Hiç Bilmeyecekler!

Adem DOĞANTEMUR

Hiç Bilmeyecekler!   Yeni nesil bizim kuşakla kıyaslandığında elbette çok fazla yokluk ve sıkıntı çekmedi, teknolojinin içine doğdular, sahip olmak istedikleri şeylerin en azından birçoğuna hatta fazlasına bile sahipler. Ama tüm bunlara rağmen “hangimiz daha şanslıyız?” derseniz, kesinlikle bizim daha şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Neden mi?
  -Çünkü onlar; beyaz yaka siyah önlük içinde minicik bedenleriyle dağ yollarında kilometrelerce yürüyerek okula gidildiğini hiç bilmeyecekler!
  -Çünkü onlar; armut ağacından topaç, çam kabuğundan araba yapmanın ne olduğunu hiç anlamayacaklar!
  -Çünkü onlar; çelik çomak, mallik, sek sek, mendil kapmaca, körebe vs. oyunlarının nasıl oynandığını bile bilmeyecekler!
  -Çünkü onlar; “büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden” diye başlayan mektuplar yazıp beyaz zarfa pul yapıştırmanın ne olduğunu hiç anlamayacaklar!
  -Çünkü onlar; gaz lambasında aydınlanıp, ocaklıkta tutuşturulmuş odun alevlerinde ısınamayacaklar!
  -Çünkü onlar; dağ başlarında keçi-koyun otlatırken pınarlara eğilip ya da oluk altında avuçlarıyla kana kana su içmenin lezzetini bilmeyecekler!
  -Çünkü onlar; bize alınan bir çift kara lastik ayakkabıyla bile mutlu olunup sevinç naraları atılabileceği duygusunu hiç yaşamayacaklar!
  -Çünkü onlar; bırakın anne babaya, büyüklere, öğretmenlere saygısızlık yapmayı; eve gelen herhangi bir misafirin eline bir elimizde ibrikle su dökerken diğer elimizde havluyla beklediğimize hiç inanmayacaklar!