Kendini Bir Yere Ait Hissedebilmek.
KENDİNİ BİR YERE AİT HİSSEDEBİLMEK.
Günümüzde milyonlarca kişinin yaşadığı bir problem kendini bir yere ait görmeme hisssetmeme durumu, bu duruma da günümüzdeki adı Monachopsis.
Bu duygu genellikle uzun bir zaman dilimine yayılıyor ve oldukça zor fark ediliyor.
Yabancı olma, topluluğa dahil olamama, sürekli bir yerlere gitme isteği, her şeyin geçici olduğunu düşünme ve hep ne olduğunu bilmeden bir şeyi bekleme durumu.
Aslında beklenen şeyin hayatınızı değiştireceğini, bu belirsizlikten ve ait olamama hissinden sizi kurtaracağını düşünürsünüz hep.
Çoğu zaman kişi kendi evine bile yabancı olabilir, çevresiyle uyumsuz hisseder, sürekli cevapsız sorular döner kafasında, gidemediği olmadığı bulunamadığı bir yerde yaşam olduğunu düşünür.
İnsan bir yerde var olamadığında, bir başka yerde abartılı bir biçimde belirebilen bir varlıktır’ der Engin Geçtan…
Kendimi dışarıda kalmış, oradan içeriye bakmaya çalışan biri gibi hissediyorum.
Kiminle birlikte olursam olayım, kendimi bir yere ait hissetmiyorum.
Dışarıdan iyiymişim gibi görünüyorum ama kendimi iyi hissetmiyorum.
Hayat doğumdan ölüme kadar bir sorgulama süreci adeta, bir arayış.tır bir varoluş sürecidir.Hep daha ileriye gitme hep daha iyisini elde etme belki de varoluşuna bir anlam bulma arayışıdır.
Peki, hayatınız boyunca hiç bir yere ait olmadığınızı hissettiniz mi hiç?
Hep bir şeyleri beklediğinizi, hep bir yere gitmek istediğinizi, çoğu zaman ne yapmak istediğinizi ya da nereye gideceğinizi bilmeden sadece bir şeyler istediğinizi fark ettiniz mi hiç?
Monachopsis, yani bir yere ait hissetmeme durumu aslında birçok kişide vardır.
Yani aslında hiçbirimizin yalnız olmadığını gösterir.
Boşlukta hissetmek gibi bir şey yalnızlık hissi.
Bazen hayatınız ve hedeflerinizle ilgili kafa karışıklığı ya da hayatta bir şeyin peşinden koşmak için motivasyonunuzun eksikliği olarak kendini gösterebilir. Herkes, zaman zaman bu boşluğu kalbinde hissedebilir.
Slight şöyle der; “Zor ilişkiler deneyimlediyseniz, kayıplarınız varsa ya da hayata dair anlam ve amacınız azaldıysa bile, anlamlı ve dolu bir yaşam sürmeye değersiniz.”
Kalın Sağlıcakla
Sait ÖZDEMİR
Uzman Psikolojik Danışman