Saklı Hazine; ADANA
Saklı Hazine Adana
Türkiye, doğal zenginlikleriyle, üç tarafının denizlerle kaplı olmasıyla, nehirleri, gölleri, yaylalarıyla, nehirleriyle, ormanlarıyla, dört iklimin bir arada yaşandığı muhteşem bir ülke.
Her bir kenti, ilçeleri eşsiz güzellikleriyle, yeraltı ve yerüstü zenginliklikleriyle dopdolu.
Ama, Adanamız bir başka güzel. Tarım ve hayvancılığa uygun coğrafyası, son dönemlerde öne çıkarılan seracılık faaliyetleri, bu amaçla projelendirilmiş SERA OSB'si, su ürünlerinde geleceğe yönelik önemli iddiaları olacak SU ÜRÜNLERİ OSB'si, GIDA OSB çalışmaları, 45 yıldan beri faaliyette olan Hacı Sabancı OSB'sine ilaveten uzun yıllar öncesine dayanan sanayi geleneği ve envanteri ile Marmara'ya alternatif olabilecek zengin bir üretim bölgesi.
Adana her mevsimiyle, bereketli topraklarda, tarımsal üretimin zengin olduğu bir kadim kent.
Bu toprakların bize cömertçe sunduğu yer üstü zenginliklerinden biri de NARENCİYE.
Bölgemizin narenciye rekoltesi sadece Kozan bölgesinde, yıllık 500.000 Ton.Buna, Adana içi üretimi, Misis, Karataş ovası, Yüreğir, Sarıçam da eklendiğinde, ortaya devasa bir rekolte çıkacaktır.
Hele çevre il ve ilçeler birlikte değerlendirildiğinde; Dörtyol, Payas, Erzin,Tarsus, Mersin..
Limon, mandalina, portakal, greyfurt, turunç, kamkat meyvelerinin neredeyse tamamına yakını ağaçtan toplandığı gibi iç ve dış piyasaya sunuluyor.
Endüstriyel olarak işlenebilen miktar çok az. Oysa Narenciyede ürünlerin işlenerek paketlenmesiyle hem satış fiyatlarında hem de karlılıkta olağanüstü kazançlar sağlanabilir. Uluslar arası proses – profit (işleme ve kârlılık) yerinde ederinin 4 katı getiri elde edebilmek mümkün. Narenciyenin; suyundan, kabuğundan, yağından, çekirdeğinden, posasından gelir elde edebilmek münkün !
İşleme yapacak tesislerde çalışacak personel, iş akışından kaynaklı hareketliliğe bağlı taşımacılık, ambalaj, yan gelir - gider hareketliliği ile ekonomiye yansıyan katma değer ve ekonomik hareketlilik mevcut rakamların kat kat üzerinde gerçekleştirilebilir.
Kozan bölgesi pilot bölge olarak seçilerek, entegre bir meyve işleme tesisi projesi kurmak için artık zaman gecirilmemeli. Bölge narenciye üreticilerinin,Ticaret odası ve sanayicilerin bir araya gelmesiyle kurulacak bir yapı ile bu iş başarılabilir. Bu konuda Adana Valimizin önderligiyle bir an önce harekete geçilmesi bölge ekonomimizin gelişmesine önemli katkılar koyabileceği inancındayız.
Bu model üretimle; meyve konsantresi, meyve suyu, meyve salatası, reçel çeşitleri, kurutulmuş meyve, yağlar, esanslar, yem vs üretimleri yapılabilecektir.
Aynı bakış açısıyla; Karpuz ve kavun için aynı prosedürleri takip ederek benzer sonuca ulaşmamız işten bile değil!
Çiftçimizin, bahçecimizin kazanması bir üst lige taşınması gerekmektedir. Bu sayede daha nitelikli tarım ve tarıma dayalı sanayi geliştiği gibi, istihdam ve ihracat artışı da olacaktır.
Pamuk gitti, narenciyeyi ihmal etmeyelim