İKİ VADİ
فبينا نسوس الناس والامر امرنا
اذا نحن فيهم سوقة نتنصف
فاف لدنيا لا يدوم نعيمها
تقلب تارات بنا وتصرف
Febeyne nesûsünnêse vel emru emrunê,ize nahnu fîhim sûkatün netenassafu.
Fe üffin lidünyê le yedûmu naîmuhê tukallibu tarâtın bine ve tusarrifu
Bir zamanlar insanların yaşadığı bu dünyayı biz idare ediyorduk ve sözümüz dinleniyordu şimdi gelin halimize bakın başkalarının insafına kaldık ve onların iki dudağı arasından çıkacak bir söze bakıyoruz.
Nimetleri devam etmeyen, elden ele intikal eden vefasız dünyaya yazıklar olsun, bir halden bir hale evriliyoruz ve dünya bizi bir bu yana bir o yana savurup duruyor.
Kendi zamanında kral olan Numan isimli birisinin kızı Harfe, Sa'd b Ebi Vakkas Hz.nin huzuruna esîr olarak çıktığında söylediği beyitler bunlar.
Buna yakın bir şiiri bu anlamda şöyle terennüm etmişler :
اذا ذل في الدنيا الاعز واكتسى
اعزتها ذلا وساد مسودها
هناك فلا جادت سماء بضوئها
ولا اشرقت ارض ولا اخضر عودها
İze zelle fi ddünyêl eazzü ve iktesê eizzetuhe zillen ve sêde mesûduhe.
hunêke felê cêdet semâün bidavihe
eşraket ardun velehdarre ûduhâ.
İzzetli ve şerefli insanlar dünyada zelil olmuş ve zillet elbisesini
giymişlerse,söz sahibi olmayanlar ve layık olmayanlar efendi olmuş ve paraları onları konuşturuyor ve belki makamlara gelmişlerse, öyle bir zamanda gökyüzü cimrilik yapıp güneşi, ayı ve yıldızları ışık vermese de, yeryüzü bitkilerini ve yeşilliklerini çıkarmayıp coşmayıp cimrilik yapsa yeridir.
Bu ikinci şiirde de sitem vardır,konuşmaması gerekenler konuşunca, konuşması gerekenler de susup veya susturulunca yeryüzünde hayır ve bereketin azaldığı anlamına gelir.
Belki kıyametin orta alametlerinden birisi O'na salat ve selam olsun Rasulullah efendimizin şu sözünde geçen husustur, Kıyamet ne zaman kopacaktır diye soran bir sahabiye Rasulullah efendimiz :
"Emanet kaybolunca diye cevap vermiştir, emanetin kaybolması ne demek diye sorulunca, "Bir iş ehli olmayana verilince kıyameti bekleyin buyurmuştur"
Buhâri Hadis no : 59
Bu iki şiirden ve mübarek hadis-i şeriften müslümanlar kendi paylarına düşeni alacak olursa şunu diyebiliriz: Bugün Kur'an bir vadide müslümanlar başka bir vadide bulunuyor, mukaddes kitapları olan kur'an-ı Kerim ve parlak sünnet olan Rasulullah Efendimizin sünneti ile hükmedilmediği için, dolayısıyla bu iki ana kaynak iyi yaşanmadığı ve anlaşılmadığı için hayata yansıtılmadığı için sıkıntılar kaçınılmazdır.
Bu kısa yazıyı Hz. Ömer efendimizin bir iki mübarek sözü ile bitirelim.
Biz fakirdik Allah bizi zengin etti,biz zelil idik Allah bizi İslam ile aziz etti,eğer biz izzeti şerefi ve varlığı başka yerde ararsak eski hale dönmemiz kaçınılmazdır.
Allah'ım bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi dünyada da ahirette de izzet ve şeref içinde olan bahtiyar kullarından eyle, elinden geldiği kadar yüce kitabını tahkim ve tatbik etme çabasında olan müminlerden eyle.Âmîn
Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü
20 Mayıs 2024 P.tesi
YORUMLAR