FELAK ve FİLAK
الأمر ابين من الفلق
وانكاره فلقة من الفلق
El emru ebyenü minel felaki,
ve inkâruhu filkatün minelfileki.
İş sabah(fecir) gibi açık, net,parlak ve âşikârdır,
bunu inkâr etmek, bunda tereddüt etmek büyük bir musibettir.
Akîl ve bâliğ olan kişi, hakkı batıldan,iyiyi kötüden,doğruyu eğriden, faydalı olanı zararlı olandan ayırabilen kimsedir. Bir itibara göre iki akıl vardır, meâd aklı ve meaş( maaş) aklı.
Meâd aklı ahirete azık toplayan, ahireti dünyaya tercih eden,hakkı, doğru
olanı,iyiyi, batıldan eğriden kötüden ayıran akıldır,sahibine akıllı denir, meaş (maaş) aklı dünya maslahatını bilip gözetendir,bu aklın sahibine mecazi olarak akıllı denir.
Bir mü'min akîl ve bâliğ geçindiği halde dünya ve ahiret menfaatını, müminlerin maslahatını, kazanımların (özellikle dînî alanda olanların) korunmasının gereğini bildiği halde ön plana alıp tercih etmiyorsa, Hakkı (kısmî de olsa) görüp uymuyorsa, batılı görüp karşısında durmuyorsa, bu bir faciadir ve musibettir,yok bütün bunları hala fark etmiyor ve edemiyorsa, sabahın apaçık aydınlığı gibi olan hakikati hala görmüyorsa bu daha vahîm bir fecâattır, musibettir ve yıkımdır.
فان كنت لا تدري فتلك مصيبة
وان كنت تدري فالمصيبة اعظم
Fein künte lê tedrî fetilke musîybetün,
ve in künte tedrî felmusîbetü a'zamu.
Eğer bilmediğin halde doğruyu seçmiyor batılı tercih ediyorsan bu bir musibettir, yok bildiğin halde doğruyu seçmiyor ve batılı tercih ediyorsan bu daha büyük bir musibettir.
Huzeyfe ibnül Yemani r.ah'a sormuşlar: Kişi fitneye düştüğünü ne zaman anlar şöyle cevap vermiş dün batıl gördüğünü bugün doğru görüyorsa bilsin ki fitneye düşmüştür
Hâkim:5/514.
Başınıza gelen her musibet kendi (ellerinizle) yapıp ettikleriniz yüzündendir
Şûrâ Suresi:30.Ayet.
Bu mübarek ayeti kerimeyi hakikatı ve elimizle ve ellerimizle yaptıklarımızı unutmayalım
Allah'ım! Bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize hakikatı, sabah gibi, fecir gibi aydınlık net safi ve berrak görmeyi nasip eyle.
Amin.
YORUMLAR