Gökmen CAN | Eğitimci | Sosyolog

Gökmen CAN | Eğitimci | Sosyolog


MANANIN ÜZERİNİ ÖRTTÜLER!

15 Mart 2025 - 05:05

[“TOPLUMSAL SIKINTILAR” YAZI DİZİSİ-I]

İnsan denilen mahlûkat, anlam arayışıyla hayatını idame ettiren bir varlıktır. Hayatın en temel soruları, insanın kendisini, Rabbini ve evreni anlama çabasıyla şekillenir. Ancak bugün toplum olarak yaşadığımız en büyük krizlerden biri, bu anlamın üzerinin örtülmesidir. Modernitenin, dünyevileşmenin ve bireyselleşmenin etkisiyle manevi köklerimizden uzaklaşıyor, kimliğimizi yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyoruz.

Bir yazı dizisine başlayacaktım. Toplam on makalelik. Edindiğimiz verilere dayalı bir yorumlama içeren bir seri. İlham kaynağımız olan ve bizimle her konuşmasında yeni ufuklara ışık tutan dostumuzun kullandığı “Mananın Üzerini Örttüler” ifade bu yazı dizimizi on yazıdan on bir taneye çıkarttı ve bu yazıyı da başa almayı uygun gördük. İşte bundan mütevellit ele aldığımız bu yazımızda, toplumumuzun manevi gerilemesini, özünden kopuşunu ve bunun kişisel ve toplumsal sonuçlarını İslami perspektiften ele alacağız.

Özü Kaybetmek: Kabuğa Takılmak
Konuya vakıf olanlar bilirler; Kur'an'da sıkça bahsedilen bir kavram vardır: Zahir ve Batın. Zahir, dış görünüşü; batın ise iç derinliği ve manayı ifade eder. Allah, insanı yalnızca suretten ibaret kılmamış, ona akıl, ruh ve kalp vererek anlamı idrak etme yeteneğini de bahşetmiştir. Ancak bugünün insanlarının ekserisi, manayı kaybederek şekle takılmıştır. Maalesef bunu kendi toplumumuzda da müşahede etmekteyiz. Bazen çok ama çok yıkıcı bir hâl ile yaşamımızı darmadağın etmektedir.

Eskiden ibadetler, bugünün popüler söylemiyle ritüel olarak ifade edilse de biz İslami terminolojideki ifadesiyle yalnızca bir ibadet olmayıp, bir şuurun tezahürü olduğunu söyleyebiliriz. Namaz bir duruş, oruç bir nefis muhasebesi, sadaka bir iç arınmaydı. Şimdi ise çoğu zaman ibadetler dahi sadece ve sadece birer “görev” gibi algılanıyor, ibadetin ruhundan koparılıyor. Tıpkı Cuma Sûresi 5.ayetinde İsrailoğulları'nın Tevrat'ı taşıyan, ama onu anlamadan sırtında yük olarak taşıyan merkebe benzetildiği gibi zamanımız insanlarının çoğu manayı unutup şekilcilikte boğulmaktadırlar. Evet, illa ki ibadetlerin şekli yani ameli ve fiili boyutu vardır lakin bunu sadece öyle görüp ruhunu anlayamama ve anlamak istememe de insanları yaptıkları ibadetlerin tesirlerini görmekten uzaklaştırmaktadırlar.

Modernitenin Manevi Krizi ve Değerlerin Kayboluşu
Modern (!) dünyada hızla gelişen teknoloji, bireycilik ve dünyevileşme, insanın özünden kopuşunu hızlandırmıştır. Her şeyi madde boyutuna indirgeyerek yaşama düşüncesi, adeta çölde susuzluktan kavrulan insanın gözünün önündeki suyu “serap” diye görüp ona doğru hamle yapmaması gibidir.

Dijitalleşen hayat, insanları yüzeyselliğe sürüklemektedir ve hatta sürüklemekle kalmayıp hapsetmiştir diyebiliriz. Sosyal medyada bir “görünme” yarışı var ama içerik boş. İnsanlar kendilerini olduğundan farklı gösterme çabasında, sahte benlikler üretiyor. “Altı Tophane üstü Şişhane” benzetmesine uyan bir bozuk bir süreğenlik devam etmektedir.

Aynı zamanda tüketim kültürü, insanı “neye/nelere sahip oldukları” üzerinden tanımlamaktadır. Oysa İslam, insanı eşyayla değil, ahlak ve imanla anlamlandırır.

Ve Aile… Aile bağları zayıflıyor, bireyselleşme had safhaya ulaşıyor. Halbuki aile, İslam'da sadece bir birliktelik değil, bir merhamet mektebidir. İlk mekteptir. Öğrenimin ilk merkezi durumundadır.

Kısaca belirttiğimiz bu ve diğer tüm kurum ve üzerinde yol aldığımız rotalar, insanın kendi derinliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Maalesef hayatımızın içi boşalıyor, mana kayboluyor. Nitekim Mevlana’nın dediği gibi: “İçindeki cevheri bul, yoksa dışındaki kabuk seni hiçliğe sürükler.”

Hakikat Yerine Algıların Yönetildiği Bir Çağ
Günümüz 21. yüzyıl dünyasında, hakikat yerine algılar ön plana çıkmıştır/çıkmaktadır. Gerçek olan değil, görünür olan değerli kabul edilmektedir. Bu durum, insanın kendisiyle ve Rabbine olan kulluk bilişini zedelemektedir. Oysa Allah-u Teala, insanı takva ile değerli kılmıştır (El Hucurat/13). Ancak bugün takva, içsel bir bilinç yerine dışsal bir forma dönüşmüş “El âlem ne der?” kaygısı, samimi niyetlerin önüne geçmiştir. Maalesef bazı/çoğu Müslüman, insanlara değil, Allah’a karşı sorumlu olduğunu unutma noktasına kadar gerilemiştir.

Nefis Putu ve Özgürlüğün Yanılgısı
Modern (!) dünya, özgürlüğü mutlak bir serbestiyet olarak tanımlamaktadır. Oysa İslam’da özgürlük, nefis putunu kırmak ve yalnızca Allah’a kul olmakla mümkündür. Bugün insanlar, özgür olduklarını zannederken aslında nefislerinin esiri olmaktadırlar. Zevkler, hırslar, tutkular insanı yönetmede “amir” konumuna gelmiştir. Firavun'un “Ben sizin en yüce Rabbinizim” (En Nazi’at/24) demesi gibi, bugün insanların birçoğu nefsini rab edinmiş gibi davranmaktadırlar. Oysa Allah, insanı nefsinin esiri değil, onun yöneticisi kılmak istemektedir.

Çözüm Ne?
Çözüm tek kelimeyle Manayı Yeniden Keşfetmektir. Ama biz bu ifadeyi az açmak istiyoruz. Bu karanlık tablodan çıkış, ancak “manaya yeniden yönelmekle” mümkündür.

*Kur’an’ı tekrar anlamaya çalışmalıyız. Onu sadece okumak değil, hayata geçirmek gerekiyor. Kur’an bize “düşünen bir toplum” olmamızı emrediyor (Âl-i İmran/190).

*İbadetlerimizi bilinçli hâline getirmeliyiz. Namazı, müminin miracı; oruç, nefsin terbiyesi; sadakayı ise arınma fırsatıdır. Bunu idrak etmeliyiz.

*Aileyi ve toplumu yeniden inşa etmeliyiz. Anne-baba rolü yalnızca maddi imkân sağlamak değil, bir nesil yetiştirmek sorumluluğunu taşıyor.

*Modern dünyanın dayattığı “benmerkezciliği” aşarak “ümmet” bilincini yeniden inşa etmeliyiz. Müslüman, sadece kendini değil, toplumunu ve tüm Müslümanları, tüm insanları dert edinmelidir.

Netice Olarak Yeniden Diriliş Mümkün mü?
Evet, yeniden diriliş mümkündür. Çünkü Allah, “Bir topluluk kendisini değiştirmedikçe, Allah onların durumunu değiştirmez” (Er Rad/11) buyurmuştur. Eğer biz manayı yeniden aramaya koyulursak, Rabbimiz bizi karanlıktan aydınlığa çıkaracaktır.
Bugün üzeri örtülen manayı yeniden açmak, toprağa gömülen hakikatleri gün yüzüne çıkarmak zorundayız. Yoksa tarihte birçok toplumun düştüğü hataya biz de düşeriz. Ya hakikatin diriltilmesine vesile oluruz ya da hakikatsizliğin girdabında kayboluruz. Tercih sizin, bizim, hepimizin.
Kalın sağlıcakla…

Gökmen CAN
Eğitimci Sosyolog


 

Reklam

YORUMLAR

  • 17 Yorum
  • Tolga TOPBAŞ
    2 hafta önce
    Her zamanki gibi duygularımıza tercüman ve sesimize ses olmuşsun Gökmen Hocam.
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Allah razı olsun kıymetli Müdürüm. Hürmet ederim
  • Fethullah Kaçmaz
    2 hafta önce
    Allah razı olsun hocam, Tam da belirttiğiniz gibi maalesef çok acı ama gerçek. İlahi vahyi, toplumsal dizaynın kaynağı, hayat rehberi, yaşamın temel yasası Kur'an ı ve Resûlullah efendimizin örnek hayatını raflarda tuttuğumuz ve hayatımıza bizatihi tatbik etmediğimiz müddetçe bir yere varmamız imkansız. Önce batının şekil ve görünüşüne olan meraktan, taklitten ve kapitalist sistemin çarkları arasında eriyip gitmekten kurtulmalı, özümüze dönmeli hayatı şekilde değil özde aramalı tanınma ,meşhur olma hevesinden kurtulmalı. Kendimiz olmalı Allah ve Resulünün izinde yürümeli ve istenilen hayatın düsturlarını hayatımıza tatbik etmeliyiz. Allah ve Resulünün bizleri muhatap aldığını ve Müslümanlar olarak teslimiyet içinde hayatımızı düzeltmeliz. Çünkü akıl etmezmisiniz, düşünmezmisiniz gibi uyarılar bizi kendimize getirmeli ve nefsi, şeytani istek ve arzuların peşine düşmemeli hayatı yaşamamız gerektiği gibi yaşamalıyız. Allah ve Resulünün hayat ölçülerine uyduğumuz, boyasına boyandığımız an aramızdaki sıkıntılar, kin ve nefret, bencil ve diğer tüm kötü hasletler yerini kardeşliğe, sevgiye,paylaşmaya, kardeşliğe, feraha ulaştıracak. Kısacası bizi Resulullah efendimizin belirttiği gibi bir vücudun uzuvları haline getirecek. Sevincimizi ve üzüntülerimizi paylaşarak sevinclerimizi artıracak , üzüntülerimizi azaltacak ve Allah'ın rahmetine affına Mazhar olacağız. Böylece hem dünyamızı imar edecek hem de ahiretimizi kurtaracak şansa sahip olacağız. Allah ve Resulünün istediği gibi yaşamanın gayretinde, yöneliminde ve eyleminde olmalıyız. Umulur ki kurtuluşa erenlerden oluruz. Sağlık ve huzurla Allah a emanet olun.
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    MeşeeAllah çok güzel ve net ifadeler. Amin amin amin
  • ahmet AYYILDIZ
    2 hafta önce
    Ne güzel sonuç tercih sizin bizim hepimizin.... Kalemine yüreğine sağlık selamlar sevgiler
  • ahmet AYYILDIZ
    2 hafta önce
    Ne güzel sonuç tercih sizin bizim hepimizin.... Kalemine yüreğine sağlık selamlar sevgiler
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Allah razı olsun kıymetli Müdürüm. Hürrmet ve selamlarımla
  • Muhittin YAMAN
    2 hafta önce
    Üstadım eline emeğine sağlık hakikat istiyoruz sağolasın varolasın
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Daim ola kardeşim.
  • Seyfullah Sarıaslan
    2 hafta önce
    Dostum nefis bir yazı,mühim bir konu. Üstadın dediği gibi siz güneşi ceketinizin astarının içinde kaybettiniz.
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Dilinize sağlık kıymetli Müdürüm. Çok doğru.
  • Adnan Alp
    2 hafta önce
    Hocam eminim ki derdiniz Memleket derdiniz inancımız. Ve eminim ki sizlerin vesilesiyle toplumumuz düzelecektir. Elhamdülillah
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Hep birlikte hacım hep birlikte
  • Hatice Demir
    2 hafta önce
    Kalemine yüreğine sağlık kıymetli abim.
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Allah razı olsun kıymetli kardeşim Allah sizleri korusun
  • Güney
    2 hafta önce
    Kaleminize sağlık Hocam.
  • Gökmen Can
    2 hafta önce
    Dilinize sağlık kardeşim. Allah razı olsun sizlerden.