Kırık Kalp Sendromu
KIRIK KALP SENDROMU
Takotsubo kardiyomiyopatisi nadir bir hastalık olup, koroner arter lezyonu görülmeksizin miyokard infarktüsü/kalp krizi ve sol ventrikül disfonksiyonu ile seyreden kardiyovasküler bir sendromdur.
Bu hastalık 1990 yılında Japonya'da keşfedilmiştir. İyi huylu bir hastalıktır ve %95 oranında tam iyileşme gösterir .Bu patoloji aynı zamanda stresle uyarılan kardiyomiyopati, ampulla kardiyomiyopatisi veya kırık kalp sendromu olarak da adlandırılmaktadır
Hastalık çoğunlukla yaşlı, postmenopozal kadınlarda ve fiziksel veya emosyonel stres sonrasında görülmektedir.
Hastalar hastaneye baş vurduklarında görülen belirtiler ilk olarak kalp krizini akla getirir. Bu hastaların kan değerleri, EKG, EKO ve Koroner anjiyografi sonuçlarına göre tanı konulabilir.
Nadiren asemptomatik seyretmekle birlikte göğüs ağrısı, dispne, senkop gibi semptomlara yol açmaktadır. EKG bulgularında miyokard enfarktüsü ile benzer bulgular gözlenebilir. Ekokardiyografide tipik olarak antero-apikal akinezi veya diskinezi gözlenir ve günler-haftalar arasında tamamen düzelir. Koroner anjiyografide koroner arterlerde anlamlı darlıklar gözlenmez.
Altta yatan nedeni belli olmamakla birlikte stres faktörleri, artmış adrenerjik aktivite, hipertansiyon, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), azalmış östrojen seviyesi, mikrovaskuler hastalık , miyokardın yağ asidi metabolizmasının yetersiz olması gibi sorumlu olabilecek nedenler öne sürülmüştür.
Hastalığın erken dönemlerinde, miyokardiyal hasara ve tipik apikal anevrizma formasyonuna bağlı sol ventrikül fonksiyonları tehlikeye girebilmektedir. Ancak, ilginç olarak bulgular genellikle 2-8 haftada gerilemektedir. Hastalığın tedavisi genelde destek tedavisi şeklindedir. Tekrarı önlemek amacıyla beta bloker ilaçlar verilebilir.
Sağlıklı günler dilerim;
Dr. Muhammed Kemal KAHYALAR