Sevgi ve Hoş Görü Her Acıya İlaçtır

Sait ÖZDEMİR Uzman Psikolojik Danışman

"Dünyadaki amacımız sevmeyi öğrenmektir. Hayat sevgiyi öğrenme sürecidir  " der, Paulo Coelho . 
Çok özlü ve anlamlı bir cümledir’ yüreğinde sevgi beslemeyen insan ot gibidir’.cümlesi.
İnsan düşüncelerini söz ve yazı ile dışa vurur, tepki alır veya tepki verir. Bunun karşılığını sevgi, saygı, hoşgörü, kin, nefret, öfke ve kızgınlık şeklinde alır.
Erich Fromm’un deyişiyle gerçek bilgiye erişmenin tek yolu sevme eylemidir.
Bu dünyada her şey sevgiyle güzelleşir. Her şey sevgi tohumlarıyla hayat bulur.
Sevgi, insanlar arasındaki en kuvvetli bağdır. Göstergesi fedakârlıktır. İnsanlar arasındaki pozitif iletişimi sağlar. Sevgi verilerek öğretiliyor.
İnsanın yaratıldığı antik çağlardan beri sevgi ve saygı kilit sözcük olmuştur. Dostlukta, sevgi saygı olmadığı zaman o dostluğun süsü kalkmış olur.
Tagore "Sana evime gel demiyorum, benim uçsuz bucaksız yalnızlığıma gel " ortak ol diyor.

İnsanın iç dünyası hiçbir zaman kendi kendini dolduramaz, her zaman başka iç dünyaların yaşantılarına ihtiyaç duyar, bunu bulamazsa sınırsız bir yalnızlık yaşar.

O nedenle neye sevineceğimizi veya neye saygı duyacağımızı kendimizin karar vermesi gerekir. Sevgi, saygı ve hoşgörü sözcüğü hiçbir zaman dilimizden düşürmediğimiz anlamlı bir sözcüktür. Ama bu iki anlam yüklü kelimeyi herkes farklı anlamda kullanmaya çalışıyor. Sevgide sabır, iyilik, cömertlik, tevazu, zarafet, fedakârlık, farklı olana saygı, masumiyet, samimiyet var. 

Kimisi sevgi diyor. Kimisi saygı diyor. Kimisi sevgi, saygıdan önce gelir der. Kimisi ise saygı, sevgiden önce gelir der.

Saygı, karşısındakinin kişiliğine ve kılık kıyafetine bakmadan gönülden gelen sevgiyi sunmaktır. Yüce olan sevgidir. Mevlana hazretleri ne güzel söylemiş.
Nice elbiseler gördüm içinde adam yok. Nice adamlar gördüm üzerinde elbise yok” Birde benim son derece sevdiğim şu söz de önemli. “İnsanlar görünümleri ile karşılanır. Kişiliği ile uğurlanır."
Hintli şair Sri Chinmoy Ghose’un şu sözü ne kadar anlamlı. "Sevginin gücü, güce olan sevgiyi yendiğinde, dünya barışı tanıyacak" 
İşte en iyi olanı saygıya değer olanlar, gönüllerde olanıdır. Gönüllerde olan kolay kolay yok olmaz. Sevelim sevilelim, saygı duyalım ki saygı görelim. Dünya geçicidir.

Yunus’un da şiirin de söylediği gibi: Gelin tanış olalım, İşi Kolay kılalım. Sevelim sevilelim, Dünya kimseye kalmaz.

 Kalın sağlıcakla
Sait ÖZDEMİR