Modern Zamanlardaki Putçuluk

Vedat KAHYALAR

Sesli Makale Dinle
  Değerli okurumuz, browser'ınız maalesef ses dosyasını desteklemiyor
Modern zamanlardaki putçuluk:
Lat, Uzza ve Menat...

Bunlar, İslam öncesinde, Otorite, Güç ve Para sembolleriydi. 

Bunlar en fazla prestij gören, en fazla tapılan putlardı. İnsanlar uzaklardan, yakınlardan onlara koşarlardı.Putperest Araplar tarafından Allah’ın kızları olarak kabul edilen Lât ve Uzzâ ile birlikte Menât adlı puttur.

LAT PUTU: kader, kısmet ve bereket tanrıçasını simgeler.

UZZA PUTU: sabah ve akşam yıldızlarıyla temsil edilir. Yani günün döngüsünü gece ve gündüzü temsil eder. Aynı zamanda savaş ve aşk tanrıçasıdır. Azizleri, dindeki aracıları, tanrıya yaklaştırıcıları temsil eder.

MENAT PUTU: Tanrıça Menat ise inancı ve ölümü temsil eder. Para ve güç bu putun en önemli temsiliyetidir.

Mekke fethedildiğinde bu putlar da dahil olmak üzere tüm putlar kırılarak yok edildi.

Emin ve güvenilir bir insan olan Hz Muhammed AS, bu topluluğa yepyeni bir söylemle geldi. Allah'a ulaşmak için aracılara gerek yok dedi. Bunların hiçbir gücü de yok, faydası da dedi.

Allah'ın kulları üzerindeki hakkı, kulların O'na İbâdet edip, başka hiçbir şeyi şirk/ortak koşmamalarıdır.? buyurmuştu peygamberimiz.
(Buhârî; Müslim)

" O , kendisinden başka ilah olmayan, yardımcısı, yedeği, yakınlaştırıcısı olmayan, İnsana şah damarından daha yakın, benzersiz, eksiksiz ve hiç bir şeyle kıyaslanamayan tek yaratıcıdır." dedi.
"Nerede olsanız, O sizinle beraber olan ve yaptıklarınızı görendir.” (el-Hadîd, 57/4).

"Kullarım sana, beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O hâlde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulabilsinler." (el-Bakara 186)

O'na (SAV) inandık ve tek olan Allah'a iman ettik. Yaşamımızın anlamı, kalitesi değişti. Dünyayı değiştirmeye başladık. Sömürü,  şirk, faiz, hırsızlık, adaletsizlikler, fakirlik, fuhuş, uyuşturucu kullanımı, haksız cinayetler büyük oranda azaldı.

Ne zaman ki bilgiden ve hikmetten uzaklaştık, ahlak yaşamın en önemli davranış biçimi olmaktan çıktı, artan yeni inanan nüfus, vergiler, devlet gelirleri, savaş ganimetleri  bu süreçte çok ta ideal yönetilemedi.

İktidar hırsı, zenginlik arzusu, gösteriş ve  biriktirme tutkusu, güce olan hayranlık yeniden hayatımıza hakim oldu, bu putlar yeniden hayatımıza yaklaştılar, 

Ne oldu bize ?
Vaz mı geçtik biz bu inançtan? 
Yaratıcımızın seçtiği yaşam ve inanç sisteminden. Sözde Müslümandık hâlâ ancak davranışlar eskiye dönmeye başlamıştı sanki.

Ne demişti Muhammed AS yüzyıllar öncesinde ?

 [ Ümmetimle ilgili olarak en çok korktuğum şey, Allah'a şirk/ ortak koşmalarıdır. Dikkat edin; ben size onlar aya, güneşe ve puta tapacaklar demiyorum. 
Fakat onlar (hâkimiyet hakkını bazı fertlerde, zümrelerde meclis ve toplumlarda görecekler), Allah'tan başkasının emirlerine ve
arzularına göre iş yapacaklardır ve gizli şehvet içinde olacaklardır.?
(İbn Mâce, Zühd 21, hadis no: 4205)]

Tekrar hakim olmaya başladı; 
Lat, Uzza, Menat putları? 

Hayatımıza;  Otorite, güç ve para neden yeniden hakim olma yolunda hızla ilerliyor? 

Hem de böyle tersine ilerlerken; adalet, merhamet, liyakat, dayanışma, dürüstlük, sevgi, sadakat değerlerini yıkarak, yeni nesillere bunları göstermeyerek yok ediyoruz .

Bu gidiş nereye ?