Ahmet Özkan

Ahmet Özkan

İlmin Kaleminden

Acı Ama Gerçek

13 Kasım 2022 - 08:30

ACI AMA GERÇEK
Fakat umumi değil elbette istisnaları da vardır.
اذا قل مالى فما خل يصاحبنى
وفى الزيادة كل الناس خلانى
كم من عدو لأجل المال صادقنى
وكم صديق لفقد المال عادانى


İzê kelle mêlî femê hillün yusahibunî,
Ve fizziyêdeti küllünnesi hillêni,
Kem min aduvvin lieclilmêli sâdekanî,
Ve kem sadîkin lifekdilmêli âdâni.

Malım azaldığında (hele hele Yok olduğunda) yanımda var olan dostlarımın hiçbiri yanımda görünmez olur, malım çoğalıp arttığında ise bakıyorum herkes yanımda ve benim dostum olmuş.


Durum böyle olunca görüyorum ki beni sevmeyenler bile mal ve menfaat için bana dost oldu da,bir çok dost'da mal yüzünden (malım gittiği için) bana düşman kesildi.

Şâir belki haklı olarak sitem ediyor, haklıdır ve bunun yaşadığımız ortamda  örnekleri de görüyoruz.Bu husus toplumda az değildir mâlesef.
Bir kişi'nin size sevgisi size olan ihtiyacı kadar ise, ihtiyacı bitince sevgisi de dostluğu da bitiyor.
Hakiki sevgi cefa ile ve iltifat ile ,vermekle ve almakla değişmez.

Şu gerçeği de unutmamak gerekir kusursuz dost arayan dostsuz kalır zira Enbiyâ ve Rusul hariç herkes'in kusuru vardır.

Her dost bir değildir, bazı dostlar gıda gibidir, bazıları ilaç gibi, bazıları hastalık gibi, diğer bazıları da zehir gibidirler.

Gıdasız olmaz, ilaç gerekli olduğu zaman kullanılır, hastalıktan korunmak gerekir ve mecbur kalınca insan o hastalıkla beraber yaşar ve onu kontrol altında tutmaya çalışır, zehirden ise mutlaka uzak durmak lazımdır.

Dost sadece etten kemikten bizim gibi olan insan olmayabilir telefon televizyon gazete dergi kitap ve buna benzer şeyler de bir nevi dostturlar onlara karşı da ahiret yolcusunun temkinli olma mecburiyeti vardır.

Akıllı insan temkinli olur,sevecekse ölçülü sever,buğzedecekse (meşru bir gerekçeden dolayı) ölçülü buğzeder,

Hz Ali efendimize nisbet edilen bir söz vardır: Sevdiğini ölçülü sev bir gün buğzedebilirsin buğzettiğine de ölçülü buğzet,bir gün sevebilirsin.

Yüce Allah her konuda olduğu gibi bu konuda da ölçülü olmayı kardeşlerimizin ve dostlarımızın hukukunu gözetme konusunda hassas olmayı biribirimize dinin en büyük rüknü olan nasihatı gerektiğinde usulen yapmayı ve yapılan nasihata kulak vermeyi lütfeylesin. Âmin.

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum