İşini Kendin Gör
İşini Kendin Gör
ما حك ظهرك مثل ظفرك
فتولى انت أمر نفسك
Mâ hakke zahrake mislü
zufrike,fetevelle ente emra nefsike.
(Bak kardeşim iyi dinle) Senin sırtını(kaşındığı zaman)senin tırnağından daha iyisi kaşıyamaz, o zaman( bu ve benzeri durumlarda, hayati önem taşıyan gerek dünyaya ve gerekse de ahirete taalluk eden konularda) kendi işini kendin yap.
Tırnağın yetişiyorken sırtını kendin kaşı, dişlerin kesiyorken lokmanı kendi dişlerinle kendin çiğne ve rüzgâr senin lehine estikçe harmanını kendin savur).
Böyle yapmak lazım Çünkü, bir gün kesen ve çiğneyen dişler ve çene kesemez ve çiğneyemez hale gelir, sırt'a ulaşıp kaşıyan parmak ve tırnaklar bir gün gelir ulaşamaz ve kaşıyamaz olur, lehine esen rüzgar bir gün esmeyiverir, durur.
İnsanlardan hiç kimse seni senin kadar tanıyamaz, bilemez öyleyse kendine dön, kendine acı, kendine merhamet eyle, kendin için hazırlık yap.
Bu konularda Yüce Allah nefsi öne alarak şöyle buyuruyor:
"Ey iman edenler! Nefsinizi( kendinizi) koruyun.
Tahrîm suresi: 6.ayet.
Kâl ve kîl, dedikodu ve malâya'nî, boş şeylerle oyalanma.
Lüzumundan fazla insanlarla haşir neşir olmak acı sonuçlar doğurur, en azından zaman kaybına yol açar.
En zor kararı kişi kendi verecek ve: Yeter artık ömrüm boşa geçti hep Ali'den Veli'den, şundan bundan bahsettim, onları övdüm durdum, onları (insanları) memnun etmek için çırpındım durdum biraz da geri kalan ömrünü Allah'a vereyim O'na döneyim, onun rızası için bundan sonra gayret edeyim diyebilmelidir.
الاستئناس بالناس من علامة الافلاس
El isti'nâsu binnêsi min alamet il iflas.
Kişinin, yüce Allah'a vakit ayırmaması, yüce Allah'a dönmemesi, kendi nefsi için faydalı şeyler hazırlamaması, ama sadece insanlarla veya dizilerle, filmlerle ve telefonla lüzumsuz boş vakit geçirmesi iflas alametidir.
Ey Rahman ve Rahîm olan yüce Allah'ım! Dünyada da ahirette de bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi müflis duruma düşmekten sen koru. Âmîn