Azar ve Özeleştiri

Ahmet Özkan

AZAR ve ÖZELEŞTİRİ 
(383)

ما عاتب المرء الكريم كنفسه
والمرء يصلحه القرين الصادق


Mê âtebelmar'ül kerîmu kenefsihi,vel mar'ü yuslihuhul karîn us sâdiku.
Kerim(ve âlicenap) insan, (kötülüğü emreden nefsi gibi) hiç kimseyi azarlayamaz (azarlanması gereken kimse varsa öncelikle kendi nefsidir).

Bir insanı (Yüce Allah'ın izniyle) en iyi ıslah edecek(yola getirecek) olan da,sadık,samimi bir arkadaşıdır,samimi bir dostudur.

İnsanoğlu sağa sola nasihat etmeyi pek sever, başkalarının kusurunu da araştırma konusunda cömert davranır, nasihat ederken de karşısındakini azarlar,halbuki ona en  yakın olan emmâre nefsine nasihat eder de nefsiyle başbaşa kaldığında, onu azarlarsa ne kadar iyi olur.
Bunu yapabilen kişi, levvâme(sahibini eleştiren bir nefse) sahip olan kişidir.
Şayet bunu yapmaz veya yapsa da muvaffak olamazsa o zaman kırmadan dökmeden ve rencide etmeden eksik yönlerini ona usulen ihsas ettirecek gayesi menfaat kırma ve kınama olmayan ayna misali sadık,samimi,bir ahiret yolcusu dost'u ve dostları olsa,bu da onun için büyük bir ni'mettir.

Rasulullah efendimiz bu hususta bir hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır:
لا تصاحب الا مؤمنا ولا ياكل طعامك الا تقي
"Ancak bir müminle arkadaş ol ve yemeğini de ancak takva ehli muttaki insanlar yesin"
Ebu Davud Hadis no:4832.
Zira mümin kişi arkadaşını imana hidayete hayra delalet eder ve aynası olur, mümin olmayan bir kimse ise er veya geç zararı dokunur.

Yemeğin de muttaki insanlaa nasip olsun ki  onların takvasını artırır, yardımcı olur o yemek ile de güç kuvvet bulurlar. senin evine gelince sağa sola bakmaz bir kusur görürse örter ama muttaki olmayan özellikle bazı fasık kişiler bunun zıddını yapar ve o ailenin dağılmasına sebeb olabilirler.

Mümin,huzur dolu evine kimin ve neyin girdiğini çıktığını bilmesi gerektiği gibi, iman dolu kalbine de hangi kötü düşüncelerin hangi şehvet ve şüphe fitnelerinin girip çıktığını bilmeli, önlem almalı tedbir almalı uyanık olmalıdır.

Çok insan böyle güzel dostlar vesilesiyle doğruyu bulmuş ve felaha kavuşmuştur, çok insan da kendi nefsini azarlamadığı için nefsinin kusurları ile başbaşa kaldığı gibi,ona yardımcı 
olacak bir dost da ona nasib olmadığı için ham ve acemi kalmış ve bu dünyadan göç edib gitmiştir.

Yüce Allah öncelikle bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi nefsini azarlayan kusurlarını gidermeye çalışan kullarından eylesin, ayrıca  bizlere nasihatı eksik etmiyen sadık,samimi dostlarımızı eksik etmesin.Âmîn.