Haftada 3 Gün Çalışan Eğitim Çalışanları: Hizmetliler

Yusuf KOÇAK

Sesli Makale Dinle Değerli okurumuz, browser'ınız maalesef ses dosyasını desteklemiyor  

Onlar okullarda çalışıyor. Hizmetli olarak... Ne çalıştıklarından bir şey anlıyorlar ne de evde geçirdikleri zamandan. İki arada bir derede kalmış durumdalar. Sadece sağlık sigortasından yararlanıyorlar, emeklilik primleri yatırılmıyor. Ayda 7000 TL kazanıyorlar.

 

Şimdi bu hizmetlilerin hizmetleri sağlıklı olabilir mi? Bir düşünün. Pazartesi iştesiniz, salı evde, çarşamba işte, perşembe evde, cuma işte. Cumartesi ve pazar evde. Böyle bir iş hayatınız var. Çalışmadığınız günlerde başka bir yerde çalışabilirmiş bu insanlar, öyle diyorlar. Böyle bir şey mümkün mü? Hangi iş yeri bu kalan zamanlarda çalışmayı kabul eder ki? Hiçbir kurum bu insanlara kalan zamanları için iş vermez.

 

Peki, bu insanlar eve ekmek götürebiliyor mu? Hayır. Ayda 7000 TL nedir? Sadaka mı bu? Bu durumda olan binlerce insan var.

 

Öte yandan, okulda çay ocağında duran Fatma Abla Pazartesi günü çay veriyor, Salı günü o yok, çay verilmiyor. Çarşamba günü çay veriliyor, Perşembe günü çay yok. Okul müdürünün misafirlerine kim çay veriyor o olmadığında?

 

Tuvaletleri kim temizliyor? Diğer pek çok hizmetli görevlerini kim yapıyor? Böyle bir çalışma hayatından ne beklenir? Bu insanlar çok düşük bir ücret olan asgari ücrete razılar, bu bile onlara çok görülüyor. Sözün bittiği yerdeyiz. O yüzden, ben de başka bir şey demiyorum. Söyleyecek başka bir şey yok ne yazık ki!