Bir Bak'an Bakanı Neden İster?
Bir Bak’an Bakanı Neden İster?
Bu derde küçük yaşta yakalandım. Bunu bir öğretmenim ve annem (rahmetle anıyorum) bulaştırmıştı bana. Bayram ziyaretlerimde bu hastalığım bir konuda nüksetti.
Bayram ziyaretlerinde içten sohbetler insana huzur verir. Bayram sohbetlerinde ilgincime giden konuşmalardan biride “bakan” konusu oldu. A şahsı ile aramızda geçen diyalogdan bir kesit:
A-Seçimden sonra Kahramanmaraş’a bir bakan verilmeliydi!
-İyide zaten “BAK’AN”lar var ya! (Gerçek ve mecaz olarak kullanıyorum)
A-Yok Hocam bir tane bile Kahramanmaraş’lı/dan bakan yok!
-Bence “BAK’AN”lar!
A-Öyle deme hocam tek bir bakan yok.
Aslında dostumuz “Bakan” ile hükûmet işlerinden birini yönetmek için cumhurbaşkanınca onaylandıktan sonra işbaşına getirilen yetkiliyi kast ediyordu. Benim dedim ise daha başkaydı. İnsanımızda eksik olan bakmak/görmek özelliğiydi.
Bakmak
Bakmak ile bir şeyin hakikatinin görmek derdine küçük yaşta yakalandım. Bunu bir öğretmenim bulaştırmıştı bana. Öğretmenimiz bakmak ile görmek arasındaki farkı anlatan bir metni üzerinde dura dura işlemişti. Rahmetli annemde bakan görmeyenler için “idraksiz” bunlar derdi. İdrak, anlama yeteneği, anlayış, akıl erdirme anlamındadır. Ben bir akademisyenim ve akademisyenlik sistemli analitik/eleştirel düşünme yeteneğini kazandırmaya çalışır insana.
Bakmak; ilgilenmek veya bir işi birinden beklenmek ya da gözetmek, korumak anlamındadır. Bir toplum aslında haklı haksız demeden kendini gözeten birini arıyorsa yanlış yolda demektir.
Görmek ise anlamak veya kavramak anlamına gelmektedir. Bir toplum görüyorsa gerçekleri kavramaya başlar ve halini düzeltebilir.
Bir şey yalnızca bakmakla elde edilemez! Öncelikle görmek ve sonra onun için davranmak gerekir.
Dostumuzun bir bakan verilmeliydi iddiasının temeline bir bakalım. Bunun için gelin Kahramanmaraş’ta 2017 Referandum ve son iki seçimin oy dağılımına bakalım.
Oy
Kahramanmaraş’ta 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı %74,2’dür. Diğer Cumhurbaşkanı adaylarından Muharrem İnce %14.71, Meral Akşener %8.47, Selahattin Demirtaş %1.08 ve Temel Temel Karamollaoğlu %1.07 oranında ilimizde oy almıştır. Bu oyların toplamı %25.38’dir.
Tablo 1. Cumhurbaşkanlığı Seçimi Oy Dağılımı (%) Seçim/Referandum EVET HAYIR 16.04.2017 (Referandum) 73,96 26,04 24.06.2018(Cumhurbaşkanlığı) 74.20(1) 25.38(2) 28.05.2023(Cumhurbaşkanlığı) 75.77 24.23
(1): Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranını göstermektedir.
(2)Muharrem İnce %14.88, Meral Akşener %8.47, Selahattin Demirtaş %1.16 ve Temel Temel Karamollaoğlu %1.07 olan oylarının toplamını göstermektedir…
Son üç seçim sonuçlar oldukça benzerdir. Dostumuz oy veren insan yemek masasında olmalı düşüncesindedir. Ben sana bakayım, sen bana bak! Bunun doğruluğu tartışılabilir. Bakan insan, bak’an Şehir, birbirine bak’anlar…
Bak’an
Hayatın ve siyasetin kuralları -doğruluğu tartışılsa da- farklı çalışıyor. Bunları görmek lazım. Bir defa organizasyonunuz/lobiniz olacak. Birbirinizi sevecek ve paylaşma kültürünüz olacak. Birileri sizin dayadığınız merdivenlerden çıkıp başkası çıkmasın diye merdiveninize tekme vurmayacak. Dar bir şehir oligarşisi siyaseti, ekonomiyi, bürokrasiyi kendi çıkarları doğrultusunda tasarlamayacak!
Bu yapıyla bırak bakanı (ulusal bürokrasiyi/siyaset diye de okuyabilirsin) şunu sor: Yerel bürokrasi de kaç tane bu toprakların “ehil” evladı var?
Yeter be kardeşim! Bir zamanlar “yedi uyurlar” lakabı vardı. Bakan “bak’an” olduktan sonra ha olmuş ha olmamış. Önce gör ve “KENDİ İÇİN BİR ŞEY YAPMAYI” öğren. Tercih senin.
Dostumuzdan ayrıldım. Ama benim derdimi anladı mı? Emin değilim.
Son Söz: Bak’an yemez, kapan yer.