Ahmet Özkan

Ahmet Özkan

İlmin Kaleminden

İnsan Niçin Susar, Niçin Konuşur

06 Kasım 2022 - 08:11

İNSAN NİÇİN SUSAR, NİÇİN KONUŞUR
فإذا سكت ففيك صمتى كله
واذا نطقت فمادحا علياك

Feize sekettü fefiyke samti küllihi,ve ize nataktu femâdihen alyeke.
Eğer ben susuyorsam, bütün suskunluğum senin ( rızan ) içindir (Allah'ım).Senin yarattığın şeyleri düşünürüm âfâkî,enfüsî ve Kur'an ayetlerini düşünürüm.

Mahluk olmayan ve Yüce Allah'ın kelamı olan Kur'an-ı Kerim'i, Kur'an'ın her şeye her kitaba her düzen ve nizama üstünlüğünü düşünürüm.

Ne muazzam ne mübarek bir kitab,bir rehber ve yol gösterici olduğunu düşünürüm.

" Bu Kur'an en doğruya,en adil olana hidayet eder"
İsrâ suresi:9.Ayet.
kavli şerifini tefekkür ederim.
Mü'min abes ve boş iş  yapmamalıdır faydasız bir davranışı içinde de olmamalıdır.kişi ya bakıyor,ya hareket ediyor,ya konuşuyor,ya da susuyordur.

İbret almayan her bakışta gaflet,ibadet olmayan her harekette boşluk,zikir olmayan her konuşmada anlamsızlık, tefekkür taşımayan her susmakta da yanılgı payı vardır.

Eğer susuyorsam,O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz'in
"Kim Allah'a ve âhiret gününe iman ediyorsa ya hayır konuşsun ya da sussun"
Buhari Hadis no:  6135 emrine uyarak yanlış bir şey konuşmamak için susuyorum, kısaca Allahım! Sustuğumuzda da suskunluğumuzun bizim için ibadet sayılmasını kereminden diliyor ve dileniyoruz.

Peki konuştuğumda ne konuşuyorum,ne konuşmalıyım? Konuştuğumda da senin yüceliğinden azamet ve heybetinden,bitmez tükenmez, sayılamaz ihsâ edilemez nimetlerinden dilimin döndüğü kadar insanlara anlatıyorum, kendimden değil, hep senden,hep senden bahsediyorum Allahım ve, kişi "Ya hayır konuşsun ya da sussun " 
Buhari Hadis no: 6135
buyuran Rasulullah efendimizin emrine uyarak hayır söylemeye çalışıyorum.

Allahım! Senden, âyetlerinden, nimetlerinden,insanlara ve cinlere teklîf, Meleklere de  teşrîf için gönderdiğin kutlu elçi şanlı peygamberden bahsetmekle kendi meclislerimizi süslüyoruz, süslemeliğiz.

Senin mübarek kitabın, Sevgili habibinin sünneti, mübarek zikrin zihinlere akıllara, dillere, meclislere, toplantılara, sohbetlere konu olmuyorsa,konu olan nedir o zaman?


خيالك فى عينى وذكرك فى فمى
وشوقك فى قلبى فأين تغيب


Hayâluke fî aynî ve zikruke fi femî ve şavkuke fi kalbî feeyne teğîybu. Hayalin gözümde, adın ağzımda ve dilimde, sevgin de benim kalbimde,sen benden uzak değilsin ki, nasıl benden uzak olursun?

Not: Hayalin gözümde ile ilgili kısa mâlumât:

Yüce Allah aşkındır"O'na benzeyen ve benzemeye layık olan hiçbir şey  yoktur,O her şeyi işitir, her şeyi görür" 
Şûrâ suresi : 11,ayet.

Tasavvuf tâifesinin yüzakı ve pîrî sayılan Cuneyd-î Bağdadî  de şöyle der:
كل ما خطر ببالك فربك غير ذالك
Küllü mê hayata bibêlike ferabbüke ğayru zêlike.
Aklına ne gelirse,Rabbîn o değildir, ve:
İdrak-i maalî bu küçük akla gerekmez / Zira bu terâzî o kadar sıkleti(ağırlığı) çekmez.

Allahım susarken, konuşurken, düşünürken, kalkarken, otururken, düşerken, ayağa kalkıp şahlanırken, hareket ederken, bakarken bütün bunların, ve hayatımızın her safhasının bizlerin ve bütün müminlerin hakkında Allah merkezli olmasını nasib eyle. Âmîn.

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum