Kendini Gerçekleştir (Me).
Kendini Gerçekleştir (Me).
Hayattaki her varlık kendini gerçekleştirmek ister.Tabiki bu gerçekleştirme süreci uzun, güç ve karmaşık bir süreçtir.
Yeryüzüne gelen ilk insanın sahip olduğu ilk şey, kendisidir. “Ben kimim? Nerden geldim” gibi varoluşsal sorularına da yine en önemli ipucundan ve en güvenilir izi izleyerek cevap bulacaktır.
Kendini tanımak için insanın kendine ve evrene yönelttiği “ben kimim?”,“nereden ve neden geldim?” gibi varoluşsal soruların cevabının bu dünya içinde değil de dünyaötesi âlemde bulması da kendini bilme sürecinde maddi ve manevi birlikteliğini ortaya koymaktadır.
Ahmet Haşim “Melali anlamayan nesle aşina değiliz” der. Melal, içe doğru bir yolculuktur, kişiyi zenginleştirir. İnsan, kişisel özelliklerini tanıyabildiği ölçüde kendini gerçekleştirebilir.
İnsanın, varolan potansiyelini açığa çıkartmasını ifade eden kendini gerçekleştirmeyi, insan çabasının en yüksek gayesi ve ahlaki gelişimde en önemli bir amaç ve süreç olarak görülmüştür.
Varoluşçu psikologlar, insanın sahip olduğu tüm potansiyellerin gerçekleşmesinin gerekliliğini vurgulamıştır.
Sokrates,mutluluğu, bilgi ve erdem ile ilişkili olarak açıklamış ve insanın kendini bilmesinin, kendisi ile uyum içinde olmasının, kendisine sadık kalmasının önemini vurgulamıştır.
Kendini gerçekleştirme yolunda olan kişi, kadim bir öğreti olan “kendini bil”ilkesini benimsemeli ve kendi ile yüzleşme cesaretini gösterebilmelidir.
Kendini gerçekleştirme ile ilgili çalışmalar yapan Jung her insanın amacı, kendini gerçekleştirmektir der. Jung'a göre insanın kendini gerçekleştirmesi için önce kendisini tanıması gerekir. Ancak insanların çoğu kendilerini tanımaya çaba sarf etmeden hayatlarını anlamlandırmayı ümit eder ve kendilerini bulabilmek için bir mucizenin gerçekleşmesini bekler der.
Kendini gerçekleştirme ile ilgili olarak A. Maslow, insanların doğuştan kendilerini gerçeklestirme güdüsüne sahip olduğunu ve bu gerçekleştirme kavramını, insanın gizil gücünü kullanması ve geliştirmesi olarak ifade etmektedir (Maslow, 1970).
Kendini gerçekleştiren insanlar, diğer yetişkin insanlara göre daha derinden, daha samimi ve içten kişisel ilişkilere sahip oldukları ifade edilir. Aynı zmanda bu insanlarla bütünleşebilme ve onları karşılıksız sevebilme kapasitesine de sahiptirler.
Kur’an’-ı Kerimde da geçen, “kalpler, ancak Allah’ı anmakla huzura kavuşur” (Ra’d 13/28) ifadesi, insan için manevi gerçekleşimin temel ve nihai olgu olduğunu göstermektedir. Dinin insandan istediği “insan-ı kâmil” ideali, kendini gerçekleştirmiş insan modeliyle birebir örtüşmese de temelinde insan olmanın sancısı yatmaktadır.
Sonuç olarak denilebilir ki, kendini gerçekleştirme beraberinde sağlıklı ve mutlu bir kişilik yapısını getirmektedir. Bu süreçte aktif olan “potansiyellerin gerçekleşmesi” ve “kişiliğin bütünlüğüne ulaşması” olguları, insanın birçok sıkıntısına çözüm olabilecek, varoluşsal ihtiyaçlardır.
Kalın sağlıcakla.
Sait ÖZDEMİR
Uzman Psikolojik Danışman
www.saitozdemir.net