Adana Kebabı
ADANA KEBABI
Adana kebabı deyip geçmeyin.
Ülkemizde ve Adana' da her gün milyonlarca insanın tercihiydi Kebap. Adana ekonomisi için çok önemli bir değerdir kebap.
Adana'da adresler, yol tarifleri kebapçılara göre yapılır. Kentin en güzel, en geniş işletmeleri kebapçılar tarafından işletilmektedir. Kentin sosyal yaşamına ve istihdamına ciddi olumlu katkıları var.
Adana'da kebabın bambaşka bir anlamı vardır. Mutlu günlerde, kutlamalarda, misafir geldiginde, hafta sonlarında, tatillerde, mezuniyetlerde düğün evlerinde, hatta cenaze evlerinde Adana'lı için olmazsa olmazlardandı Adana kebabı.
Ekonomik krizin büyüklüğü onu da vurdu! 1 Porsiyon kebap 175 TL, 1 kutu cola 30 TL!
Bu fiyatlar sürdürülebilir fiyatlar değil!
2 çocuklu aile 1.000 TL den aşağı kalkamaz masadan. Haliyle bugün gittiğim kebapçı gibi bomboş kalıp, durgunluk yaşamaları kaçınılmaz. Önce işçi çıkarmalar, porsiyon küçültmeler ve tavuk dürüme geçiş...
Yazık oldu Adana'ya, yazık oldu dünyanın en meşhur yemeğine.
Ne diyelim "sebeb olan kebap olsun".... demeyelim de kebap yiyemesinler.
Adana ile özdeşlesmiş, Coğrafi İşaret belgesine sahip Adana Kebabı ile ilgili bilgileri hatırlayalım.
Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir.
Coğrafi işaret, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye'deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu bu ürünlere verilen tescil işaretidir.
Adana kebabı:
Tescil No: 65
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti
Kullanım Biçimi: Markalama
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Adana Kebabı’nı diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik, söz konusu kebabın üretiminde kullanılan etin, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş koyunlardan elde edilmiş olmasıdır. Ayrıca üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katmaktadır. Karışım hazırlanırken aşağıda belirtilen maddelerin dışında (salça, sebze, karabiber, içyağı vb.) hiçbir madde katılmaz. Pişirme esnasında kesinlikle vantilatör kullanılmaz. Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurları olan yeşillik ve salata ile eksiksiz olarak yapılır.
Üretim Şekli:
Et ve Hazırlanışı: Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki koyundan elde edilen et yağ, sinir, damar ve zarlarından ayıklanır. Ayıklanan et, parçalar halinde bir gün dinlendirilir. Koyundan elde edilen kuyruk da aynı şekilde ayıklanıp, dinlendirilir. Dinlendirilmiş et, "zırh” tabir edilen, iki elle kullanılan, keskin bıçakla kıyılır. Kıyılmış et miktarının yüzde 15'i kadar dinlenmiş kuyruk, zırh ile ayrıca kıyılır. Kıyılmış et ile kuyruk, binde üç ile binde sekiz arasında (ideali binde beş) acı kırmızı biber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Bu karışım Adana Kebabı'nın ana unsurunu teşkil eder. Farklı olarak, yukarıdaki karışıma, kırmızı taze biber, soyulmuş kök sarımsak ve acı yeşil biber doğranarak katılır. Hazırlanan karışım tekrar yoğrularak homojenlik sağlanır. Yoğrulmuş karışım, zırh ile tekrar kıyılır. Kıyma tekrar yoğrulur. Homojen hale gelmiş karışım, 0.5 cm kalınlığında, 3 cm eninde, 90-120 cm uzunluğunda demir şişlere sıvanır gibi yapıştırılır. Bu işleme, “eti şişe saplama” adı verilir. Saplanan et, şiş yüzeyine dengeli bir şekilde yayılır. Dengeli sıvama pişmenin önemli şaftıdır. Saplama esnasında el suya batırılıp şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem, etin şişten dökülmemesi için önemlidir. Ancak elde kalacak su miktarı gayet az olmalıdır. Su çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Şişe saplanan et miktarı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı’nın eti 270-280 gramdan az olamaz.
Pişirme: Hazırlanan şişler, alevsiz, durgun, korlu, meşe kömürü ateşinde, yeteri miktarda pişirilir. Pişirme derecesi, etin renginin kırmızıdan koyu kahverengiye dönme seviyesidir. Pişirme esnasında şişler sık sık çevrilir. Bu sırada etin yüzünde oluşan yağlar pide ekmeklerle sıkılarak alınır ve yağların ateşe damlaması önlenir. Yağlar ateşe akarsa ateş alevlenir ve et dağlanır, kalite bozulur. Yağlanan pide ekmekler, pişmekle olan kebabın üzerinde tutularak, ekmeklerin ısısı korunur.
Adana kebabının yeniden mutlu sohbetlere ev sahipliği yapacağı günlerin özlemini duyuyoruz.