Ahmet Özkan

Ahmet Özkan

İlmin Kaleminden

DÜNYA'NIN TADI YOK

19 Ekim 2024 - 10:44

DÜNYANIN TADI YOK

لا طيب للعيش ما دامت لذاته
منغصة بالدكار الموت والهرم
Lê tıybe lilayşi mê dêmet lezzêtuhu munğassaten biddiker il mevti vel heremi.

Dünya hayatının lezzetleri (ve tadı), ihtiyarlık,gam,keder hüzün,hastalık, yaşlılık ve õlümle beraber lezzet olmaktan çıkıyor.Onun için dünyada (hakiki,ve dâimi, yüz güldüren ) bir lezzet yoktur.
Başka bir ifade ile ölüm dünyayı rezil etmiştir.

Hayatta görünen ve yaşanan bütün lezzetler geçicidir.

İhtiyarlığı ve ölümü unutan ihmal eden bir kişi, kabristan ile kendi evi arasında  gafletten bir perde çekse bile,  belki geçici bir lezzet yaşar ama, yaşlılık ve ölüm aklına gelsin gelmesin bir gün bu lezzetler kesin yok olacaktır.

Yüce Allah'ın kulları için mübah kıldığı güzel ve helal olan şeylerden lezzet almak ve hoşlanmak elbette dinen yasak değildir.
Haram olan ve yasaklanan lezzetler ise, nefse hoş gelebilir ancak bunun sonu hüsran olur, zira yüce Allah'a gülerek isyan eden ağlayarak ceza görür.
Onun için şöyle demişler: yüce Allah'a gülerek itaat etmek ağlayarak isyan etmekten daha iyidir.

Hayatını Kur'an'a ve sünnete göre yaşayan bir mümin, en akıllı en isabetli ve nimetleri yerli yerince kullanan bir kişidir.
Zira en büyük zevk, tat ve halavet Yüce Allah'ın taat ve ibadetinde bulunur.
İmanın, İbadet ve taatın zevkine  ve lezzetine varan bir mümin'in  duyduğu ve hissettiği huzuru dünyanın hiçbir lezzeti ve zevki bozamaz.
Resulullah efendimiz bu hususta bir hadiste şöyle buyurmaktadır:
"Yüce Allah'ı rab, İslam'ı din ve Resullah efendimizi peygamber olarak(kabul edip) razı olan kişi imanın tadını almıştır."
Müslim Hadis no: 34.

İnsan hayatı  böyle bir rıza ile güzelleşir, süslenir, anlam kazanır ve böyle bir hayat dünyayı ahiretin tarlası kılar.

Allah'ım bizlere bütün mümin kardeşlerimize ölmeden önce, ölürken ve öldükten sonra, arzın altında ve arz günü rahmet eyle.Amin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

19;Ekim 2024 C.tesi

Reklam