HASBUNELLAHU VE Nİ'MELVEKÎYLU

Ahmet Özkan

HESBUNALLAHU VE Nİ'MELVEKÎYLU.
"Allah bize yeter O ne güzel vekildir!"
Âl-i imrân Suresi: 174.
Ayet. إذا ابتليت فثق بالله وارض به
إن الذى يكشف البلوى هو الله
والله ما لك غير الله من أحد
فحسبك الله من كل لك الله İzebtüliyte fesık billehi verda bihi,innellezi yekşif ül belvê huvellâhu,vallâhi mê leke ğayrullahi min ehedin,fehesbukellâhu min küllin lekellâhu.

(Ey mü'min sen dünyada ömür sürerken,yüce Allah'ın kikmeti gereği veya senden kaynaklanan kusurlardan dolayı-ama hepsi yüce Allah'ın iradesi ve takdiri iledir- ağır) bir imtihana,bir musîbete,bir sıkıntıya maruz kalıp imtihan geçirirsen,Yüce Allaha güven ve Allah'ın tasarrufundan takdirinden, kazasından razı ol(Ubudiyyet budur ve Yüce Allaha güven) zira bütün bela ve musîbetleri savan yok eden yüce Allah'dır.

Yüce Allaha yemin olsun ki ey kul,senin Yüce Allah'dan başka(sana yardımcı olacak sıkıntılarını giderecek)hiç kimsen yoktur,(o zaman bil ki;) bütün mahlukât bir tarafa, Yüce Allah sana yeter, (Hasbiyallahu) de,(herkes ve her şey fani olacak) senin için tek yüce Allah kalacak.

Herşeye kâdir ve herşeye güç yetiren ancak Yüce Allah'dır, mü'min her işinde O'na dönmeli ve O'na iltica etmelidir,O'na dua etmeli,Ona yalvarmalıdır,O'na sormalı ve O'ndan istemelidir.Bir âlim ve ârifin dediği gibi; O'na dön,O'nu iste,O'nu ara,O'nu bul ve O'nu bil.

الله ىغضب أن تركت سؤاله
وابن آدم حين يسأل يغضب
Allahu yeğdabu in terakte suêlehu, vebnu êdeme hiyne yüs'elu yağdabu.
(Ey kullar bilin ki:) Yüce Allah kendisinden bir veya çok şey istenmeyince gazab ediyor, insanoğlu ise kendisinden bir şey istenince kızıyor.

Allahım ! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi Kapından, sevginden,rızandan
O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz'in izinden ayırma.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN 
Emekli Müftü 

9 Ekim 2024 Çarşamba