İlim ve Takva

Ahmet Özkan

حياة الفتى والله بالعلم والتقى
اذا لم يكونا لا اعتبار لذاته

Hayât ül fetê vallahi bil ilmi vettukâ, ize lem yekûnê le'tibâre lizatihi.

Allaha yemin olsun ki, bir gencin(insanın) ömrü, hayatı(kadr ü kıymeti ve değeri)ilim ve takva iledir, eğer bu iki şey(ilim ve takva)insanda olmazsa, o zaman bu insanın zâtı ve şahsiyetinin hiçbir itibarı değeri ve kıymeti yoktur.
Bilenlere bilmeyenlerin bir olmayacaklarını zaten Yüce Allah bildiriyor.
De ki : "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" Zümer suresi: 9.Ayet.

Yüce Allah'ın, Allah’tan, başka ilah olmadığına dair önce zatını sonra melekleri ve sonra da ilim ehlini şahit tutması Âl- i imrân suresi: 18 Ayet

İlim ehlinin Allah'ın katındaki kıymetini, Yüce Allah'ın indinde en kerim olanınız, takva itibariyle en üstününüzdür Hucurât suresi: 13.Ayet buyurması da takva ehlinin faziletini ve üstünlüğünü gösterir.
Kur'an'ı Kerimden ilk inen, Alak suresinin ilk beş ayetidir, bu ayetlerin ilki "Oku" diye emreder.
Müfessirlerin beyanlarına göre Kur'an'ı Kerimden son inen ayet de Bakara suresi 281.Ayettir. "Bir günden sakının ki onda Allah'a döndürüleceksiniz"
İlk inen Ayet-i kerime okumaktan, ilimden son inen Ayet-i kerime ise takvadan bahsediyor, yani ilim takvaya götürüyorsa - ki götürmeli - ilimdir ve ilimsiz takva da sahili selamete çıkarmaz. İkisi birleşti mi arzu edilen hayırlı sonuç hasıl olmuş olur.
Mü'minler mesailerini imkânlar el verdikçe en çok bu iki hususa ilim ve takvaya ayırmalıdırlar, en faydalı olanı okumalı, not almalı, yazıp kaydetmeli, dinlemeli, anlatmalı, yaşamalı ve bunlardan zevk almalıdırlar.
İlmin şerefi bir kaç satırlık yazıyla, hatta birkaç cilt kitapla anlatılacak gibi değildir, takvaya gelince öncekilere ve sonrakilere Yüce Allah'ın bir vasiyetidir - Nisa suresi: 131. Ayet.

Ey ezelden ebede her şeyi bilen Yüce Allah! Bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize dünyada ve ahirette faydalı olacak şeyleri öğret, öğrettiğin şeylerden istifade etmeyi ve onlarla amel etmeyi nasip eyle.  Hangi yaşta olursak olalım ilim tahsil eden birer talebe olmayı, ilmi ve âlimleri sevmeyi öğrenen veya öğreten olmayı, ilim meclislerinde bulunup dinlemeyi ve bu meclisleri ve celislerini sevmeyi, takva azığını biriktirmeyi bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize nâsîb eyle. Amin.