Önemli Bir Anım

Vedat KAHYALAR

BİR ANI
"Hayallerinizi Küçümsemeyin" 
Yıl 2007 Adana Organize Sanayi Bölge Müdürüyken, Trabzon-Arsin OSB de bir toplantıya katıldık. Türkiye’nin önde gelen OSB müdürlerinin katıldığı bir “Arama, OSB Geliştirme” toplantısıydı. 

OSB  müdürü deyip geçmeyin, çoğu, Türk sanayiinin çok önemli "görünmez" kahramanlarıdır. Sanayi yatırımları, sanayi bölgeleri, enerji, su, doğalgaz temini, temizlik, itfaiye, ulaşım, lojistik hizmetleri hep bu müdürler tarafından hazırlanır. Böylece Organize güç olarak Sanayi yatırımları daha kolay ve güvenli yapılır.

Bir araya geldiğimizde, sanayi tesisleri için;  kümelenme, dayanışma, birlikte üretim, yardımlaşma, ortak eleman, laboratuvar,  makina kullanımlarını nasıl daha verimli kullanılabilir arayışı içindeydik.

İhtisaslaşma, belli meslek gruplarının toplandığı OSB’lerin kazanımları, kolaylıkları, verimliliğe ve maliyete olumlu katkılarını konuştuk.
Gerçekten, OSB  kurulumunda ihtisaslaşma çok faydalı bir fikirdi.

Plastik, Kimya, otomotiv OSB’ler kurulmuş ve oldukça başarılı olmuştu. Doğal kümelenme gerçekleşmiş, işbirlikleri, güç birlikleri yapılmıştı.

Şimdi bunlara "Tarıma dayalı OSB" fikri mayalanıyordu. Profesyonelce yapılan seracılık, hayvancılık, çiçekçilik,  balıkçılık olabilir miydi?  

Bunları tartışırken, Trabzon/Arsin' de denize yüksekten bakan bir mevkide çay içerken denizde balık çiftliklerini görünce heyecanla bağırdım "BALIK OSB" kurulabilir diye. Duyanlar katıla katıla gülüp adeta dalga geçtiler benimle! Böyle bir OSB olur mu? diye.

Ben de savunmaya geçtim. Bu işletmelerin kıyıda; balık yumurtası, kuluçka, yem üretimi, soğuk hava tesisleri, balık ağları, konserve fabrikaları vs olsa kötü mü olur ?

Çevreye duyarlı olsalar, onlar için gerekli hizmeti, kurulacak OSB sağlasa, elektrik, temizlik, ulaşım, güvenlik, taşıma, lojistik, piyasa bilgileri değerlendirme, ARGE, laboratuvar, ticaret merkezi vs olsa fena mı olurdu ?

Önce bu fikrime gülen bölge müdürü arkadaşlarım "hiçte fena fikir değilmiş " demeye başladılar. Bu konuda bir çok yerde konuştum, yazdım...
Araştırdıkça, doğu Asya'da çok büyük alanlarda tarla balıkçılığı uygulamalarını öğrendim. Suud'ların, petrol sonrası için devasa boyutlarda tarla balıkçılığı yapmaya başladıklarını, Başarılı sonuçlar aldıklarını öğrenmem beni daha çok heyecanlandırıyordu.

Ve yıllar sonra...
Türkiye’nin ilk "Su ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’ni " Adana'da kurma çalışmalarını teklif ettiğimde de  gülenler, şaşıranlar olmuştu. Heyecanla tatlı su ve deniz suyuyla dolduracağımız tarla havuzlarında; balık, karides vs su ürünleri üretiminin yollarını, evrelerini, kente sağlayacağı istihdam ve katma değeri anlattım. Bölgenin önemli balık, karides avlayan, yetiştiren işletme sahiplerine ayrıca anlattım projeyi. Büyük kabul gördü.

Yer seçimi olarak , Karataş, Adalı  bölgesi seçildi. Hazineye ait tarıma elverişli olmayan çok büyük bir arazi bulundu. Suyun araziye getirilmesi, arazinin mevcut su kullanım kolaylığı ve parselasyon projelerine geçildi. Bu çalışmalar nihayet sona erdi ve alt yapı çalışmalarına yakında  başlanacak. 

Adana’nın Karataş ilçesinde kurulması planlanan Karataş Su Ürünleri TDİOSB, Adalı Mahallesi'nde, Ceyhan Nehri'nin Akdeniz'e döküldüğü yerdeki 6 bin 337 dekar alanda hayata geçirilecek.

Karataş'ta kurulması düşünülen "Su ürünleri OSB " hem Adana için hem de ülkemiz için ilk olma özelliğini taşıyacak.
Ceyhan Nehrinin tatlı suyu bizim için avantaj olacak. Hem tatlı, hem deniz suyu ile üretim yapılabilecek.
Balık ve karidesin büyük kısmının ihraç edileceğini düşünürsek, bölgemiz için ve ülkemiz için önemli bir istihdam ve ihracat olanağı hayata  geçmiş olacak.

OSB'nin faaliyete geçmesi ile yılda 60 bin ton su ürünleri üretimi, çoğunluğu kadın olmak üzere 5 bin kişiye istihdam, parasal olarak 350 milyon dolar hasıla ve 250 milyon dolar ihracat hedefleniyor.

Bir başka hayalim de SERA OSB idi..

Karataş-Bebeli'ye SERA OSB hayalimiz de gerçekleşiyor.
SERA OSB altyapı çalışmaları Karataş ilçesindeki Bebeli Köyünde, 3 bin 200 dekarlık alanında gerçekleştirilecek, altyapı inşaat ihalesi için toplam maliyet 665 milyon lira olarak belirlendi.

Sera OSB’nin işlerlik kazanması ile yılda 100 bin ton bitkisel üretim yapılması planlanıyor. Proje kapsamında yeşil üretim için; yağmur suyu hasadı ve atık su arıtması ile karbon salınımını azaltıcı önlemler de yer bulacak. Seralarda ağırlıklı olarak az ilaç ve gübre kullanımını öngören topraksız tarım gerçekleştirilecek. Karataş Sera OSB’de en küçük sera büyüklüğü 25 dekar, en büyük sera büyüklüğü ise 125 dekar olacak.

5 BİN KİŞİ İSTİHDAM HEDEFİ
Adana’daki üretilen bitkisel üretimin her 10 kilosundan 1 kilogramının, Karataş OSB’de üretilmesi hedefleniyor. Karataş Sera OSB’de;  işleme, paketleme, depolama ve AR-GE tesisleri bir arada bulunacak. Sera OSB’nin tam anlamıyla hayata geçmesi halinde 5 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Bu arada, enerji ihtiyacı da bölgeye kurulacak 20 megavat kurulu güce sahip güneş enerjisi santralinden sağlanacak ve proje yeşil, çevreci, sıfır atık projesine uyumlu olacak.

Hayallerinizi küçümsemeyin.

Vedat Kahyalar 1.09.2024