İKİ MÜCTEHİD'İN NEZAKETİ
احب الصالحين ولست منهم
لعلي ان انال بهم شفاعة
واكره من بضاعته المعاصي
ولو كنا سواء في البضاعة
Uhibbussalihîyne ve lestü minhüm,leallî en enêle bihim şefêeh,ve ekrahu men bidâ'etuhul meâsî,velev künnê sevêen filbidâeh.
Ben salih kimselerden olmasam bile, belki şefaatleri bana ulaşır umuduyla salih kimseleri severim, sermayesi ve yaptığı işleri günah olanları da ikrah ederim sevmem, gerçi benim de sermayem böyle olanların sermayesine eşittir, aynıyız.
İmam-ı Şafii bu şiiri Ahmet b.Hanbeli övmek ve onun salihlerden olduğunu ifade etmek için söyler ve ona iltifat eder.
Bunun üzerine Ahmet b.Hanbel de İmam-ı Şafii’ye şu cevabı verir:
تحب الصالحين وانت منهم
ومنكم سوف يلقون الشفاعه
وتكره من بضاعته المعاصي
وقاك الله من شر البضاعه
Tuhibbussâlihîne ve ente minhüm,ve minküm sevfe yelkevneşşefê'eh,ve tekrahu men bidâetuhulmeâsi vekâkellâhu min şerr il bidâeh.
Sen salihleri seviyorsun (zaten) sen de onlardan birisin, salihler sizin gibilerden (Yüce Allah'ın izniyle) şefaat görürler, sen işi gücü günah işlemek olanları ikrah ediyorsun, Yüce Allah seni işi gücü günah olanların sermayesi olan günahlardan korusun.
İkisi de mutlak müctehid olan İmam-ı Şafii ve Ehli Sünnetin imamı olan talebesi Ahmet b.Hanbelin tevazuları, nezaketleri abartmadan birbirlerine iltifatlarından bir örnek.
İmam-ı A'zam Ebu Hanife, İmam-ı Malik, İmam-ı Şafii ve Ahmet b Hanbel başta olmak üzere kıyamet sabahına kadar gelecek olanların yolunu içtihad, ilim ve eserleriyle, talebeleriyle aydınlatan Fakih, müfessir, Muhaddis, Mutasavvıf, mücahid, şehit gönül erleri ve daha başka dallarda hizmet veren bu kutlu kervanın ve Sevad-ı A'zamın tüm muntesiblerine sevenlerine, bu yolda yürüyenlere selam olsun.
Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi başta Rasulullah efendimizin ve Yüce Allah'ın kendilerine şefaat izni vereceği kimselerin şefaatine nail eylesin.
Amîn.
YORUMLAR