DÜRÜST VE ÇALIŞKAN İNSANLARI KÜSTÜRMEYİN YOKSA YOLDA KALIRSINIZ
Toplumların ya da kurum ve kuruluşların oluşmasında, gelişiminde ve başarılar elde etmesinde dürüst ve çalışkan insanların rolleri çok büyüktür. Bu insanların özelliklerine baktığımızda, iş dünyası içinde, eğitimin kademelerinde ve toplumsal birçok alanda güvenilirlik ve verimliliğin temel aktörleridir. Lakin, zaman zaman kıymet içeren bu kişilerin hak ettikleri değerleri görmedikleri, takdir edilmedikleri veya hor görüldükleri durumlar yaşanmaktadır. Bu durum da bireysel ve toplumsal noktalarda ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu makalemizde dürüst ve çalışkan olarak nitelendirdiğimiz insanları küstürmemenin önemi ve bu konuda alınması gereken azami önlemleri paylaşacağız.
Öncelikle dürüst ve çalışkan insanların, sahip oldukları kişisel özelliklerle çevrelerindeki insanlara ve topluma/toplumlara lokomotif örneklik teşkil ederler. Zamanımızda nadiren de olsa zor rastlanabilecek bu kişilerin temel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
1.Güvenilirdirler: Sözleri ve fiillerinin örtüştüğü bu insanlar, yaşadıkları toplumda güvenilirliğin sembolü olmuşlardır. Hatta bu özellikleri kendi ülke sınırlarını aşarak dünyaya yayılmıştır.
2.Disiplinden ve Çalışmaktan Ödün Vermezler: Çalışkanlıkları ve düzenli çalışma alışkanlıkları onları çok farklı kılar. Aslında hayatın rutin akışına baktığımızda gerekli olan disiplinli olmayı ve çalışmayı ihmal etmemeyi bu insanlar hayatlarının merkezlerine almışlardır. Ardından da başarı gelir tabi.
3.Sorumluluk Bilinci Geliştirmiştir: Görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirirler. Tarih, saat, dönem ve durumları ne olursa olsun üzerlerine aldıkları ya da kendilerine tevdi edilen görevleri sorumluluk bilincinde eksiksiz olarak yerine getirirler. Düşünsenize dostlar; herkesin böyle yaşadığı bir hayatın neticesi nasıl olur? Savaş mı, açlık mı, kıtlık mı, hangi bir olumsuzluk olur ki? Hiçbir kötülük de olmaz.
4.Ahlaki ve Etik Değerleri Göz Ardı Etmeme: Gerek iş yaşamlarında ve gerekse özel yaşamlarında ahlaki ve etik kurallara bağlı yaşayan kimselerden topluma ve çevresine zarar ziyan gelmez. Aksine tarifi ve anlamı belki de sonradan anlaşılabilecek katkılarının olduğu görülecektir.
Dostlar, arkadaşlar, lütfen ama lütfen dürüst ve çalışkan insanları küstürmeyelim. Çünkü sonucunda bireysel ve toplumsal düzeyde birçok olumsuzlukla karşılaşabiliriz/karşılaşırız. Özellikle de gönüllü kuruluşlarda yürütülen hizmetlerdeki yüreği büyük, ufku geniş, hayalleri gerçekleştirebilecek bir misyona haiz insanları küstürmeyelim. Peki, küstürürsek ne olur?
1.Verim Kaybı ve Zarar Üstüne Zarar Gelir: Dürüst ve çalışkan insanların motivasyonlarının sıfırlanması/sıfırlatılması, iş yerlerinde ve gönüllü kuruluşlarda verimliliğin azalmasına ve hatta kaybolmasına neden olur.
2.İnovasyon Çıtası Düşer ve Kaybolur: Çalışkan ve dürüst insanlar, genellikle yenilikçi fikirler ve çözümler üretirler. Bulunulan yerdeki her türden olumlu, pozitif kazanım elde ettirecek yeniliklerin sahiplerini etkisiz, stabil hale getirmek öyle bir kayba yol açar ki hatta bu gayri safi milli hasılaya, milli güvenliğe ve siyasi sahnenin kirlenmesine bile yol açar. Bu bireylerin küstürülmesi, inovasyonun kaybolmasıyla geriye gidişleri hızlandırır.
3.Hat Safhada Güvensizlik Ortamı Oluşur: Dürüst ve çalışkan insanların değer görmediği ortamlarda, genel bir güvensizlik ve memnuniyetsizlik durumu ortaya çıkar. Çünkü başarı ancak kararlılıkla, kararlılığın sergilenmesi de ancak ve ancak güven ortamının tesis edilmesiyle gerçekleşmektedir. Bu sebeple güven kaybetmektense para kaybedelim daha evladır.
4.Baltalanan Ekip Ruhu: Dürüst ve çalışkan insanların küstürülmesi çalışma ortamında ekip ruhunun ve dayanışmanın azalmasına neden olur. Destek yerine köstek, bilmediği halde ukala tavırlarla bilmişe yatmak, bürokrasinin ağır bezirganlığını ısrarla işletme isteği bir noktada kurum ve kuruluşların kendilerine “harakiri” yapması demektir. Vallahi benim hayatım kıymetli. Ben ekip arkadaşlarımız sever, değer verir ve ortak irade ile kararlar alır başarıyı da yakalarım. Olay bu kadar net yani.
Şimdi de dürüst ve çalışkan insanları küstürmemek için işverenlerin, yöneticilerin ve toplumun her kesiminde atılacak bazı önemli adımları zikredelim. Sıralayacağımız şeyler test edilmiş, yansımaları görülmüş ve gelişimin müşahedesi yaşanmış şeylerdir:
1.Takdir ve Teşvik Etmek: Korkmayın, bunları yapınca paydaşlarınız şımarmazlar. Aksine bağlılıkları daha da artar. Paydaşların başarıları ve katkıları düzenli olarak takdir edilmeli ve teşvik edilmelidir. Bu illa ki para ya da statü artırmakla da yapılmayabilir. Fırça atmak yerine başarıya teşekkür etme, iltifat etme, birliktelikle daha güçlenilecek olmanın huzurundan bahsetme şeklinde de olur hani.
2.Adaletten Şaşmamak: Paydaşlar arasında eşit ve adil bir yönetim anlayışı benimsenerek sergilenmesini sağlamak, tüm paydaşlara eşit davranılmak akla hayale gelemeyecek güzellikleri doğurabilir.
3.İletişimde Açık ve Net Olma: Şeffaf ve açık bir iletişim ortamı sağlanmak, sonrasında geri bildirimlerin alınmasını gerçekleştirmek ve saklı-gizli bahçelerde top koşturuyorum ayağına yatmayıp net olmak birliği sağlamanın, başarıyı kucaklamanın anahtarlarındandır.
4.Gelişim İmkanlarının Önleri Kapatılmamalı: Cevval, planlı, programlı, çalışkan, dürüst, özverili insanların kariyer ve donanın gelişimlerine yatırım yapılmaktan kaçınılmamalı, eğitim ve gelişim fırsatları oluşturulmalıdır.
5.Emek Koşullarının İyileştirilmesi: İş ortamı, malzemeler, ödenekler, ekstralar ve başarıyı artırarak ürünler çıkmasını sağlayacak tüm koşulları sürekli olarak gözden geçirilmeli ve gerektiği yerlerde revizeye gidilerek iyileştirilmelidir.
Yani dostlar demem o ki dürüst ve çalışkan insanların toplum ve iş hayatı için ne denli önemli olduğunu kavramak ve bu kişilere hak ettikleri değeri vermek, sürdürülebilir bir başarı ve toplumsal refah için elzemdir. Onları küstürmek, sadece bireysel kayıplara değil, geniş çapta toplumsal ve ekonomik zararlara da yol açar. Bu nedenle, her bireyin ve kurumun, dürüst ve çalışkan insanlara gereken özeni göstermesi, onları motive etmesi ve takdir etmesi, sağlıklı ve başarılı bir toplumun temel taşlarından biridir.
Kalın sağlıcakla…
Gökmen CAN
Eğitimci Sosyolog
YORUMLAR