Ahmet Özkan

Ahmet Özkan

İlmin Kaleminden

Azına Az Denmez

03 Ekim 2022 - 05:07

قليل منك يكفينى ولكن
قليلك لا يقال له قليل

Kalîlün minke yekfîni velâkin, kalîluke lâ yukâlü lehû kalîlün

Ey Yüce Allahım! senden bana gelecek ( bir üns nefahâtı ve rahmet esintisi, maddi veya manevi bir nimet ve ikram) az gibi görünse de bana yeter, (beni ihya eder) gerçi senin in'am edip lütfettiğin ve edeceğin az'a da az denmez.
Rahmet ummanından ve feyzinden bir katre, bir damla rahmet dünyayı ihya eder.

Yüce Allah'ın mübarek bir nazarı ve iltifatı gayri muslini Müslüman, deliyi veli, Müslümanı kâmil yapar, kâmili ve mükemmeli mükemmil hale getirir.

Bütün bereketlerin, tüm çeşitleriyle rızkın, hayrın ve iyiliğin hazineleri ve  kaynakları Yüce Allah'ın tasarrufundadır.

Ayrıca rızık( helal olsun haram olsun) yüce Allah tarafından önceden taksim edilmiştir.

Sadece rızık değil, rızık gibi ahlak da kullar arasında önceden taksim edilmiştir.

Yüce Allah'ın gerek önceden lütfettiği matbû' akıl, ve gerek sonradan tecrübelerle olgunlaşan yine Yüce Allah'ın lütfettiği mesmû' akıl ve her şey önceden planlanmıştır.

Daha sonra meâş ve meâd aklı gibi büyük akla temel olacak çocuk aklına az denebilir mi, koca ağaçları içinde barındıran bir çekirdeğe az denebilir mi?
İhtişamla ibretle ve derinlemesine bakan göz ile yavan ve yüzeysel bakan göz bir şeyi aynı görmez. " O halde ibret alın ey akıl sahipleri!" Haşr suresi: 2.Ayet.

Sadece bunlar değil, din ve dünya adına Kul’a verilen bütün nimetler Yüce Allah’tan olunca, bunları korumak çok değerli görmek lazımdır.
Zira şükürle nimetler artar. Şükür ise hem Yüce Allah'ın emri, hem de mevcut nimetlerin sigortası ve gelecek nimetlerin garantisidir.

Allah'ım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi verdiğin ve sayılamayan nimetlerine şükreden, senden gelen ve az gibi görünen ama çok kıymetli ve pahalı olan tüm nimetlere hakkıyla ve saygıyla muamele eden kullarından eyle. Âmin.

 

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum