Ahmet Özkan

Ahmet Özkan

İlmin Kaleminden

SALİH VE MUSLİH

03 Haziran 2024 - 19:55

SALİH VE MUSLİH 

 
Rasulullah efendimize soruldu: Aramızda salih kimseler varken helak olur muyuz? Şöyle cevap verdi: نعم إذا ظهر الخبث
Ne'em izê zahar el habesü.
Evet" Habes" yani fısk fucûr ma'siyet günahlar apaçık (yapılıp)ortaya çıkınca (helak olursunuz)
Buhari Hadis no: 7059
Müslim Hadis no:2880
Bazı rivayetlerde ortaya çıkınca yerine "çoğalınca" kaydı mevcuttur.
Salih insan en kısa ve şamil tarifiyle Yüce Allah'ın ve halkın hakkını ödeyen kişidir. 
Muslih yani ıslah eden kişi ise,kendisi salih ve dürüst olduğu gibi, başkalarını irşad eden hidayetlerine vesile olan onlara faydalı olan ve dürüst olmaları için gayret edendir.
Muslih olanlarla ilgili bir Ayet-i kerimede ise Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: 
Rabbin halkı ıslah edici olan( iyilik peşinde olan) ülkeleri haksız yere helak edecek değildir 
Hûd Suresi:117.Ayet
 
Bu Ayet-i Kerime'de iyilik peşinde olanlar yani "ıslah ediciler" olarak geçmektedir.
Yani bir toplum müşrik bile olsa aralarında birbirlerine insaflı davransalar haksızlık yapmasalar adil olsalar sırf müşrik oldukları için Yüce Allah onları helak etmez .
Bir başka anlamı Yüce Allah hiçbir belde halkını haksız yere helak etmez Yüce Allah'ın hiçbir kimseye zulmetmesi düşünülemez, çünkü Yüce Allah asla zulmetmez eğer helak ettiyse,fesad çıkarıp zulmettikleri, Ayet-i Kerimeye göre ıslahı terkettikkeri iyiliği emredip kötülükten sakındırma gibi önemli bir görevi terk ettikleri içindir
 
Dikkat edilirse hadisi şerif'te sadece salih olmak toplumun helakini engellemiyor ama ıslah edici olmak anlaşılması gereken manasıyla toplumun helakına karşı bir kalkandır bir güvendir ve adeta bir zırhtır.
 
Rasulullah Efendimiz arkadaşlarıyla beraber Mekke'den Medine'ye hicret etmişlerse Mekke'nin o gün halkı müşrik olduğu için değil, zulmettği için hicret etmiştir, yine Rasulullah Efendimiz ashabını Habeşistan'a hicret edin buyurup onları gönderdiyse orada İslami bir düzen olduğu için değil Adalet olduğu için göndermiştir.
 
Ey adaleti iyiliği akrabaya vermeyi emreden, Fuhşu münkeri ve azgınlığı yasaklayan Yüce Allah! Müslüman toplumlara, idare eden ve idare edilenlere adaleti insaflı merhametli ve şefkatli olmayı bir ve beraber olmayı nasip eyle.Amin. 
 
Ahmet ÖZKAN 
Emekli Müftü 
 
3 Haziran 2024 P.tesi

Reklam