Ahmet Özkan

Ahmet Özkan

İlmin Kaleminden

KUR'AN'I KERİMDE ŞEFAAT VE BİR KAÇ AYET-İ KERİME

04 Haziran 2024 - 08:23

HADİS-İ ŞERİFLERLE ŞEFAAT ve BİRKAÇ HADİS-İ ŞERİF

 
وما ينطق عن الهوى
Kişisel arzularına göre de konuşmamaktadır. 
Necm Suresi:3.Ayet
 
Kişisel arzularına göre konuşmayan kur'an-ı Kerim'in muhatabı Yüce Allah'ın ahlakını övdüğü alemlere rahmet olarak gönderdiği, Yüce Allah'ın muradını en iyi anlayan Rasulullah Efendimiz şefaatle ilgili şöyle buyurmaktadır:
1-) Daha önce hiçbir peygambere verilmeyen 5 şey bana verildi,( bu beş şeyden biri de) bana şefaat ( etme izni ve selahiyeti) 
verildi.
Buhari Hadis no: 438
Müslim Hadis no 521
 
2-) her peygamberin müstecâb bir duası var dua ettiğinde duası kabul edilir, ben davetimi( duamı) ümmetime şefaat etmek için ahirete bıraktım.
Buhari Hadis no: 6304
Müslim Hadis no: 298
 
3-) Ben kıyamet günü Adem oğullarının seyyidiyim, kabri ilk yarılıp çıkacak olan benim, kendisine ilk şefaat izni verilecek ve ilk şefaat edecek olan benim.
Müslim Hadis no: 2278
 
4-) Şefaatim ümmetimden büyük günah işleyenleredir
Ebu Davud Hadis no:4739.Tirmizi: 2435.
Musned:13222.
 
5-) Bana Rabbimden bir elçi geldi; beni ümmetimin yarısının cennete girmesi ve şefaat etmem arasında muhayyer bıraktı ben şefaati tercih ettim .
Tirmizi Hadis no :2441.
 
6-) Şehidin Yüce Allah'ın indinde altı hasleti (ikram ve hususiyeti) vardır bunlardan biri akrabalarından yetmiş kişiye şefaat etmesidir.
Tirmizi Hadis no: 1664
 
Şefaat ile ilgili hadisler elbette bunlarla sınırlı değildir Yüce Allah'ın muradını en iyi bilen canlı Kur'an olan ahlakı da Kur'an olan mübarek ağzından asla falso söz çıkmayan müminlere karşı Rauf ve rahim olan oluşta önde gelişte sonda olan dünyayı ve ahireti en iyi bilen Rasulullah efendimizin mübarek sözlerine bizler inanıyor ve Yüce Allah'ın,Rasulullah efendimizin şefaatini bizlere ve bütün müminlere nasip etmesini diliyor ve dileniyoruz.
 
Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah! Dünyada bizlere ve bütün müminlere kur'an-ı kerim'e ve Rasûlullah efendimizin parlak sünnetine uymayı ahirette de şefaatine nâil olmayı nasîb eyle.Amin.
 
Ahmet ÖZKAN 
Emekli Müftü 
 
5 Haziran 2024 Çarşamba

Reklam