11 ay önce
    Maşaallah çok güzel...tebrik ederiz hocam... Allah razı olsun Cenab ı hak bir an once Ummete Muhammede asm birlik beraberlik nasip eylesin....amin amin Ya muin
  • Mehmet İşbilir
    11 ay önce
    Tamda şu dönemde çok güzel bir fikir ve makale olmuş. Ülkemde yazarımız gibi insanların sayısının artması dileğiyle..
  • Mehmet Çoban
    11 ay önce
    Allah sizden razı olsun hocam zülme susan bizden değildir.
  • Teoman Yakar
    11 ay önce
    Bu yazıya şu hadis-i şerifi ekleyerek destek çıktığımı söylemek istiyorum "Müslüman topluluğundan bir karış da olsa ayrılan kimse boynundaki İslâm bağını çözmüş demektir. " (Tirmizi, Âdâb, 78).
  • Sevim Öztürk
    11 ay önce
    Çok güzel bir makale olmuş, islam dünyasının kan ağlamaya değil, birlik beraberliğe ihtiyacı var.
  • Mustafa Kolsuz
    11 ay önce
    Yaşadığımız onca şeyden sonra böyle bir makale olması beni duygulandırdı..Kardeş olmak ve birbirimizi gözetmek varken neden bu savaş? Burdan değerli sosyolog,Gökmen Can'a makale için teşekkürler.
  • Mert ali Pehlivan
    11 ay önce
    Bu konu hakkında o kadar düşünüyordum ve dile getirmek istiyordumki bir türlü cesaret edemiyordum.Bir dostum bu yazıyı bana atana denk.Yazar Gökmen Canı desteklediğimi bildiriyorum.
  • Yakup engin
    11 ay önce
    Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine bu haberi okudum ve aklıma yattı.İlkkez bu kadar haklı ve yerinde konuşan bir yazar görüyorum.
  • Hayrettin Korkut
    11 ay önce
    O kadar güzel bir konuya değinmişsin ki ilgililerin hemen kulak verip gerekeni yapması gereken.Bu farkındalık oluşturan yazın için tebrikler üstad
  • Emirhan koçak
    11 ay önce
    Bu konuya değinmeniz takdir edilesi burdan gökmen hocama yalnız olmadığını bu konuda onun yanında olduğumuzu bilmesini istiyoruz.
  • Sibel YENEROĞLU
    11 ay önce
    Değerli Hocam kaleminize, yüreğinize sağlık.Çok önemli bir konuya değinmişsiniz.
  • Mustafa UĞUR
    11 ay önce
    Güzel bir öneride bulunmuşsunuz, dilimizde ve gönlümüzde yer etmeye başlarsa müslüman kardeşimiz, hatırlarsak bir bedenin uzuvları olduğumuzu , eylemde de birlik beraberligin ortaya çıkmasına vesile olacaktır, diye düşünüyorum.
  • Kaan Salvatore
    11 ay önce
    Değerli hocam sayın Gökmen Can bu konuya değinerek yüreğimize su serptiniz bizden size tam destek.
  • ALİ TARAK
    11 ay önce
    Güzel bir yazı olmuş. Bugünlerde İslam alemi olarak duaya gerçekten çok ihtiyacımız var. Birlik beraberliğimiz özellikle bugünlerde daha da önem kazanmıştır. Zaten bütün peygamberlerin dini olan İslam bizlere kardeş olmayı birlik ve beraberlik içinde,birbirimize sırt çevirmeden,zulmetmeden yaşamamızı tavsiye etmiştir.
  • Fethullah Kaçmaz
    11 ay önce
    Allah razı olsun değerli hocam, Çok güzel tekliflere öneri getirmişsiniz. Zaten Peygamberimiz Hz Muhammed sav efendimizin buyurduklarına bakarsak, İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Müminler bir bedenin uzuvları gibidirler, bir uzvun acısını diğer uzuvlarda çeker. Kendiniz için istediklerinizi müslüman kardeşleriniz için de istemedikçe gerçek manada iman etmiş olmazsınız. Peygamberimiz ne işim, ne şehir, ne de ülke gibi bir ayırım yapmıyor ve Müslümanlar kardeştir, kardeşinin derdiyle dertlenir, sevinciyle de sevinir. Bu kardeşliği duada buluşturmak da gayet güzel ve destek olur, birlik olur beraberlik olur en önemlisi Müslümanlar yek vücut olur. Ne mutlu müslüman kardeşliğini üstün tutanlara, ne mutlu müslüman olabilenlere Sağlık ve huzurla Allah a emanet olun. Saygılarımla ✋
  • Orhan Çakay
    11 ay önce
    Gayet güzel bir fikir, Ramazan kardeşimi de Gökmen kardeşimi de kutluyorum. İmanlı yüreklerine sağlık, dillerine sağlık, kalemleri varolsun. Allah razı olsun. Allah her daim Müslümanların yar ve yardımcısı olsun.
  • Fatma öztürk
    11 ay önce
    Bu dualarin ,bu yazilarin milyon milyonlara ulasmasi dilegiyle...
  • Ali oğuz
    11 ay önce
    Rabbim yürüdüğünüz bu yolda sizleri ve Müslümanları muvaffak kılsın
  • Abdullah Zengin
    11 ay önce
    Yaptığınız bu çağrı kaydedeğer bir yaklaşım. Umarım Diyanet İşleri Başkanlığımız bu çağrıya kayıtsız kalmaz. Yüreğinize sağlık kıymetli hocam.
  • Ahmet Ayyıldız
    11 ay önce
    Allah razı olsun düşünmek güzel anlamlı görüşler üretmek hiçbir menfaat beklemeden dua etmek harika yaptığımız bir talep birlik ve beraberliğimizi güçlendirir talebin Diyanet tarafından uygun görülmesi umudundayım selam ve dua ile.....
  • Adem Sümer
    11 ay önce
    Dilinize sağlık Çok isabetli bir çağrı olmuş. Umarım diyanet işleri Başkanlığı da bu çağrıya kulak verir ve harekete geçer.
  • ALPER ALTUNÖZ
    11 ay önce
    KIYMETLİ KARDEŞİM ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI OLAN BEN,BEN,BEN,HEP BEN DİYE DEVAM EDEN BENLİK DUVARINA ÇARPMAKTAN KURTULACAĞIMIZ BİR YAZI DİZİSİ OKUDUM.HOŞGÖRÜ VE KENDİMİZ İÇİN İSTEDİKLERİMİZİ ÇEVREMİZ İÇİNDE İSTEYEBİLME YETİMIZİ KAZANABİLMEK DİLEKLERİMLE,ŞAHSINIZA TEŞEKKÜR EDERİM.
  • Hatice Demir
    11 ay önce
    Muhteşem olur,muhteşem! Hani demiş ya Peygamber Efendimiz "müminin, mümin kardeşine guyabında ettiği duaya melekler Amin der ve aynısı sana olsun diye dua ederler". Kaleminize ve yüreğinize sağlık
  • Fatih KARAÇALI
    11 ay önce
    Bu çağrı cevap bulur mu bilmem. Ama bildiğim bir şey var ki, o zaman dostluk, kardeşlik, birlik ve beraberlik zinciri kat be kat güçlenir ve sağlamlaşır. Hem de Peygamber efendimizin (S.A.V.) sünnetine uymuş oluruz. (Bu arada, ben linkini paylaşıyorum. Kim bilir belki böylelikle hedefine ulaşmış olur.)
  • BÜLENT cankurt
    11 ay önce
    Dua ibadetin ozudur yani cok sevap kazandiran bir ameldir. Elinize dilinize saglik
  • İzzettin altunkaynak
    11 ay önce
    Tüylerim diken diken oldu . Okurken hayal ettim insanlar dua ederken birbirlerine kalpleri sıcacık olacak yüzlerinde tebessüm olacak mesela yolda selam verecek belki yabancı birine başka bir şehirde . Şey diyecek mesela "ben adana dan dua kardeşimiz falankes ", oda cevap verecek "Allah razı olsun bizde bu hafta size dua edeceğiz. "Dua nin gücü çok etkilidir . Ben bir gün dua ettim falanca otobüs te şu sahiz binerse beni görmesinler diye olay uzun kisadan alayım . Yolda durdurdular aracı bindi o şahıs yanından geçerken elini uzattım evraklar için bebi görmedi yanından geçti ve beni görmedi. Belki bu vesile ile belalar azalır ve belki insanlar sever birbirlerini .
  • Funda Tekin
    11 ay önce
    Çok kıymetli abim,eline emeğine yüreğine kalemine sağlık.. inşAllah kısa zamanda çağrınız sonuçlanır. Dualarımız sizinle ve Ümmeti Muhammed 'le
  • Mustafa oğraş
    11 ay önce
    Diline kalemine sağlık hocam gercekten cok guzel bir konuya değindiniz umarim bu yazı gerekli yerlere ulasır var olun
  • Bilal Öztürk
    11 ay önce
    Okuyunca duygulandım ne kadar güzel bir düşünce ne kadar etkileyici sözler.
  • Kanivar yılmaz
    11 ay önce
    Hocam yüreğinize sağlık. Çok güzel düşünülmüş. Allâh razı olsun.
  • Asım
    11 ay önce
    Hocam merhabalar Elinize emeğinize sağlık ,isteğinize inşallah kısa sürede geri dönüş alırsınız . Selam ve saygılarımla..
  • Ahmet Ünverdi
    11 ay önce
    Emeğine sağlık Gökmen hocam
  • Ali Öztürk
    11 ay önce
    Düşünce ve fikirlerinizi birlerle paylaştığınız ve bizlere bir kez daha dua etmenin ne kadar gerekli, önemli ve güzel olduğunu hatırlattığınız için teşekkür ederim, Allah razı olsun sizlerden hocam,
  • Ali Öztürk
    11 ay önce
    Düşünce ve fikirlerinizi birlerle paylaştığınız ve bizlere bir kez daha dua etmenin ne kadar gerekli, önemli ve güzel olduğunu hatırlattığınız için teşekkür ederim, Allah razı olsun sizlerden hocam,
  • Münevver Ertan Bulut
    11 ay önce
    Yüreğinize sağlık hocam. Çok güzel düşünülmüş, yazıyı okurken bile heyecanlandım, bir de uygulamaya geçilse çok güzel olur. Biz zaten dua ederken tüm müslümanlara diye genelliyoruz ancak bir şehrin özellikle anılması çok güzel ve mutluluk verir oradaki insanlara. İnşeAllah çağrınız karşılık bulur hocam.
  • Emin Yıldırım
    11 ay önce
    Hocam yüreğine emeğine kalemine sağlık
  • Veysi Danış
    11 ay önce
    Allah dünyadaki tüm müslümanlari mazlumların şerrinden korusun ve şefaat etsin ,her zaman dua ile
  • Hasan AĞCA
    11 ay önce
    EyvAllah sevgili kardeşim gönlüne, emeğine sağlık. Hâlis niyetin karşılık bulur İnşâAllah. Kavlî duâlarımızın arzı makbûl olur ve fiili duâya, eyleme, güç birliğine, gönül birliğine gerçek kardeşliğe kavuşmaya mazlumların hâmisi olmaya, Allah'on yeryüzünde halîfesi, nusretinin elçisi, adaletinin kılıcı olmamıza vesîle olur zİnşâAllah. Selâm ve muhabbetlerimle
  • Adnan Alp
    11 ay önce
    Diline, yüreğine, kalemine sağlık değerli hocam. Çağrınızın karşılık bulacağına inanıyorum. Biz de açık çağrı ve teklif ediyoruz. Kıymetli Büyüklerim buna teveccüh edeceklerdir. Seninleyiz Kıymetli Hocam. İyi ki Varsınız.
  • Sadi İnceoğlu
    11 ay önce
    Duamızla başlasın,sonra da fiiliyatta olur inşallah
  • Gülsüm Demiroğlu
    11 ay önce
    Eline,emeğine sağlık Arkadaşım ..Yine duygu yüklü harika bir yazı olmuş.Okurken duygulandım gerçekten..Harika bir fikir bence de...bu fikre yürekten katılıyorum...Tabi önemli olan çağrının yetkili merciilere ulaşıp,kabul görüp,ses getirmesi...İnşaallah hedefe ulaşılır ...Hem ülke içinde hem ülke dışında dua zinciri oluşur ...Duanın manevi gücüne inanıyorum...Olması gereken bu aslında...Herkes birbirine dua etse, zincirleme duasız kimse kalmamış olur..Ve en makbul dualardandır bu birbirinin gıyabında dua etmek...İnşaallah en azından hiç değilse dar dairede bile olsa bizim gıyabımızda bize dua eden dostlarımız vardır...Dua eder,dua bekleriz ..