İflasın İlanı Ve Naz

Ahmet Özkan

İFLASIN İLANI ve NAZ
وفدت على الكريم بغير زاد
من الأعمال والقلب السليم
وحمل الزاد اقبح ما رأينا
اذا كان الوفود على الكريم


Vefedtü alelkerîmi biğayri zêdin min el a'mâli ve kalbisselîmi,ve hamluzzêdi ekbehu mê raeyne izê kênelvufûdu alel kerîmi.

Kerim olana( cömert olan yüce Allah'a) azıksız ve salih bir amel hazırlayıp götürmeden ve de selim olmayan bir kalb İle gidiyorum (şimdi gitmeyen de zamanı geldiğinde gidecek tabii).

(Birisi bana niye böyle eli bomboş gidiyorsun, hiçbir salih amel gotümüyorsun dese, (şöyle derim): Eğer bir insan en kerim,en cömert ve Kerim olan birisine(yüce Allah'a)  gidiyorsa yanında azık(yiyecek, içecek) götürmesi en ayıp olan bir şeydir (derim ve böyle cevap veririm).

Yüce Allah'ın en cömert en kerim olduğu elbette doğrudur,Ahiret günü fayda verecek olan şey'in kalbi selim olacağını yine Yüce Allah haber veriyor.
"Allah'a temiz bir kalple gelenler dışında malın da çocukların da fayda vermeyeceği gün" buyuruyor.

Şu'arâ suresi: 84.Ayet.
Aynı zamanda gücümüzün yettiği kadar Teğabün (Aldanma) günü olan o kıyamet gününe azık biriktirmemizi yine yüce Allah emrediyor.
Azık edinin; kuşkusuz azığın en hayırlısı takvadır.
Bakara suresi:197.Ayet.

Ama bütün bunlara ve  herşeye rağmen en büyük ve yegane itimadımız yüce Allah'ın rahmetidir.

Cehennemden Kurtuluş Allah'ın affı iledir, cennete girmek Allah'ın rahmeti iledir, cennette ebedi kalmak iman iledir, cennetteki makamlar ve dereceler dünyada yapılan amele göredir. Şüphesiz her şeyin en doğrusunu Yüce Allah bilir.

Yüce Allah cümlemize selim bir kalb,salih amel,âhirette geçerli azık ve Allah'ın engin rahmetine itimâdı ve güveni lütfeylesin. Âmîn.