Kalp Krizi Nedir?
Kalp Krizi nedir?
Myokard Infarktüsü olarak bilinen kalp krizi; kalbin kasılmasından sorumlu olan miyokard kasının yeterince oksijen ve besin alamaması halinde gerçekleşen ölümcül bir durumdur.
Genellikle kolesterolun zaman içerisinde damar içinde birikmesiyle oluşan plaklar kalp krizine sebep olan hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Plaklar sonucunda daralan veya damarici çatlamalar uzerine pıhtılaşlasma ile birlikte damar/koroner arter tamamen ya da tama yakin tıkanmaya ve kalbe oksijen ve besin götürememeye başlar ve kalp krizi olur.
Koroner arterin aniden tıkanması ve kalp kasına oksijen ve besin taşıyamaması ile oluşan kalp krizi sonucunda kalp dokusunda hasar meydana gelebilir ya da kişi hayatını kaybedebilir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye, 50 yaş altı kalp krizi riski kategorisinde Avrupa’da ilk sırada yer almaktadir.Ulkemizde her yıl 200 bin kişi kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Aynı zamanda kalp krizi Dünya üzerinde her yıl 17 milyon can kaybına sebep olmaktadir.
Kalp Krizinin Nedenleri Nelerdir?
Kalp krizi nedenleri; hipertansiyon,hiperlipidemi(kanda yag orani yuksekligi),diyabet(seker hastaligi), kronik bobrek hastaliklari, obezite,sigara kullanimi, alkol ve madde kullanımı,sağlıksız beslenme,
stres ,depresyon, durağan/sedanter yaşam,cinsiyet (erkeklerdeki oran belli yasa kadar daha yuksek), yaş...
Kalp Krizinin Erken Belirtileri Nelerdir?
Bir anda yaşanan olay olsa da kalp krizi belirtileri insanda daha erken ortaya cikabilir.
En sık karsilasilan belirti göğüs ağrisi olup kalp krizinin habercisi olabilir. Göğüs agrisi; gogus bölgesinde ozellikle sol tarafli baskı, ağrı, yanma veya sıkışma hissi seklinde olabilen beraberinde ya da tek basina da olabilen sol kol ve omuz bölgesinden çene hizasına kadar uzanan agri,basinc hissi ya da uyuşmalar seklinde de olabilmektedir.
Olağan dışı yorgunluk,karın ağrısı aç ya da tok karnina, aralıkli devam eden anormal ağrılar ve bulantı kalp krizi riskinin erken belirtilerinden olabilir. Uykusuzluk,düzensiz kalp atışı,nefes darlığı ve kalp krizi öncesinde yoğun bir terleme ve kusma yaşanabilir.Baş dönmesi, sersemlik, boğulma hissi, bilincin zayıflaması da kalp krizinin hemen öncesinde başlayabilir.
Kalp Krizi Geçireceğinizi Anladığınızda Ne Yapmalıyiz?
Oncelikle erken belirti olarak saydigimiz sikayetlerden biri varsa en yakin zamanda kardiyoloji doktorumuza gorunmeliyiz. Eger sikayetler siddetliyse 112 yi aramali ya da en yakin acil servise basvurmaliyiz.
Kalp krizi geçirmek üzere olduğumuzu hissettiğimizde
panik olmamaya özen gösterip, eğer araç kullanıyorsak aracı kenara çekip ambulansı aramaliyiz. Eğer bir aktivite içindeysek sakin bir alana geçerek yardım istemeliyiz.
Hareket etmemeye çalışıp ayaktaysak oturup, güneş altındaysak gölgelik alana gecip uzerimizdeki kıyafetleri rahatlatip düzenli nefes alarak sakin kalmaya calismaliyiz.
Saglikli ve uzun ömürler dilerim
Dr.Muhammed Kemal KAHYALAR